Consument

Hoe deden we het ook alweer? Saus maken

Mayonaise komt uit een potje, béchamelsaus maken we met een zakje (of halen we uit een potje) en sladressing zit in een flesje. Toch? En oma dan?

Marielle Oussoren-Buys
12 November 2012 13:05Gewijzigd op 15 November 2020 00:13

Ze hadden in elk geval een mooie voorraadkast, die voorouders van ons. Daarin stond hoe dan ook bloem. Want hoe maak je anders saus, hoe bak je pannenkoeken, waarmee bind je de ragout? Ook was er altijd olie –meestal zonnebloemolie– en azijn. Plus een paar eieren (of een kip). Met die paar dingen in huis kun je heel aardige dingen doen.

Béchamelsaus

Het witte sausje dat boven op de lasagne moet heet béchamelsaus. En dus staat die naam ook op het sauszakje van sommige lasagnepakketten. Maar het kruidige poedermixje mag die naam eigenlijk niet dragen. Béchamelsaus is een basissaus, met weinig smaak van zichzelf. Witte peper doet het er erg goed in.

Is de saus bedoeld voor de lasagne? Roer er dan flink wat geraspte kaas door. Met een blikje tomatenpuree gemengd is het een lekkere basale, maar volle tomatensaus voor bij de spaghetti. Met langzaam gefruite uien gemengd en flink veel zwarte peper wordt de béchamelsaus uiensaus. En voor liefhebbers van spinazie à la creme: Meng de (liefst wat dikkere) béchamelsaus door 1,5 kg gekookte en uitgelekte spinazie

Ingrediënten: 40 g boter, 5 el bloem, 5 dl melk, zout, peper.

Bereiding: Smelt de boter en roer met een garde de bloem erdoor. Laat ongeveer 2 minuten al roerend zachtjes bruinen. Roer dan heel geleidelijk de (niet ijskoude) melk erdoor. Blijf steeds goed roeren, boven laag vuur, tot er een gladde, gebonden saus ontstaat.

Sladressing

Het is een echte basissaus, deze vinaigrette. Maak ook eens een honing-mosterdvariant, met een eetlepel honing en een eetlepel grove mosterd.

En wie iets heel anders wil, neemt yoghurt als basis. Kan goed met honing en mosterd, maar deze sinaasappel-muntdressing is ook lekker: 3 el yoghurt mengen met een scheut sinaasappelsap, zout, peper, gehakte muntblaadjes naar smaak en naar wens een uitgeperst teentje knoflook.

Ingrediënten: 3 el olie, 1 el azijn, zout, peper.

Bereiding: Doe alle ingrediënten in een glas of beker en klop ze met een vork of een kleine garde flink door elkaar. Meng pas daarna de sla erdoor.

Mayonaise

Lekkerder dan zelfgemaakt kan mayonaise haast niet zijn. Maar uit angst voor salmonella trekken we liever een steriel potje open. Met een vers ei is het risico klein. Als het ei al besmet is, zit de bacterie vaak op de schaal. Ga daar dus goed mee om. Ouderen, zieken, jonge kinderen en zwangere vrouwen kunnen beter mayonaise uit een pot blijven gebruiken!

Ingrediënten: 1 ei (of 1 eidooier, op kamertemperatuur), peper, zout, tl mosterd, paar druppels citroensap en 1 dl olie.

Bereiding: Doe alle ingrediënten in een hoge, smalle kom. Zet de staafmixer erin, zet aan en beweeg de staaf langzaam omhoog. Klaar. Wie met een mixer klopt, gebruikt alleen de eidooier. Doe die met de overige ingrediënten behalve de olie in een grote kom. Meng met de mixer en voeg druppel voor druppel de olie toe.

Dit is het vierde deel in een serie over huishoudelijke handigheden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer