Natuurmonumenten: Een ecoduct is geen tolpoortje
RHEDEN (ANP) – Een ecoduct is een natuurbrug en geen tolpoortje. Het is onmogelijk om een exact aantal dieren af te spreken dat de wildpassage mag gebruiken.
Volgens Arne Heineman, regiodirecteur Gelderland van Natuurmonumenten, is het dom geweest van de provincie Gelderland om boeren in de buurt van het nieuwe ecoduct Hulshorst op de Noord-Veluwe te beloven dat er maar ongeveer 10 edelherten over de wildpassage zouden lopen. De boeren vrezen landbouwschade door het wild, dat tot nu toe door een snelweg en een spoorlijn niet aan hun kant van de Veluwe kon komen.
Natuurmonumenten moet als terreinbeheerder op de Veluwe ook jaarlijks een bepaald aantal herten en zwijnen afschieten. „Maar we gaan als natuurorganisatie niet met een geweer bij het ecoduct Hulshorst staan om te handhaven.” Een verzoek van de provincie om de roedel herten die bij Hulshorst leeft speciaal in de gaten te houden, legt de organisatie naast zich neer.
Vereniging Het Edelhert noemt afschot bij Hulshorst „erg vervelend, maar noodzakelijk.” Volgens de vereniging moet ook Natuurmonumenten zich aan gemaakte afspraken houden, aangezien er veel te veel herten zijn. „Als we meer herten op de Veluwe willen hebben, prima, maar dan moeten er nieuwe afspraken worden gemaakt.” Natuurmonumenten wil ook nieuwe afspraken over een vergoeding voor landbouwschade, over verkeersveiligheid wegens overstekend wild en over rasters en hekken.
Provincie Gelderland zei vrijdagmiddag in een reactie dat het ecoduct bij Hulshorst op 15 februari gewoon doorgaat. „Dit biedt duidelijkheid aan het gebied en aan betrokkenen om de maatregelen die we al lange tijd geleden met elkaar hebben afgesproken én die zorgvuldig tot stand zijn gekomen, te realiseren”, aldus een woordvoerder.
De provincie zegt samen met natuurorganisaties, andere overheden en belanghebbenden een beleid te hebben ontwikkeld waarbij draagvlak één van de pijlers is. „Daar zijn de maatregelen in de verschillende gebieden op afgestemd en daarom nemen we ook de rust en tijd tot en met medio februari omdat een aantal zaken nog niet klaar zijn bij drie ecoducten.
We overleggen veelvuldig ook in de komende periode en monitoren zorgvuldig. Dit blijft ook zo na de openstelling van de ecoducten.”
Het beleid om de poorten naar de Veluwe te herstellen en zo het leefgebied te vergroten voor meer dan honderd diersoorten en planten is voor de provincie Gelderland een belangrijk speerpunt natuurbeleid en een mijlpaal waar jarenlang naar toe is gewerkt.
In de gebieden rond Hulshorst en rond J.P. Thijsse organiseert de provincie extra informatieavonden eind november en begin december om alle belanghebbenden te informeren over de openstelling van de ecoducten en om alle vragen die er nog leven te beantwoorden.
De provincie Gelderland besloot donderdag om de voor zaterdag geplande opening van ecoduct Hulshorst uit te stellen naar eind februari, als het jachtseizoen voor edelherten af loopt. Actiegroep De Faunabescherming had voor zaterdag al een demonstratie aangekondigd, die toch doorgaat.
De gemeente Nunspeet, waar Hulshorst onder valt, verwacht enkele honderden demonstranten, maar voorziet geen problemen. Vrijdagmorgen zijn afspraken gemaakt met de organisatie en de politie, aldus een woordvoerder.