Economie

Verbond van Verzekeraars en NVM: Maatregel hypotheek pas in 2014

AMSTERDAM – De maatregelen uit het regeerakkoord die handelen over hypotheken zouden pas vanaf 1 januari 2014 moeten worden doorgevoerd, vinden het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Redactie economie
7 November 2012 10:21Gewijzigd op 15 November 2020 00:08
Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

De beide organisaties pleiten hier woensdag voor in een brief aan de Tweede Kamer, die het wetsvoorstel vrijdag behandelt. De huidige plannen zouden leiden tot ongelijke behandeling van nieuwe en bestaande woningeige­naren. „Het wetsvoorstel leidt alsnog tot ongelijke behandeling van bestaande versus nieuwe gevallen; toekomstige starters worden hier benadeeld ten opzichte van bestaande huizenbezitters.”

Het CPB meldt in zijn analyse van het regeerakkoord expliciet dat het maar de vraag is of zo’n onderscheid wel juridisch houdbaar is, zo schrijven de organisaties. „Eerder hebben deskundigen diezelfde vraag opgeworpen of zelfs al ontkennend beantwoord. Hier mag toch op zijn minst duidelijkheid verwacht worden.” De organisaties vrezen voor een overhaaste en met grote onduidelijkheden omgeven invoering van de annuïteitenhypotheek, waarbij nieuwe huizenbezitters verplicht worden gesteld jaarlijks te gaan aflossen. Tegenover deze maatregel staan geen wezenlijke voordelen voor de woningmarkt of de rijks­begroting, aldus het Verbond van Verzekeraars en de NVM.

Volgens het regeerakkoord zou deze maatregel –die stamt uit het Kunduzakkoord en in het huidige regeerakkoord is overgenomen– al vanaf 1 januari 2013 moeten gelden. De organisaties waarschuwen in de brief echter voor grote uitvoeringsproblemen en negatieve effecten voor de woningmarkt. Starters krijgen te maken met fors hogere maandlasten, wat zou leiden tot „onnodige extra waardedaling” van woningen, aldus de organisaties.

Volgens berekeningen van de organisaties schieten bij een volledige annuïteitenhypotheek de maandelijkse lasten van de woning omhoog met 18 procent, oplopend tot 65 procent over dertig jaar. Verder vinden de organisaties dat er geen samenhang is tussen andere „betekenisvolle en soms nog onduidelijke maatregelen” uit het regeerakkoord.

Zo zou de politiek er rekening mee moeten houden dat starters reeds financiële gevolgen ondervinden van de maatregelen uit het regeerakkoord die versobering van het pensioen en de ouderenzorg voorstellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer