Bedrijven lopen nog niet warm voor 65-plusser
DIEMEN – Senioren zijn breed inzetbaar, hebben veel ervaring en bezitten een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Desondanks staan bedrijven niet te springen om 65-plussers in dienst te nemen, terwijl ze wel krapte op de arbeidsmarkt verwachten.
Dat bleek vanmiddag in Diemen bij de presentatie van ”Onderzoek 65+”, verricht door de Telegraaf Media Groep (TMG) en Pittig, een uitzendbureau voor 65-plussers. De onderzoeksafdeling van TMG ondervroeg 77 hr-managers, mensen die in een bedrijf verantwoordelijk zijn voor het personeelsbeleid.
Een meerderheid van de ondervraagden verwacht dat er de komende jaren krapte op de arbeidsmarkt ontstaat door de uitstroom van babyboomers. Met name in de techniek, de zorg en in het onderwijs. Tegelijkertijd geven de managers aan dat ze niet wakker liggen van het vertrek van 65-plussers.
Niels Oudega (44), directeur van Pittig, loop hier dagelijks tegenaan. Hij deed daarom in samenwerking met TMG het Onderzoek 65+ om beter zicht te krijgen op wat er in de hoofden van werkgevers omgaat.
Bedrijven verwachten krapte op de arbeidsmarkt, maar ontwikkelen geen plannen om dit op te vangen. Lopen managers met oogkleppen op?
„Werkgevers betrekken het probleem van de vergrijzing en de krimp van de beroepsbevolking onvoldoende op zichzelf en schuiven het werken aan een oplossing voor zich uit. Vooralsnog streven ze ernaar om meer productiviteit uit werknemers te halen, maar daarmee lopen ze het gevaar dat deze mensen overbelast raken.”
Wat zijn de pluspunten van een 65-plusser?
„Zo’n 600.000 ouderen staan te trappelen om aan het werk te gaan. Het lukt een kwart van hen om een baan te vinden. Vijfenzestigplussers kunnen precies aangeven wat ze willen en ze zijn ervaren, betrouwbaar én flexibel. Dat laatste sluit prima aan bij het toverwoord van de komende jaren, flexibiliteit op de arbeidsmarkt. Voor ouderen is de oppasdag met de kleinkinderen het enige heilige huisje. En nog belang- rijker: senioren zijn gemotiveerd. Ze genieten van hun vrije tijd, maar zijn ook op zoek naar sociale contacten via het werk en ze willen nuttig zijn in de maatschappij. Geld speelt vaak geen rol. Het komt zelfs voor dat sollicitanten vergeten te vragen wat ze gaan verdienen.”
Managers zien de pluspunten, maar slechts enkelen houden 65-plussers binnenboord. Dat klinkt tegenstrijdig en is weinig moedgevend.
„Het afscheid nemen van 65-jarige werknemers gebeurt automatisch. Zelden krabt een bedrijf zich achter de oren vanwege het vertrek van ervaren krachten. Sommige managers blijken niet eens op de hoogte van de mogelijkheden om hen weer in dienst te nemen.”
Hoe reëel zijn uw inspanningen voor 65-plussers? Nog geen 10 procent van de werkloze 50-plussers komt binnen twee jaar aan de bak.
„Die vraag krijg ik vaak. Uiteindelijk gaat het om de perfecte match. Natuurlijk ligt de kracht van 65-plussers niet in fysiek werk. Ze komen eerder tot hun recht in het onderwijs en de dienstverlenende sector.”
Bedrijven zien bij 65-plussers een gebrek aan technische kennis en verwachten een groter risico op ziekte. Klopt dit beeld?
„Senioren zijn juist minder vaak ziek dan jongere collega’s. Gepensioneerden haalden hun papiertje langgeleden. Ze kunnen inderdaad moeite hebben om de voortdurende veranderingen in de ict bij te benen. Toch kan het zinvol zijn om een ervaren, rustige 65-plusser een aantal werknemers aan te laten sturen en hem een specifieke cursus te laten volgen. Je bent nooit te oud om te leren.”