Brussels overleg over EU-begroting 2013
BRUSSEL (ANP) – Het is vrijdag in Brussel allemaal geld wat de klok staat. Dan vergaderen de ministers van Financiën van de Europese Unie over de EU-begroting van dit en volgend jaar. Het is de eerste keer dat de nieuwe Nederlandse minister Jeroen Dijsselbloem aanschuift. Zijn eerste vergadering lijkt direct een lange zit te worden. De roep om meer geld voor Europa is een van de heetste hangijzers op dit moment.
Een aantal lidstaten, waaronder Nederland en Groot-Brittannië, is fel gekant tegen meer geld voor Europa. Met name omdat de landen zelf stevig moeten bezuinigingen. En voor zowel dit als volgend jaar wil Brussel meer geld.
De Europese Commissie en het Europarlement waarschuwen dat de landen wel meer moeten afdragen, anders kan Europa niet voldoen aan toegezegde verplichtingen. Zo is er voor dit jaar een gat van 9 miljard euro te dichten. Willen de landen niet bijpassen, dan zou het Erasmusprogramma dat studenten in het buitenland financieel ondersteunt, wel eens geen geld meer kunnen hebben.
Daarnaast moeten de partijen het eens worden over de gelden voor volgend jaar. En die kloof is groot. De lidstaten willen niet verdergaan dan een verhoging van het budget met 2,79 procent. De commissie en het Europarlement willen een toename van 6,8 procent.
Voor Nederland gaat ook het voorstel van de lidstaten om het budget met 2,79 procent te verhogen, al te ver. Er is steun voor deze positie van andere landen, maar deze is waarschijnlijk te klein om het voorstel te kunnen blokkeren. Nederland kan geen veto gebruiken om de verhoging van de begroting tegen te houden. De inzet van Dijsselbloem zal dan ook zijn dat de verhoging zo dicht mogelijk ligt bij die 2,79 procent.
De Europese begroting is niet vergelijkbaar met de begroting van een land. De Europese werkt onder meer niet met overschotten of tekorten. Dreigt een overschot, dan krijgen de EU-lidstaten geld terug. Is er, zoals nu het geval is, te weinig geld in de pot om alles te betalen, dan moeten de lidstaten bijpassen.
Voor een langere periode (7 jaar) spreken de lidstaten af hoeveel geld Europa ter beschikking heeft om bijvoorbeeld infrastructurele projecten te financieren. Tegen het einde van deze 7-jaarsperiode komen echter vaak de bonnetjes uit de diverse landen binnen, waardoor er extra druk komt te staan op de begroting van dat jaar. In 2013 loopt de nu lopende 7-jaarsperiode af.
Europa is ook al bezig met de onderhandelingen voor de volgende zogenoemde meerjarenbegroting voor de periode 2014-2020. Daarover is 22 en 23 november een speciale top gepland. Omdat de landen dan wel unaniem in hun besluiten moeten zijn, zou Nederland wel eventueel een veto kunnen gebruiken.