Buitenland

Uur van beslissing nadert voor Israël

JERUZALEM – Dit is de dag waarop belangrijke beslissingen vallen. Maandagavond vergaderde het Israëlische kabinet al over voorstellen voor een mogelijk staakt-het-vuren. Dinsdag gaat het overleg verder in Caïro.

Alfred Muller
20 November 2012 12:21Gewijzigd op 15 November 2020 00:21
Een Israëlische F15 stijgt op vanaf de luchtmachtbasis Tel Nof. Foto EPA
Een Israëlische F15 stijgt op vanaf de luchtmachtbasis Tel Nof. Foto EPA

Het indirecte overleg is mogelijk door bemiddeling van Egypte. Diplomaten die anoniem spreken met Israëlische en andere media en van de onderhandelingen op de hoogte zijn, zeggen dat een akkoord mogelijk nabij is.

Hamas eist dat Israël de aanvallen op de Gazastrook en zijn leiders stopt en dat er een einde komt aan de blokkade van het gebied. De organisatie zou onder meer willen dat de grens tussen Egypte en de Gazastrook permanent opengaat voor personen en goederen. Egypte zit daar niet op te wachten. Dat zou namelijk betekenen dat het 
meer verantwoordelijkheid krijgt 
over de Gazastrook, terwijl het zelf al problemen genoeg heeft. Israël eist een lange periode van rust.

Als het overleg mislukt, heeft Israël de mogelijkheid grondtroepen in te zetten. Israëlische soldaten bevinden zich in de buurt van de Gazastrook en kunnen de strook binnentrekken zodra ze daartoe het bevel krijgen. Het leger zal de strijders van Hamas, de Islamitische Jihad en andere organisaties waar het tegenover komt te staan, 
beslissend kunnen verslaan.

Maar de Gazastrook kan gemakkelijk een moeras worden waarin Israël steeds verder wegzakt. De Palestijnse militanten bevinden zich in een zeer dichtbevolkt gebied en het aantal slachtoffers onder de Palestijnse burgers zal snel oplopen. Israëlische soldaten –zonen, broers, vaders– zullen hun leven verliezen. De 1,5 miljoen Palestijnen in dat gebied moeten van voedsel worden voorzien. Ook zal de kritiek op Israël van bevriende landen toenemen. Demonstraties zullen zich wereldwijd vermenigvuldigen. Op de toch al onrustige Westoever zou zomaar een nieuwe opstand kunnen ontstaan. Bovendien moet Israël het gebied weer uit. En dan?

Liever gaat Israël het gebied niet binnen. Maar terecht eist het dat er een lange periode van rust volgt. Ook wil Israël voorkomen dat Hamas de kans krijgt de komende periode van rust te gebruiken om nieuwe wapens te importeren uit Iran en andere landen, om zich voor te bereiden op de volgende gevechtsronde, die heviger zal zijn dan de huidige. Maar áls Israël deze toezeggingen krijgt, dan moet het de operatie stoppen.

Dinsdag wees commentator Ari Shavit er in het Israëlische dagblad Ha’aretz op dat de eerste dagen van operatie Wolkkolom vrij succesvol waren. Leiders van Hamas en andere 
organisaties kregen een duidelijke boodschap. En die luidt dat het leger gedetailleerde inlichtingen over hen bezit en hun opslagplaatsen, kantoren en verblijfplaatsen vernietigend kan treffen.

Israël kan nu nog stoppen zonder een hoge prijs te betalen, aldus Shavit. Hij wees erop dat het beter is een akkoord te sluiten dat niet prefect is –zonder duidelijke winnaar– dan een bloedig grondoffensief te beginnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer