Crisis houdt coalitie vooralsnog bijeen
DEN HAAG – Samen een uitweg vinden uit de crisis. Dát streven verenigt VVD en PvdA, zo benadrukte VVD-premier Rutte woensdagochtend. De vraag is voor hoelang.
Blakend van zelfvertrouwen stond Rutte woensdag als vanouds de Kamer te woord. Enthousiast geroffel uit de PvdA-Kamerbankjes viel hem zelfs ten deel toen hij PVV-leider Wilders van repliek diende. VVD en PvdA willen Nederland sterker uit de crisis laten komen en dat illustreert, zo zei Rutte, „het verschil tussen hun politieke stijl en die van de PVV.”
Rutte mag dan intussen een gedeelde kabinetsvisie ontwaren, diverse oppositiewoordvoerders legden gisteren met opmerkelijk veel gemak een aantal potentiële splijtzwammen bloot tussen „de olijke tweeling”, zoals PvdD-fractievoorzitter Thieme Rutte en PvdA-leider Samsom gekscherend noemde. „Het is rot, maar het mot”, zei VVD-fractievoorzitter Zijlstra op het nonchalante af toen aan de orde was dat iedereen de gevolgen van het kabinetsbeleid in de portemonnee zal voelen. Samsom sloeg daarentegen een empathische en bijna verontschuldigende toon aan. „We vragen een offer, en dat offer is niet mals.”
Ook de tussen VVD en PvdA overeengekomen bezuiniging op ontwikkelingshulp ligt de PvdA zwaar op de maag. „We zijn de fatsoensnorm gepasseerd en dat doet mij pijn”, biechte Samsom gisteren zelfs op. Buitenlandse Zaken krijgt een nieuw financieringsfonds om investeringen door het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden te ondersteunen. Maar is het doel daarvan het bevorderen van de buitenlandse handel, of toch ontwikkelingshulp? „De Kamer moet dit instrument een optimale benutting geven”, zei Samsom gisteren veelbetekenend, waarna hij CU-leider Slob aanmoedigde om in te zetten op een zo groot mogelijk bedrag voor ontwikkelingshulp.
Ook over de versobering van de AWBZ lijkt het laatste woord nog niet gezegd. „Daar kan de overheid niet altijd de verantwoordelijkheid voor nemen”, zei Zijlstra over de dagbesteding voor bijvoorbeeld thuiswonende ouderen met beginnende dementie. Samsom legde omslachtig uit dat het kabinet dagbesteding, begeleiding en verzorging van thuiswonende, zorgbehoevende ouderen vanaf 2015 wil overhevelen naar gemeenten en het jaar 2014 voor nieuwe aanvragers als een soort proefjaar wil gebruiken. Hoe? Samsom: „Ik ben blij dat de heer Buma mij die vraag stelt, want dan kan ik hem doorgeleiden naar het kabinet.”
Kortom, VVD en PvdA mogen zich dan hebben hersteld van de warrige start; de gelederen vier jaar lang gesloten houden zal nog veel vergen van Ruttes stuurmanskunst.