Liveblog verkiezingen VS: Obama wil samenwerken met Romney
WASHINGTON – Barack Obama blijft nog vier jaar president van de Verenigde Staten. Hij versloeg dinsdag zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney. Volg in dit liveblog het nieuws op de voet.
18.30 uur: Liveblog gesloten – Met deze korte samenvatting van het verkiezingsnieuws sluit de redactie dit liveblog.
18.15 uur: top drie van Obama en Romney – De Amerikaanse president Barack Obama werd dinsdag herkozen als president van de Verenigde Staten. De meeste stemmen behaalde hij in de staten Florida, New York en Californië. Dat blijkt uit gegevens van persbureau AP en Google. Obama maakte zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney het dikst in in New York, Californië en Illinois. De thuisstaat van Romney, Massachusetts, stond op de vierde plek. Procentueel was zijn overwinning het grootst in Hawaii, waar Obama is geboren. Romney kreeg de meeste stemmen in Texas, Florida en Pennsylvania. Texas is de thuisstaat van de vorige president Republikeinse George W. Bush. Procentueel was zijn overwinning het grootst in Utah, thuisstaat van de mormoonse kerk, waar Romney lid van is. Waar Obama in New York dus zijn tegenstrever het meest overtuigend klop gaf, won Romney het stevigst in de staat Georgia. In staten waar Obama het goed deed waren vaak meer kiesmannen te verdelen dan in staten waar zijn tegenstander hem inmaakte.
15.13 uur: Outsider Johnson – Ongeveer 1,1 miljoen Amerikanen hebben bij de presidentsverkiezingen niet op Obama of Romney gestemd, maar op outsider Gary Johnson. Daarmee haalde de presidentskandidaat van de Libertaire Partij 1,2 procent van de stemmen. Dat blijkt uit gegevens van persbureau AP en Google. Het lukte outsiders bij de vorige verkiezingen niet om boven 1 procent te komen. In het Amerikaanse kiessysteem zijn kandidaten die niet zijn genomineerd door de Democraten of Republikeinen, kansloos. De onafhankelijke kandidaat Ross Perot wist in 1992 weliswaar 18,9 procent van de stemmen te halen, maar die hadden voor de uitslag geen betekenis. Hij haalde geen enkele kiesman binnen.
14.17 uur: Taliban reageren op zege Obama – De radicaalislamitische Taliban vinden dat Barack Obama de nederlaag van de VS in Afghanistan moet toegeven. „Obama moet inmiddels weten dat de oorlog in Afghanistan is verloren. Zonder verdere leugens en vertragingen moeten de Amerikanen ons heilige land verlaten en zich op hun eigen land richten.”
14.13 uur: Reactie Iran – In Iran is lauw gereageerd op de verkiezingswinst van Barack Obama. De herverkiezing leidt volgens Teheran niet tot normalisatie van de banden met de VS. „Vier jaar geleden werd Obama gekozen op een platform van verandering en hij zei dat hij meer samenwerking wilde met Iran. Hij deed het tegenovergestelde door ongekende sancties op te legen”, citeerde het staatspersbureau Fars ayatollah Sadeq Larijani, hoofd van de rechterlijke macht in Iran. „Relaties met de VS zijn niet eenvoudig, zeker na alle druk en misdrijven door de VS tegen het Iraanse volk.”
12.01 uur: Speech Obama oogst bewondering – Nederlandse politici staken de bewondering voor de speech van Obama niet onder stoelen of banken.
11.39 uur: Vrouwen, jongeren en stedelingen voor Obama – Barack Obama heeft een groot deel van zijn verkiezingsoverwinning te danken gehad aan vrouwen, jongeren en stadsbewoners. Dat blijkt uit kiezersonderzoek van CNN. Van de vrouwen gaf 55 procent aan op Obama te hebben gestemd. Onder mannen was dat maar 45 procent. Verder bleek hoe jonger de kiezer, hoe groter de kans op een Obama-stem. In de leeftijdsklasse 18-29 jaar steunde liefst 60 procent de zittende president. Mensen van 65 en ouder hadden juist een voorkeur voor Romney: 56 procent van hen steunde de Republikein. Van de stadbewoners gaf een grote meerderheid van 62 procent zijn of haar stem aan Obama. Op het platteland was dat maar 39 procent.
11.30 uur: Overwinningsspeech – De volledige overwinningsspeech is terug te zien (met ondertiteling) aan de rechterkant van deze pagina. De tekst is hier te lezen.
11.13 uur: Huis van Afgevaardigden – Donk vervolgt: „De Republikeinen hebben een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Dat zal het maken van afspraken over het op orde brengen van het Amerikaanse huishoudboekje er niet makkelijker op maken, zoals ook de afgelopen twee jaar hebben aangetoond. Anderzijds geeft die meerderheid de garantie dat de president zijn liberale agenda op het gebied van homohuwelijk, abortus en stamcelonderzoek niet zonder meer kan doorzetten.”
11.12 uur: Binnenlandse economie – RD-journalist Richard Donk schrijft: „De agenda van Obama zal komende tijd volop in het teken van de binnenlandse economie staan. Aan het eind van het jaar doemt namelijk de zogenaamde ”fiscal cliff” op. Dan vervalt een aantal nog door president Bush ingestelde belastingvoordelen en wordt de Amerikaanse overheid verplicht om diverse forse bezuinigingen door te voeren om het begrotingstekort te verlagen. Obama heeft zich daar een warm voorstander van betoond, maar analisten zijn bang dat de bestedingen daardoor zullen teruglopen, waardoor de Amerikaanse economie mogelijk volgend voorjaar opnieuw in een recessie terechtkomt.”
11.05 uur: Populaire tweet Obama – De overwinningstweet van Obama is inmiddels als meer dan 550.000 keer geretweet. Daarmee is het de meest geretweete tweet aller tijden.
11.00 uur: Verkiezingsontbijt in Kurhaus – Journalist Riekelt Pasterkamp was woensdagmorgen in het Kurhaus in Scheveningen voor het traditionele verkiezingsontbijt. Lees hier zijn verslag.
10.54 uur: Hoofdredactioneel commentaar – In het hoofdredactioneel commentaar valt te lezen: „Nog één keer krijgt Obama de kans om zijn boodschap van ”change and hope” te realiseren. De eerste periode heeft hij op dat punt teleurgesteld. De uitslag van vannacht bewijst dat. In 2008 won Obama met 8,7 procent, nu met 0,9. Het is reëel te verwachten dat het hem in de tweede periode ook niet zal lukken.”
10.40 uur: Obama heeft nu 50 procent van de stemmen – Barack Obama heeft, met de stemmen van 93 procent van de kiesdistricten geteld, 57,6 miljoen stemmen, ofwel 50 procent, behaald. Mitt Romney komt uit op 55,7 miljoen stemmen, ofwel 48 procent.
10.34 uur: Rusland vindt herverkiezing Obama erg positief – Rusland is zeer te spreken over de herverkiezing van Obama. Het Kremlin heeft het nieuws over Obama’s zege „erg positief” ontvangen, liet een woordvoerder van de regering in Moskou weten. President Vladimir Poetin heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot in een telegram gelukgewenst. Minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken zei tegen het persbureau RIA Novosti dat Moskou met Obama blijft samenwerken en „zo ver wil gaan als waartoe de Amerikaanse regering bereid is”.
10.27 uur: China feliciteert Obama – De Chinese president Hu Jintao heeft Barack Obama woensdag gefeliciteerd met diens herverkiezing tot president van Amerika. Dat liet een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weten.
10.15 uur: Felicitatie Rasmussen – NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen wenst Obama geluk. Hij prijst het leiderschap van Obama. „President Obama heeft uitmuntend leiderschap laten zien om deze vitale band te onderhouden en ik kijk er naar uit onze nauwe samenwerking voort te zetten.”
10.10 uur: Merkel wenst Obama succes – Ook Merkel wenst Obama veel succes en sterkte met zijn tweede termijn. Ze hoopt hem spoedig te verwelkomen in Duitsland.
9.30 uur: Nog drie staten in VS krijgen homohuwelijk – Kiezers in de staten Maryland, Maine en Washington hebben zich dinsdag uitgesproken voor invoering van het homohuwelijk. Dat meldden Amerikaanse nieuwszenders woensdag. Ze voegen zich daarmee bij Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, New York, Vermont en de hoofdstad Washington. De federale overheid erkent het homohuwelijk niet.
9.29 uur: EU wil hechte samenwerking voortzetten – De Europese Unie kijkt ernaar uit om de „hechte samenwerking” met de Amerikaanse president Barack Obama voort te zetten. Dat zeggen voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie en EU-president Herman van Rompuy in een verklaring woensdag over de verkiezingen in de Verenigde Staten.
9.15 uur: Hollande feliciteert Obama – President François Hollande van Frankrijk ziet de herverkiezing van president Barack Obama als een „duidelijke keuze” van de Amerikanen voor „een open, verenigde Verenigde Staten die zich volledig betrokken voelen bij wat er in de wereld gebeurt”. Volgens de Franse president zullen Frankrijk en de Verenigde Staten nog beter hun best doen om samen de terugkeer van economische groei in beide landen te vergemakkelijken, de werkloosheid te bestrijden en oplossingen te vinden voor crises die „ons bedreigen, met name in het Midden-Oosten”.
8.58 uur: Overzicht uitslagen – Een bijgewerkte uitslagenkaart van de NOS maakt duidelijk hoe Amerika koos vannacht.
8.50 uur: Nieuwe samenvatting – De kiezer geeft Obama er vier jaar bij. Het nieuws van de afgelopen uren samengevat.
8.49 uur: China feliciteert Obama – De Chinese president Hu Jintao heeft Barack Obama woensdag gefeliciteerd met diens herverkiezing tot president van Amerika. Dat liet een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weten…
8.47 uur: Irak-veterane verslaat Tea Party-Republikein – Tammy Duckworth, een vrouw die in de oorlog in Irak invalide werd en het grootste deel van beide benen moet missen, heeft dinsdag aan de noordwestelijke rand van Chicago de strijd om een parlementszetel gewonnen van een prominente vertegenwoordiger van de radicaal rechtse Tea Party, Joe Walsh. De Democrate Duckworth, dochter van een Amerikaanse militair en een Thaise moeder, won ruim van de Republikein Walsh, die in de campagne onder meer naam maakte door zijn felle aanval op abortus. Een abortus is nooit noodzakelijk om het leven van een zwangere vrouw te redden, betoogde Walsh.
8.36 uur: „Eén familie” – Obama benadrukte in zijn toespraak de eenheid van de VS. „We zijn één familie.” De NOS vatte de toespraak samen.
8.32 uur: Netanyahu wenst Obama geluk– Premier Benjamin Netanyahu van Israël heeft Barack Obama woensdag gefeliciteerd met zijn herverkiezing als president van de Verenigde Staten. Hij meent dat de strategische alliantie tussen beide landen „sterker is dan ooit”. „Ik zal met president Obama blijven samenwerken om de belangen te waarborgen die van vitaal belang zijn voor de veiligheid van de Israëlische burgers”, aldus Netanyahu. De Israëliërs kiezen begin volgend jaar een nieuw parlement. Het is bekend dat Netanyahu een slechte verstandhouding met Obama heeft.
8.20 uur: Wisconsin kiest homosenator – De Democraat Tammy Baldwin uit de staat Wisconsin wordt de eerste openlijk homoseksuele senator in de Amerikaanse Eerste Kamer. Baldwin had echter geen punt van haar geaardheid gemaakt in de bittere en voor de staat erg dure campagne waarmee Baldwin haar Republikeinse rivaal, oud–gouverneur Tommy Thompson, versloeg. „Ik heb niet meegedaan om geschiedenis te maken maar om het verschil te maken”, zei Baldwin in haar overwinningstoespraak. „Vergis je niet: ik ben er trots op progressief en uit Wisconsin te zijn”. Baldwin wordt ook de eerste vrouwelijke senator die namens Wisconsin in de Senaat zit.
7.57 uur: Colorado legaliseert marihuana – De Amerikaanse staat Colorado gaat het bezit van en handel in marihuana „voor recreatief gebruik” legaliseren. De kiezers hebben dit voorstel dinsdag in een referendum aangenomen. Het vrijgeven van ’pot’ is in strijd met de federale wetgeving. Aangenomen wordt dat bij soortgelijke volksraadplegingen dinsdag in de noordwestelijke staten Washington en Oregon het recreatieve gebruik van de drug ook is gelegaliseerd. Onduidelijk is wat de federale overheid zal ondernemen. 17 staten hebben in het verleden medicinaal gebruik van marihuana ingevoerd. Ook dat is in strijd met federale wetten.
7.39 uur: Obama wil samenwerken met Romney – Obama staat op het podium, samen met zijn vrouw en twee dochters. Hij benadrukt dat de weg moeilijk was, de reis lang, maar dat Amerika de beste tijd nog gaat meemaken. Obama bedankt alle kiezers, ook de Romney-stemmers. De president zegt dat hij en Romney flink hebben gevochten, omdat zowel hij als Romney van Amerika houden. Obama gaat de komende tijd met Romney om tafel om het land vooruit te helpen, zegt hij. Hij is lyrisch over (de steun van) zijn vrouw Michelle, en noemt zijn campagneteam het beste ooit. Hij spreekt het hele land moed in. „Met uw hulp en Gods genade zullen we doorgaan op deze weg.”
7.37 uur: Obama speecht – Obama gaat nu speechen.
7.35 uur: Cameron feliciteert ‘vriend’ Obama – De Britse premier David Cameron heeft zijn „vriend” Barack Obama woensdag gefeliciteerd met zijn herverkiezing als president van de Verenigde Staten. „Ik kijk ernaar uit om met hem te blijven samenwerken”, liet Cameron op Twitter weten. De premier is in Jordanië, waar hij woensdag een kamp van Syrische vluchtelingen bezocht. Ook president Herman van Rompuy van de Europese Unie heeft Obama via Twitter gelukgewenst. „Erg gelukkig met de herverkiezing
7.34 uur: Romney met pensioen? – De verwachting bestaat dat de 65-jarige Mitt Romney nu pensioen zal gaan. De Republikeinen zullen op zoek moeten naar een nieuw boegbeeld voor de verkiezingen over vier jaar.
7.31 uur: Wonden likken – Conservatieve media in de VS likken hun wonden, schrijft de Volkskrant. Zou zou Obama de verkiezingen hebben gewonnen, maar geen mandaat.
7.29 uur: Telefoontje naar Bill Clinton – Nadat Mitt Romney zijn nederlaag had toegegeven, belde hij Obama om hem te feliciteren. Obama belde daarop eerst oud-president Bill Clinton, die zich het vuur uit de sloffen heeft gelopen voor de herverkiezing van de zittende president.
7.26 uur: Speech laat nog even op zich wachten – Obama kan elk moment aan zijn speech beginnen.
7.25 uur: Rutte feliciteert Obama – Minister-president Mark Rutte heeft president Barack Obama gefeliciteerd met zijn herverkiezing. Rutte zegt verheugd te zijn om de uitstekende samenwerking de komende jaren voort te zetten. Hij benadrukt daarbij dat de handels- en investeringsrelatie tussen beide landen groot is. „Nederland zal zich de komende jaren inspannen voor de totstandkoming van een vrijhandelsakkoord tussen de VS en de Europese Unie”, zegt Rutte in zijn verklaring.
7.04 uur: Speech Obama – Obama zal over enkele minuten speechen.
7.03 uur: Voorpagina New York Times – De voorpagina van The New York Times zal er zo uitzien, twittert NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal.
6.56 uur: Romney speecht – Mitt Romney heeft Obama gefeliciteerd. En bedankt zijn vicepresidentskandidaat Paul Ryan. Ook zijn vrouw –„the love of my live”– bedankt hij. „Ze zou een goede first lady zijn geweest.” Romney bedankt iedereen die hem steunde: „Thank you so very much.” Hij bedankt voor de gebeden. „Ik geloof in Amerika, ik geloof in de mensen van Amerika.” Groot applaus.
6.55 uur: Romney op het podium – Romney speecht.
6.45 uur: Over tien minuten speecht Romney – Volgens FoxNews houdt verliezer Mitt Romney over tien minuten een speech.
6.42 uur: Ryan behoudt zetel in Huis – De Republikeinse vicepresidentskandidaat Paul Ryan heeft zijn zetel in het Huis van Afgevaardigden weten te behouden. De conservatieve politicus hield zich gemakkelijk zijn Democratische uitdager Rob Zerban van het lijf. Na telling van twee derde van de stemmen in het kiesdistrict stond Ryan op 57 procent tegen 41 procent voor Zerba. De Democraat kan de kloof onmogelijk overbruggen, melden Amerikaanse media. 6.37 uur: Samenvatting van het nieuws – Lees hier een samenvatting van het nieuws over de herverkiezing van Obama.
6.31 uur: Florida hoogstwaarschijnlijk naar Obama – Obama wint hoogstwaarschijnlijk in Florida. Met 97 procent van de stemmen geteld heeft Obama een voorsprong van zo’n 50.000 stemmen.
6.29 uur: Washington legaliseert marihuana – De bevolking van de Amerikaanse staat Washington heeft dinsdag voor de legalisering van marihuana gestemd. Het is de eerste staat in de Verenigde Staten waar de kweek, verkoop en het bezit van marihuana nu legaal is. Washington zal gaan werken met door de staat goedgekeurde kwekers, verwerkers en winkels waar de wiet wordt verkocht. Volwassenen kunnen vanaf nu maximaal ruim 28 gram op zak hebben.
6.27 uur: Livestream Politico – Volg de uitslagen en reacties live via Politico.
6.21 uur: Obama wint Virginia en Colorado – Virginia en Colorado gaan naar Obama, die daarmee 22 kiesmannen in de wacht sleept. Tussenstand Obama 303 - Romney 203.
6.07 uur: Romney erkent nederlaag niet – De Republikein Mitt Romney is vooralsnog niet bereid zijn nederlaag te erkennen. Dat heeft zijn campagneteam gezegd tegen nieuwszender CNN, zei een woordvoerster van de zender. Volgens onder meer persbureau Associated Press, en een aantal Amerikaanse nieuwszenders, heeft Obama de cruciale swing state Ohio gewonnen. In combinatie met de staten Wisconsin, Colorado, Iowa, New Hampshire en Nevada is Obama daardoor de grens van 270 kiesmannen gepasseerd. Romney erkent de overwinning van zijn tegenstander in Ohio echter niet.
6.04 uur: „Vier staten voor homohuwelijk” – Waarschijnlijk is in alle vier de staten –Maine, Maryland, Minnesota en Washington– waar over het homohuwelijk kon worden gestemd, de wetswijziging aangenomen.
5.51 uur: Obama wint Nevada – Obama wint ook de staat Nevada. Tussenstand Obama 281 - Romney 203.
5.45 uur: „Overwinning geen ongelukje” – Obama reageert op zijn overwinning: „Ik wil u laten weten dat dit geen lotsbeschikking was en dat het geen ongelukje was. U heeft dit mogelijk gemaakt. Ik zal de rest van presidentschap trouw blijven aan uw bijdrage en doen wat ik kan om af te maken waar we aan begonnen zijn”, beloofde hij.
5.44 uur: Korte analyse van overwinning Obama – Lees hier een korte analyse van Jan-Willem Kranendonk over de overwinning van Barack Obama.
5.31 uur: Romney bestrijdt verlies Ohio – Romney bestrijdt dat hij in Ohio verloren heeft, zo meldt Bosch van Rosenthal.
5.26 uur: Flinke overwinning van Obama – Als Obama ook Florida wint, is zijn overwinning groter dan vooraf werd gedacht. Analysten rekenden op zo’n 300 kiesmannen voor Obama. Dat lijkt hij ruim te halen. Daarmee kan zijn campagne geslaagd worden genoemd.
5.23 uur: Obama twittert, het publiek juicht – De versgekozen president viert zijn overwinning op Twitter. Het publiek in Chicago juicht.
5.20 uur: Obama herkozen als president – Barack Obama is nog vier jaar president van de VS. Hij verslaat de Republikein Mitt Romney. Ook de staat Ohio trekt hij naar zich toe.
5.10 uur: Obama wint Iowa, Missouri naar Romney – De overwinning kan Obama bijna niet meer ontgaan. Het publiek in Chicago viert alvast een feestje. Obama wint ook in Iowa. Totaalstand: Obama 249 - Romney 202.
5.08 uur: Obama dichtbij overwinning – RD-journalist Richard Donk: „Zelfs als Obama Florida verliest, heeft hij nog een stuk of vijf andere routes om te winnen. CNN voorspelt ook dat Senaat Democratisch blijft. Verdeeldheid alom: Democratische president, die misschien niet de meerderheid van de popular vote haalt; Republikeins Huis van Afgevaardigden en Democratische Senaat. En de fiscal cliff die er eind dit jaar aan komt. Kunnen we weer een nieuwe recessie verwachten.”
5.02 uur: California, Hawaii, Idaho en Washington naar Obama – Barack Obama heeft gewonnen in Hawaii. Het eiland levert 4 kiesmannen op. Obama bracht een groot deel van zijn jeugd op Hawaï door waar hij werd opgevoed door zijn grootouders. De president is tevens geboren op het eiland. Ook won hij California. Obama wint met de staat aan de westkust 55 kiesmannen. California is Amerika’s meest bevolkte staat en is met de filmindustrie in Hollywood en grote steden als Los Angeles en San Francisco vanaf de jaren 90 een Democratisch bolwerk. De enige die deze hegemonie kon doorbreken was Arnold Schwarzenegger, de filmster die namens de Republikeinen gouverneur werd. Tussenstand: Obama 243 - Romney 192 (270 nodig voor winst).
5.00 uur: North Carolina naar Romney – North Carolina is de eerste swing state die naar Mitt Romney gaat. Barack Obama kon lang bij blijven, maar met een klein verschil wordt de staat aan de oostkust bij het totaal van Romney geschreven. In 2008 ging de staat nog naar Obama, maar dat was een uitzondering. Voor de Republikein is dit nog een beetje goed nieuws op een avond waarop al een groot aantal zwevende staten naar Obama gingen.
4.45 uur: Arizona naar Romney – Arizona is wederom in de handen gekomen van de Republikeinen. Met Arizona wint de kandidaat 11 kiesmannen. In 1996 koos Arizona voor Bill Clinton. Met uitzondering van dat verkiezingsjaar heeft de bevolking van de staat sinds 1960 altijd Republikeins gestemd. De Republikeinse kandidaat van 2008, John McCain, is afkomstig uit deze staat. Tussenstand: Obama 162 - Romney 173 (270 nodig voor winst).
4.39 uur: Minnesota naar Obama – Barack Obama heeft ook Minnesota aan zijn zegekar gebonden. Daarmee kon hij opnieuw 10 kiesmannen op zijn conto schrijven. Obama heeft daarmee zijn buffer van staten in het midden van het land behouden. Deze buffer van Wisconsin, Minnesota, Pennsylvania en Michigan bestaat uit vier staten die ogenschijnlijk makkelijk naar Obama zouden gaan, maar de afgelopen dagen toch door Romney werd betwist. De Democraat boekte echter in allevier de staten een makkelijke overwinning.
4.32 uur: Analisten rekenen op Obama – Jan-Willem Kranendonk van www.verkiezingenvs.com: „Op verschillende netwerken hebben analisten inmiddels aangegeven dat Romney de zege waarschijnlijk kan vergeten. Op CNN zeiden de deskundigen meermaals dat Obama zal winnen en ook op Fox News, de rechtse zender, lijkt men uit te gaan van een verlies voor Romney. Sarah Palin, vice-presidentskandidaat in 2008, uitte nog wel haar hoop, maar gaf aan dat zij zich ernstig zorgen maakt. Dat is niet onterecht. De Republikein Romney moet zowel Florida, Ohio, Virginia als North Carolina winnen om Obama te verslaan. In de laatste twee staten staat hij wel op kop, maar in de eerste twee heeft hij een kleine achterstand.”
4.23 uur: New Mexico naar Obama – Obama wint in New Mexico en daarmee 5 kiesmannen. Tussenstand: Obama 162 - Romney 162 (270 nodig voor winst).
4.12 uur: Akin verliest strijd om senaatszetel – De Republikeinse Todd Atin uit Missouri verliest de strijd om een zetel in het Senaat. Akin lag in augustus onder vuur omdat hij in een tv-interview had gezegd dat slachtoffers van verkrachting niet zwanger kunnen worden. „Als het echt om verkrachting gaat, heeft het vrouwenlichaam manieren om dat hele ding uit te schakelen.” In Michigan is het de in Groningen geboren Pete Hoekstra niet gelukt een zetel in het Senaat te bemachtigen.
4.06 uur: Montana naar Romney – Romney wint Montana. De grote, maar dunbevolkte staat levert hem drie kiesmannen. Tussenstand: Obama 157 - Romney 162 (270 nodig voor winst).
4.02 uur: Romney wint Utah – Mitt Romney heeft van de bevolking in Utah het vertrouwen gekregen om in het Witte Huis in te trekken. Romney verdient 6 kiesmannen met de overwinning. Het is geen verrassing dat de Republikein wint in deze staat. Het is het centrum van het mormonisme, het geloof dat ook Romney aanhangt.Tussenstand: Obama 157 - Romney 159 (270 nodig voor winst).
3.54 uur: Swing state New Hampshire veroverd door Obama – Barack Obama kan de overwinning opeisen in swing state New Hampshire. De staat levert 4 kiesmannen op. New Hampshire was gedurende de race wel een staat die doorgaans naar de Democraat leunde, maar in de maand oktober had Romney enkele malen een minieme voorsprong in de peilingen. Het was ook de eerste staat in de voorverkiezingen die de Republikein won. Saillant genoeg verloor Obama in de voorverkiezingsstrijd van 2008 deze staat aan Hillary Clinton. Op het moment dat het er echt om gaat, staat de Democraat op en trekt New Hampshire naar zich toe. Tussenstand: Obama 157 - Romney 153 (270 nodig voor winst).
3.50 uur: Eerste openlijk homoseksuele senator – Tammy Baldwin uit Wisconsin is gekozen tot senator, aldus FoxNews. Dat meldt NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal op Twitter. Baldwin is Amerika’s eerste openlijk homoseksuele senator.
3.38 uur: Huis van Afgevaardigden blijft Republikeins – De Republikeinen behouden hun meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Dat meldde nieuwszender CNN. Het resultaat komt niet als een verrassing. De Republikeinen verkregen bij tussentijdse verkiezingen in 2010 de meerderheid in het Huis in handen. Dinsdag werden onder meer de prominente Republikeinen John Boehner en Eric Cantor herkozen.
3.35 uur: Obama winnaar in Wisconsin – Barack Obama heeft de meerderheid van de stemmen in swing state Wisconsin. Het levert Obama 10 kiesmannen op. Wisconsin is de thuisstaat van Paul Ryan. De afgelopen dagen riep Romney dat hij een kans maakte in Wisconsin, maar de staat werd al snel door verschillende netwerken aan Obama toebedeeld. Tussenstand: Obama 157 - Romney 153 (270 nodig voor winst).
3.29 uur: Obama stap dichter bij overwinning – Jan-Willem Kranendonk, hoofdredacteur van www.verkiezingenvs.com: „Barack Obama is met overwinningen in Michigan en Pennsylvania vlakbij zijn herverkiezing gekomen. Hij behaalt nu in ieder geval 237 kiesmannen. Omdat Wisconsin, New Hampshire en Nevada hoogstwaarschijnlijk ook naar de Democraat zullen gaan, lijkt hij verzekerd van 257 kiesmannen. Ohio, waar hij volgens de eerste uitslagen voorstaat, kan in dat geval de doorslag geven door 18 kiesmannen aan het totaal toe te voegen. Daarmee behaalt Obama 275 kiesmannen, genoeg om de cruciale grens van 270 te bereiken. Ook Florida (29 kiesmannen) kan de president een meerderheid bieden. In die staat gaat het nek-aan-nek met Mitt Romney. Verliest Obama beide staten, is het ook nog mogelijk om met Colorado en Iowa (totaal 15 kiesmannen) precies de 270 kiesmannen te behalen. De president heeft daarmee drie plausibele routes om Mitt Romney te verslaan.”
3.22 uur: Swing state Pennsylvania buigt voor Obama – Barack Obama kan glorieus naar Pennsylvania kijken. Pennsylvania is een invloedrijke swing state die 20 kiesmannen oplevert. Pennsylvania kent een conservatieve Biblebelt. 40 procent van de staat noemt zich “zeer religieus.” Toch gaat de staat sinds 1992 al naar Democraten. Dit komt mede door de grote zwarte bevolking in steden als Philadelphia. Tussenstand: Obama 143 - Romney 153 (270 nodig voor winst).
3.16 uur: Nauwelijks beweging op Aziatische beurzen – De beurzen in het Verre Oosten kwamen woensdagochtend (Nederlandse tijd) nauwelijks van hun plaats. Beleggers zijn in afwachting van de Amerikaanse verkiezingsuitslag. Ook kijken ze naar de gelijktijdige verkiezingen voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, die volgens analisten van invloed zullen zijn op de oplossing voor de zogenoemde ‘fiscal cliff’, waar de Verenigde Staten op afstevenen.
3.13 uur: Romney voor in Florida –
Het is erg spannend in Florida. 74 procent van de stemmen is geteld. Voordeel 1288 stemmen in het voordeel van Romney
3.10 uur: Nieuwe tussenstand – De nieuwe tussenstand van kiesmannen is als volgt: Obama 123 - Romney 152. Om te winnen hebben de kandidaten 270 kiesmannen nodig.
3.09 uur: New Jersey blijft Democratisch – Barack Obama heeft de 14 kiesmannen van New Jersey gewonnen. New Jersey is een van de staten die vorige week hard getroffen werd door orkaan Sandy. President Obama schoot de staat gelijk financieel tegemoet en bezocht het rampgebied. Dat leverde hem veel complimenten op van Chris Christie. Christie is de Republikeinse gouverneur van New Jersey die bekend staat om zijn felle uitspraken tegen Obama’s beleid. Er bestaan veel geruchten over een mogelijke gooi naar het presidentschap van de gouverneur in 2016 of 2020.
3.08 uur: Texas aan Romneys zijde – Romney heeft gewonnen in Texas. Dit is het grootste Republikeinse bastion en 38 levert 38 kiesmannen op. De Zuidelijke staat heeft nog een appeltje met Obama te schillen nadat de president verhinderde dat een oliepijpleiding van Canada naar Texas werd aangelegd. De oliestaat moet per definitie weinig hebben van Obama’s CO2 beperkende maatregelen.
3.06 uur: Nek-aan-nekrace in Florida – 71 procent van de stemmen in Florida is geteld, verschil 4000 in voordeel Obama.
3.02 uur: Swing state Michigan in handen Obama –
Barack Obama is de overwinnaar in Michigan. In Michigan hebben de Democraten 16 kiesmannen verdiend.Sinds 1992 stemt Michigan onafgebroken Democratisch. Daarvoor was het juist twintig jaar lang een Republikeins bolwerk. De vader van Mitt, George Romney was van 1963 tot 1996 gouverneur van Michigan. Ook New Jersey gaat naar Obama.
3.00 uur: Romney wint veel staten – Romney wint de staten Kansas, Louisiana, Nebraska, North Dakota, South Dakota, Wyoming.
2.42 uur: Alabama gaat naar Romney – Mitt Romney heeft de meerderheid in Alabama gewonnen. De Republikein wint 9 kiesmannen in de staat. De Republikeinse winst is geen verrassing. Sinds 1980 wint die partij in Alabama, altijd met een groot verschil. De laatste kandidaat die in Alabama won namens de Democratische Partij was Jimmy Carter, die afkomstig was uit de naburige staat Georgia. Tussenstand: Obama 64 - Romney 88 (270 nodig voor winst).
2.31 uur: Arkansas Republikeins – Mitt Romney heeft gewonnen in Arkansas. Arkansas is goed voor 6 kiesmannen.Arkansas ligt in het zuiden van de VS en sinds 2000 heeft de staat onafgebroken op Republikeinen gestemd. Daarvoor koos de staat voor de Democraten, vooral omdat native son Bill Clinton in 1992 en 1996 meedeed. Tussenstand: Obama 64 - Romney 79 (270 nodig voor winst).
2.18 uur: Romney wint in Tennesee – Romney wint in Tennessee, goed voor 11 kiesmannen. Al decennialang gaat de staat naar de Republikeinen. Tennessee ligt in de ‘Biblebelt van de VS’. 82 procent van de staat noemt zichzelf christelijk, 39 procent is baptist. Tussenstand: Obama 64 - Romney 73 (270 nodig voor winst).
2.07 uur: Massachusetts voor Obama – Met een ruime meerderheid sleept Barack Obama de overwinning in Massachusetts binnen. Het was geen spannende strijd. Massachusetts levert 11 kiesmannen op. Massachusetts is de staat waar Romney gouverneur is geweest. Het zorgplan dat hij daar implementeerde kwam later onder vuurt te liggen en werd vergeleken met Obamacare. Obama zou voor de invoering van de verplichte zorgverzekering naar Romney’s beleid hebben gekeken. Juist die verplichting hekelen Republikeinen waardoor Romney gedwongen werd zijn eigen planen in de media af te zwakken. Tussenstand: Obama 64 - Romney 62 kiesmannen (winst bij 270).
2.05 uur: Obama wint veel staten – Barack Obama heeft in Connecticut de meerderheid van de stemmen gekregen. Obama pakt ook de overwinning in Delaware, de thuisstaat van zijn vicepresident Joe Biden. Delaware is een kleine staat die 3 kiesmannen heeft. Verder wint Obama Illinois, Oaklahoma, Delaware, District of Columbia, Maryland, Maine, Rhode Island. Mitt Romney pakt een verwachte zege in Oklahoma Mississipi.
2.00 uur: Romney grijpt Georgia – Mitt Romney is de verwachtte overwinnaar in Georgia. De staat levert de Republikeinen 16 kiesmannen op. De staat ligt in het Zuiden van de VS en is een solide conservatieve staat. Oud-president Jimmy Carter kwam uit Georgia en is daar ook gouverneur geweest. Newt Gingrich, die in de Republikeinse voorverkiezingen van dit jaar streed om de nominatie van zijn partij, is Afgevaardigde geweest uit de staat. Tussenstand: Obama 3 - Romney 49 kiesmannen (winst bij 270).
1.59 uur: Ongewoon veel privéjets in Boston – Op het vliegveld van Boston zijn dinsdag (lokale tijd) ongewoon veel privéjets binnengekomen. De stad is de thuisbasis van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney, die daar zelf eerder op de dag ook per vliegtuig arriveerde. Volgens luchtvaartdirecteur Edward Freni van Logan International Airport waren er dinsdag aan het eind van de middag al zo’n 80 jets geland. Normaal gesproken zijn dat er 40 a 50. In de vliegtuigen bevinden zich vermogende donateurs en supporters van Romney.
1.53 uur: Florida kan beslissend zijn – Jan-Willem Kranendonk van www.verkiezingenvs.com over de rol van de staat Florida: „Met ongeveer 35 procent van de stemmen geteld, heeft Obama een voorsprong van 4 procentpunt op zijn tegenstrever Romney. Wel zijn er vooral stemmen van vroege kiezers binnen, die doorgaans in het voordeel van Obama zijn. Ook de getelde stemmen die vandaag zijn uitgebracht, zijn vooral geteld in pro-Obama gebieden. Over enkele minuten sluiten de laatste stembussen in Florida. CNN’s Wolf Blitzer hoopt dan al een voorspelling te kunnen maken. Blijkt dat Obama Florida naar zich toe trekt, wordt het voor Romney haast onmogelijk om de verkiezingen te winnen. Florida werd gezien als één van de swing states waar Romney de meeste kans had.”
1.42 uur: South Carolina gaat naar Romney – Mitt Romney wint in South Carolina. Dat levert hem 9 kiesmannen. Tussenstand: Obama 3 - Romney 33 kiesmannen (winst bij 270).
1.33 uur: Spannende strijd in Florida en North Carolina – Het is een spannende strijd in Florida en North Carolina. Obama en Romney staan dichtbij elkaar in de tellingen. In de staat Ohio heeft Obama een kleine voorsprong. Sinds 1960 is er niemand president geworden zonder in Ohio te winnen. Romney moet Florida, Virginia en Ohio winnen om de verkiezingen te kunnen winnen, aldus Jan-Willem Kranendonk van www.verkiezingenvs.com.
1.30 uur: Romney wint West Virginia – De staat West Virginia is gewonnen door Mitt Romney. Het levert hem 5 kiesmannen op. Tussenstand: Obama 3 - Romney 24 kiesmannen (winst bij 270).
1.10 uur: Romney meerderheid in Indiana – Indiana kan door Mitt Romney worden opgeëist. Indiana levert de Republikeinen 11 kiesmannen op. In 2008 schreef Obama geschiedenis in de staat doordat voor het eerst sinds 1968 Indiana afweek van haar Republikeinse stemgedrag. Met bijna 50 procent van de stemmen veroverden de Democraten de solide Republikeinse staat. Tussenstand: Obama 3 - Romney 19 kiesmannen (winst bij 270).
1.09 uur: Kiezers Florida nog in de rij – In veel plaatsen in de Amerikaanse staat Florida stonden dinsdagavond nog mensen in de rij op het moment dat de stembureaus zouden sluiten. De belangstelling om te stemmen is overweldigend. Volgens media uit de staat zou de opkomst wel eens uit kunnen komen op een record. De wachttijd liep dinsdag op tot zes uur waardoor ook de nodige mensen het voor gezien hielden. Kiezers die om sluitingstijd nog in de rij staan mogen hun stem alsnog uitbrengen. In de swing state Virginia verwachten verkiezingsofficials ook een zeer hoge opkomst, hoger nog dan in 2008. Overal in de staat stonden de hele dag lange rijen bij de stembureaus.
1.04 uur: Tussenstand: Obama 3 - Romney 8 – Obama heeft inmiddels drie kiesmannen verzamelt, Romney 8. Voor winst zijn er 270 nodig.
1.02 uur: Obama veruit winnaar in Vermont – Barack Obama pakt zonder moeite de overwinning in Vermont. Vermont is goed voor 3 kiesmannen. Vermont stemt pas sinds 1992 standaard Democratisch. Sindsdien wint die partij met tussen de 20 en soms bijna 40 procentpunten.
1.01 uur: Exitpoll Virginia – In de staat Virginia staan Obama en Romney gelijk in de exitpolls: 49 - 49.
1.00 uur: Kentucky kiest Romney – Mitt Romney kan 8 kiesmannen aan zijn lijstje toevoegen. Vanaf 1964 stemde Kentucky altijd een meerderheid voor de winnaar van de verkiezingen. Daaraan kwam een einde in 2008 toen de staat voor John McCain stemde, maar Obama het presidentschap won.Kentucky staat verder bekend om zijn vele Bourbon distilleerderijen.
0.50 uur: Voorspel de uitslag – Voorspel zelf de uitslagen van de verkiezingen per staat en wijs staten toe aan een kandidaat. CNN maakt het allemaal mogelijk.
0.42 uur: Verdeeld echtpaar – Katie, receptioniste van het Puffin Inn hotel in Anchorage, is op Election Day nieuwsgierig naar het stemgedrag van haar gasten. RD-journalist Richard Donk luistert een kwartiertje mee. Dat levert echter bijzonder weinig op. Geen van de Amerikanen die vandaag hun stem hebben uitgebracht wil zeggen op welke kandidaat hij of zij heeft gestemd. „En aan ons moet je het helemaal niet vragen”, zegt Nikki, die samen met haar man een paar dagen in Alaska op vakantie is. „Je ziet hier een verdeeld echtpaar, want wij hebben op verschillende kandidaten gestemd.” „Nou ja, dan weet ik in ieder geval dat er een stem naar Obama en een stem naar Romney is gegaan”, reageert Katie droog. „Dat is meer dan ik vandaag heb gehoord.”
0.28 uur: Obama dineert in Chicago – President Obama zal vanavond in Chicago dineren met zijn familie. Zijn dochters Malia en Sasha worden na school overgevlogen. Obama’s zus en Michelle’s broer en hun families zullen ook aanwezig zijn
0.23 uur: Eerste stembureaus VS gesloten – In de Amerikaanse staten Indiana en Kentucky zijn dinsdagavond de eerste stembureaus weer gesloten. In delen van beide staten kan nog een uur langer worden gestemd. Verwacht wordt dat beide staten een prooi zullen zijn voor de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney.
0.19 uur: Verkiezingspagina Google – Google maakte in samenwerking met AP een mooie overzichtskaart. Daarin is live te zien in welke staten wordt geteld, wie een meerderheid heeft.
0.14 uur: 6 miljard dolaar in verkiezingen gepompt – In totaal is 6 miljard dollar in de Amerikaanse verkiezingen gepompt. Dat berekende het Center for Responsive politics dinsdag. Dat is 700 miljoen dollar meer dan tijdens de vorige verkiezingen in 2008. Amerikanen kiezen dinsdag niet alleen een nieuwe president, maar ook leden van het Huis van Afgevaardigden en een flink aantal Senatoren. Presidentskandidaten Obama en Romney besteedden gezamenlijk 2,6 miljard dollar in hun presidentiële race. Dat was 4 jaar terug nog 2,8 miljard dollar.
0.01 uur: Romney heeft overwinningsspeech al klaar – Mitt Romney heeft zijn overwinningsspeech al klaar liggen. „Hij is ongeveer 1118 woorden lang.”, zei hij dinsdag tegen journalisten die met hem meevlogen in zijn campagnevliegtuig. Hij liet echter weten nog geen toespraak te hebben geschreven voor het geval hij de presidentsverkiezingen verliest. Een nederlaag is mogelijk, maar alleen omdat „in de politiek niets zeker is’, zei hij. Romney zei tot het „bittere eind te hebben gevochten” om het presidentschap te bemachtigen. De Republikeinse presidentskandidaat bezocht dinsdag campagnekantoren in Ohio en Pennsylvania voor hij naar Boston vloog om daar de verkiezingsuitslag af te wachten.
23.56 uur: Obama wint: baas schreeuwt niet meer – Een Democraat in Ohio heeft een bijzondere reden om aan te nemen dat Obama gaat winnen: haar baas schreeuwt niet meer over Romney. Dat vertelt Shannon Lozada tegen The Huffington Post.
23.53 uur: Economie van groot belang – Volgens CNN vindt 60 procent van de kiezers economie het belangrijkste onderwerp van de verkiezingen. Ongeveer de helft van de kiezers meent dat de vorige president, George W. Bush, meer blaam treft voor de economische neergang dan president Barack Obama. Slechts een kwart van de ondervraagden gaf aan er vandaag de dag beter aan toe te zijn dan vier jaar geleden.
23.49 uur: Storm Sandy had invloed op stem – 15 procent van de stemmers zegt dat de reactie van Obama op de megastorm Sandy de belangrijkste factor was bij het uitbrengen van hun stem. Dat meldt een exitpoll van CBS.
23.45 uur: Virginia om 1:00 als graadmeter – Jan-Willem Kranendonk van www.verkiezingenvs.com: „Virginia is een van de belangrijke swing states, vooral voor Mitt Romney. Hij heeft de 13 kiesmannen hard nodig om een realistische kans te behouden op een meerderheid in het electoral college. In de peilingen heeft Obama een kleine voorsprong, die echter binnen de foutmarge ligt. Aangezien Virginia als een van de eerste staten de resultaten bekend zal maken, kan de uitslagenavond al snel niet meer zo gek spannend worden gemaakt. Blijkt Obama hier inderdaad een overwinning te boeken, wordt het voor Mitt Romney wel heel moeilijk om de 270 kiesmannen te behalen.”
23.37 uur: Eerste stembureau sluit over half uur – Amerikanen in de hele Verenigde Staten maken zich op om de komende uren de uitslagen van de verkiezingen te volgen. Binnen een halfuur sluit het eerste stembureau. In Chicago, waar president Obama momenteel ook verblijft, is een enorm openluchtscherm op het grootste plein van de stad neergezet. In Las Vegas kunnen mensen op de beroemde Strip de uitslagen eveneens op een groot scherm buiten volgen. In Anchorage is het onder nul. Daar kunnen inwoners in het reusachtige Dena’ina Convention Center terecht. RD-journalist Richard Donk nam er vast een kijkje, maar kwam voor een gesloten deur. Pas om acht vanavond (6 uur Nederlandse tijd in de morgen) kunnen bezoekers er terecht. Om 23.30 moeten ze weer weg zijn, in de hoop dat er dan een uitslag bekend is. In het Convention Center kan wel worden gestemd, maar de grote hal, waar de uitslagen vanavond kunnen worden gevolgd, was dicht. Anders zou dat niet kloppen met mijn eerdere stukje over het bezoek aan het stembureau.
23.35 uur: Stembussen in Galveston County, Texas langer open – In Galveston County, Texas zijn de stembussen twee uur langer open vanwege problemen met de stemcomputers. Dat meldt de Houston Chronicle. Gedurende de dag zijn in een aantal staten problemen met stemcomputers gemeld. Veel invloed op de uitslagen zal het langer openhouden van de stembureaus niet hebben. Texas gaat haast zeker met een groot verschil naar Mitt Romney
23.29 uur: Lange rijen in swing state Virginia – Lange rijen in het oostelijke deel van Virginia. Bij verschillende stembureaus staat er een wachtrij van meer dan vier uur. Er wonen hier vooral afro-Amerikanen, een groep die in overgrote meerderheid op Obama stemt. Als zij lang niet allemaal hun stem uit kunnen brengen, is dat gunstig nieuws voor Mitt Romney.
23.24 uur: Interview met adviseur Obama – RD-journalist Richard Donk volgde in de VS een interview met Robert Gibbs, een van de belangrijkste adviseurs van president Obama. „Het eerste wat de president vanmorgen deed, was een telefoontje naar FEMA (de overkoepelende federale hulpdienst die momenteel hulp aan de slachtoffers van de orkaan Sandy biedt)”, aldus Gibbs. Volgens hem zijn de president en zijn campagneteam vol vertrouwen over de uitslag van de verkiezingen. Hij wees naar de grote opiniepeiling van vorige week donderdag, die Obama een voorsprong van 2 procent beloofde. „In de geschiedenis is er na die peiling nooit meer iets veranderd.”
23.11 uur: RD.nl-stemmer kiest voor Romney – Als het aan de stemmers op deze website ligt, wordt Romney de nieuwe president. 56 procent van de ruim 750 stemmers geeft de voorkeur aan de Republikein.
22.56 uur: Michael Moore doet laatste oproep – Obama-aanhanger en documentairemaker Michael Moore is bang voor een overwinning voor Romney. Via Facebook wil hij zoveel mogelijk mensen naar de stembus lokken. Daarvoor maakt hij zelfs zijn persoonlijke telefoonnummer bekend.”If you know someone who still hasn’t voted yet and is on the fence - and you think a personal call or text from me may help - text me their cell # at 810-522-8398. I will try to personally contact as many of them as I can in the next few hours. Every minute counts! (don’t post their cell on Facebook - you must text it to me at my personal phone number - which i guess i’ll have to change after today hahaha).”.
22.53 uur: Stemmachine gerepareerd – De stemmachine in Pennsylvania die gemanipuleerde resultaten opleverde is gerepareerd, meldt NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal.
22.29 uur: Klachten over onduidelijkheid bij stemmen – Steeds meer klachten komen binnen over onduidelijkheden en onregelmatigheden bij de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. In verscheidene cruciale staten klagen mensen over storingen in apparatuur, onduidelijke regels wat betreft identificatie, verkeerde stembureaus waar ze naar toe worden gestuurd en de dikke stembiljetten. Onduidelijk is of de klachten een staartje zullen krijgen. Al Jazeera maakte een overzicht van problemen bij het stemmen.
22.18 uur: Israël volgt verkiezingen op de voet – Ook in Israel worden de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de voet gevolgd. Diverse kranten houden een liveblog bij. RD-journalist Richard Donk maakte een rondgang langs een aantal Israelische dagbladen. Jerusalem Post: Welke kandidaat er ook wint, er zal geen nieuwe impuls aan het vredesproces worden gegeven; de binnenlandse problemen in Amerika zijn te groot. Haaretz: Obama is goed voor Israel. Yediot Ahronot: Als Obama wint, gaan de champagneflessen in het kantoor van premier Netanyahu terug in de kast. Israel Today haalt op de voorpagina een eerdere uitspraak van Romney aan: Jezus zal de oorlog om alle Joden te doden stoppen.
22.16 uur: Om 1.00 uur sluit eerste stembus – Vannacht sluiten de eerste stembussen om 0:00 Nederlandse tijd. De eerste swing state zien we om 1:00 terug in het liveblog: Virginia. Vlak daarna komen Ohio en North Carolina. Ook andere belangrijke staten als Florida en Pennsylvania laten dan niet lang meer op zich wachten. Deze uitslagen kunnen invloed hebben op de laatste swing states die binnenkomen: Colorado en Nevada. Blijkt al snel dat Obama of Romney een duidelijke overwinning gaat boeken, zullen de laatste kiezers mogelijk thuisblijven. In staten waar iedere stem telt, kunnen enkele duizenden thuisblijvers het verschil maken.
22.14 uur: Ingebroken in Democratisch campagnehoofdkantoor – Volgens The Washington Post is er afgelopen nacht ingebroken in het Democratische campagnehoofdkantoor in Washington. Momenteel wordt het op-Watergate-lijkende voorval door de politie onderzocht.
22.12 uur: Romney doet het goed in Florida – Romney lijkt het in Florida een stuk beter te gaan doen dan John McCain in 2008. Dat kan worden geconcludeerd wanneer er wordt gekeken naar de getallen rondom vroeg uitgebrachte stemmen in the Sunshine State. Romney ontving weliswaar 161.884 vroege stemmen minder dan Obama, dit gat is een stuk kleiner dan in 2008, toen het gat tussen Obama en McCain meer dan 350.000 stemmen bedroeg.
22.00 uur : Wie maakt de grootste kans? – Jan-Willem Kranendonk, hoofdredacteur van www.verkiezingenvs.com analyseert: „Volgens de peilingen staat Barack Obama er het beste voor. Hij zou 303 kiesmannen behalen, terwijl Mitt Romney blijft steken op 235. Zelfs als hij de belangrijke swing state Ohio verliest, heeft hij nog goede kansen om een overwinning te boeken. Mocht hij niet herkozen worden vannacht, zou dat een verrassing zijn. Obama heeft namelijk consistent een kleine voorsprong gehad in de peilingen en er zijn geen trends te zien dat Romney die voorsprong vanavond gaat goed maken.”
21.54 uur: Vrije dag werknemers Chrysler– De Amerikaanse autofabrikant Chrysler heeft niet veel op met de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney en liet dat dinsdag blijken. „Chrysler heeft al het personeel vrijgegeven om vandaag te gaan stemmen: kom op”, twitterde vicepresident Ralph Gilles van de designafdeling. Op wie de Chryslermedewerkers zouden moeten stemmen is duidelijk: Barack Obama. De president hielp de Amerikaanse autoindustrie door de crisis en het bestuur van Chrysler is verwikkeld in een ruzie met Romney. De Republikein beschuldigde de automaker ervan de productie van jeeps naar China te willen verhuizen. De ceo van het bedrijf voelde zich afgelopen week al geroepen dat verhaal naar het rijk der fabelen te verwijzen, aldus de politieke nieuwssite Politico.
21.49 uur: „Het is keihard in de VS” – RD-journalist Richard Donk bezocht vandaag een trailer park in een buitenwijk van Anchorage, Alaska. Veel van de bewoners zijn uit hun huis gezet omdat ze hun hypotheek niet meer konden betalen. Op de foto willen ze niet, want velen schamen zich nog steeds dat ze nu in een caravan moeten wonen. Voor stemmen is al evenmin weinig animo. „Dat zal mijn baan niet terugbrengen. Dit is Amerika. Als je het goed doet, heb je het prima. Maar verder is het systeem hier keihard voor je, welke president er ook in het Witte Huis zit.”
21.43 uur: It’s the economy – RD-journalist Richard Donk volgt op dit moment de ontwikkelingen in de Verenigde Staten: „Dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen vooral over de economie gaan, was wel bekend. Pijnlijk duidelijk wordt dat nog eens in de Alaska Journal of Commerce. Elf (!) van de 36 pagina’s van de krant zijn gevuld met aankondigingen van gedwongen verkopen van woningen.”
