Operatie Wolkkolom op kruispunt
JERUZALEM – De operatie Wolkkolom bevindt zich op een kruispunt. Israël geeft er de voorkeur aan geen grondtroepen de Gazastrook in te sturen. Het zal echter gedwongen worden dat alsnog te doen als Egyptische bemiddelingspogingen niets opleveren en de raketbeschietingen doorgaan.
In de afgelopen vijf dagen heeft het Israëlische leger doelen bestookt van Hamas en andere milities in de Gazastrook. De luchtmachtaanvallen leidden echter niet tot een vermindering van het aantal raketten dat deze organisaties op Israël afschoten. Deze bleven dankzij de manier waarop zij de raketten en zichzelf schuilhouden, in staat de steden Ashkelon, Ashdod en Beersheva en tal van andere plaatsen te bestoken. Zoals ook tijdens de oorlog met Hezbollah in Libanon in 2006 bleek, is de Israëlische luchtmacht niet in staat een einde te maken aan de raketdreiging.
Israël heeft nu de optie om grondtroepen in te zetten. Een uitgebreide actie van de landmacht heeft in potentie de mogelijkheid Hamas een zwaardere slag toe te brengen dan nu het geval is. Het kabinet heeft het leger toestemming gegeven 75.000 reservisten op te roepen. De afgelopen dagen kregen duizenden reservisten een oproep zich naar bases te begeven. Zij houden zich rond de Gazastrook op totdat ze het bevel krijgen de regio binnen te trekken.
Israël beschouwt de inzet van grondtroepen echter als ongewenst. De inzet van de landmacht betekent dat het aantal slachtoffers onder de Israëliërs en onder de Palestijnse burgerbevolking drastisch zal stijgen. De operatie zal dan een ander verloop krijgen dan nu het geval is. De internationale steun die Israël de afgelopen dagen genoot, zal omslaan in stevige kritiek. Bovendien heeft de Amerikaanse president Barack Obama er bij Israël op aangedrongen af te zien van de inzet van grondtroepen.
Israëlische politici en burgers hebben de afgelopen dagen in het publieke debat dat in de media werd gevoerd echter laten weten alleen geïnteresseerd te zijn een langdurige wapenstilstand. Eerdere pogingen om een bestand te bereiken, bleken na enkele dagen, weken of maanden steeds te mislukken. Israëliërs rond de Gazastrook willen rust – en ze hebben het ervoor over de huidige hevige beschietingen te doorstaan.
De VS en andere landen dringen er bij Egypte sterk op aan beide partijen te bewegen tot een akkoord. Het Israëlische dagblad Ha’aretz meldde vanmorgen dat de Egyptische inlichtingendienst gesprekken voert met afgezanten van Hamas en Israël om een staakt-het-vuren te bereiken. De VS en andere westerse landen hebben druk op Egypte uitgeoefend om deze gesprekken zo snel mogelijk succesvol af te ronden.
Ha’aretz meldde dat er zondag een afgezant van de Israëlische regering in Caïro is aangekomen om te praten over een staakt-het-vuren. De afgelopen dagen voerden twee Israëlische functionarissen, de speciale afgezant van premier Benjamin Netanyahu, Yitzhak Molcho, en Amos Gilad van het ministerie van Defensie, gesprekken met het hoofd van de Egyptische inlichtingen, Rafaat Shehata, en anderen.
Israël streeft naar een situatie waarin Hamas het vuren van raketten beëindigt, waarop Israël zijn offensief stopt. Vervolgens moeten er volgens Ha’aretz indirecte onderhandelingen worden geopend, waarbij gesproken wordt over de eisen van beide partijen. Hamas wil dat Israël het doden van zijn leiders in de Gazastrook stopt. Ook moeten er volgens de militie meer grensovergangen opengaan, inclusief die bij Rafah, tussen Egypte en Gaza.