21.30 uur: „Beleggers VS gokken op winst Romney” – De Amerikaanse beurzen noteerden dinsdag winsten. Vooral defensie- en energiefondsen gingen omhoog, waardoor analisten constateerden dat beleggers rekenden op een verrassingsoverwinning van de Republikeinse kandidaat Mitt Romney. Handelaren keken in ieder geval uit naar de uitslag en duidelijkheid voor de komende tijd.
20.50 uur: Empire State Building – De Empire State Building in New York is bijzonder verlicht. Aan de led-lampen zal te zien zijn wie er aan de winnende hand is. Blauwe lampen staan voor Obama, rode voor Romney. Foto van de lampen op het gebouw bij CNN.
20.43 uur: Stemcomputer vervangen – In Pennsylvania staat een stemmachine die voor Romney kiest als er op Obama gedrukt werd, zoals te zien is op dit filmpje. MSNBC meldt dat deze stemcomputer inmiddels buiten gebruik is gesteld. 20.29 uur: Kieswijzer per staat – Citizenlink, een christelijke organisatie die verbonden is aan gezinsorganisatie Focus on the Family, heeft een stemwijzer per staat gemaakt.
19.50 uur: Jonge christenen kiezen Romney – Jonge „born again”-christenen in de Verenigde Staten (VS) zullen dinsdag vooral op presidentskandidaat Romney gaan stemmen. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau The Barna Group.
19.45 uur: Oproep om te gaan stemmen – RD-journalist Richard Donk vanuit de Verenigde Staten: „er wordt op radio en televisie voortdurend opgeroepen om toch vooral te gaan stemmen.” De opkomst kan wel eens bepalend zijn voor de uiteindelijke uitslag. Democraten zijn doorgaans minder trouw in de opkomst.
19.39 uur: RD-journalist bezoekt stembureau en school – RD-journalist Richard Donk volgt de Amerikaanse presidentsverkiezingen live vanuit de Verenigde Staten. Dinsdagmorgen bezocht hij het Dena’ina Convention Center in Anchorage. „Er vormden zich grote rijen kiezers die hun stem wilden uitbrengen.” Her en der uit de VS, waaronder de belangrijke swing state Ohio, komen berichten over aanzienlijke wachttijden. Ook bezocht hij de Begich Middle School in Anchorage. Jeugdige Amerikanen brachten daar in een nagebouwd stemlokaal hun stem uit. „De uitkomst was weinig verrassend: Mitt Romney kreeg de meeste stemmen. Alaska is dan ook al sinds jaar en dag in handen van de Republikeinen.”
18.50 uur: Biden in Ohio – Al was het niet aangekondigd, toch bezoekt vicepresident Joe Biden swingstate Ohio, meldt CNN. Ook Romney deed dinsdag Ohio aan.
18.46 uur: Alcoholverbod – In de staten, Kentucky en South Carolina geldt een alcoholverbod in cafés en restaurants. Het gaat om een oude regel uit de tijd dat saloons vaak werden gebruikt als stembureau. De wetgever wilde voorkomen dat met een paar alcoholische versnaperingen stemmen werden gekocht. Ook in de winkels is op verkiezingsdagen geen alcohol verkrijgbaar. Op schendingen van het verbod staan boetes en zelfs celstraffen.
18.13 uur: Obama doet het rustig aan – Terwijl Romney nog campagne voert op de allerlaatste dag, doet rivaal Barack Obama het rustig aan. Hij sloot maandag in Iowa zijn verkiezingscampagne al af. Wel verscheen de hoop van de Democraten dinsdag onder luid gejuich in een campagnekantoor in zijn thuisstaat Illinois. Vandaaruit belde hij hoogstpersoonlijk wat kiezers in buurstaat Wisconsin. Obama feliciteerde Romney later met een „gedreven verkiezingscampagne” en sprak zijn vertrouwen uit in de winst. Obama maakte al weken geleden gebruik van de mogelijkheid vervroegd te stemmen. Hij hoopte zo het goede voorbeeld te geven aan zijn aanhang: vervroegd stemmen werkt in het voordeel van de Democraten, die op verkiezingsdag doorgaans minder trouw opkomen dan de Republikeinen.
18.02 uur: Hoge opkomst in door Sandy getroffen gebied – Honderdduizenden inwoners van de door superstorm Sandy getroffen Amerikaanse oostkust gaan dinsdag naar de stembus. Voor veel kiezers in de gehavende staten New York en New Jersey is de stembusgang een erezaak. In enkele zwaargetroffen gebieden moeten kiezers uitwijken naar stembureaus elders, maar de opkomst is vooralsnog hoog. „Het is belangrijk, want dit is onze dag.”, zei wachtende kiezer Agim Coma voor een stembureau in New Jersey. De 25-jarige Coma verloor zijn flat en auto aan Sandy, maar stond dinsdag vooraan in de rij. „Wat er ook gebeurt - orkanen, tornado’s - het is de dag van onze stem.” De Democraten winnen New York en New Jersey van oudsher op hun sloffen. De stemmen van Agim Coma en zijn buren doen er voor Barack Obama’s en Mitt Romney’s jacht op de kiesmannen dus vermoedelijk niet toe.
17.44 uur: Amerikaanse kiezers massaal op Twitter – Amerikaanse kiezers zijn dinsdag massaal op Twitter aanwezig om te laten zien dat ze hun stem hebben uitgebracht in de langverwachte presidentsverkiezingen. Velen plaatsten een foto van zichzelf met het stembiljet in de hand, vergezeld van de tekst ‘Ik heb gestemd’ en moedigen anderen aan hetzelfde te doen. „Net mijn stem uitgebracht & mijn opa zou zo trots zijn !” twitterde @She_Weezy2012, met een ‘Ik heb gestemd’-sticker op haar grijze trui.
„#Ik stemde voor#TeamObama”, zei Stwo uit New York City, met een foto van zijn stembiljet waarop de namen van de kandidaten in het Engels en Chinees stonden. Er werd veel geklaagd over lange wachttijden in het stemlokaal.
17.43 uur: Lijstjes afvinken – Voor wie vannacht lijstjes wil afvinken: Hier staan de namen van de staten op een rijtje. De uitslagen komen in golven binnen, in overeenstemming met de verschillende tijdzones in de VS en sluitingsuren van de stembureaus die in veel staten verschillend zijn.
17.25 uur: Amerikanen stemmen over van alles – Wie denkt dat de Amerikanen dinsdag alleen maar een kruisje zetten bij Obama of Romney, heeft het mis. De kiezers krijgen bij de verkiezingen vele vellen voorgelegd. Ze moeten ook senatoren en afgevaardigden benoemen en hun oordeel geven over veel zaken, variërend van homohuwelijken tot casino’s.
17.13 uur: Oma in Kenia bidt voor herverkiezing Obama – Sarah Obama, de 90-jarige ’oma’ van Barack Obama, bidt voor de herverkiezing van de Amerikaanse president. Dit zei de bejaarde Keniaanse dinsdag tijdens een geïmproviseerde persconferentie in haar dorp in het westen van het Afrikaanse land. Sarah Obama is de derde vrouw van de grootvader van Obama en geen bloedverwant van het staatshoofd, maar de president heeft eerder gezegd dat hij haar „als grootmoeder erkent”. Bij de verkiezing van Obama 4 jaar geleden was Kogelo, op zo’n 60 kilometer van het Victoriameer, nog een achtergebleven dorp. Inmiddels heeft Kogelo stromend water, elektriciteit en een politiebureau gekregen, in de hoop op massale toestroom van toeristen. Maar de meeste buitenlandse bezoekers blijven de voorkeur geven aan de andere attracties van Kenia, zoals de natuurreservaten met wilde dieren en de badplaatsen als Mombassa aan de Indische Oceaan.
17.12 uur: Om 1.00 uur opstaan, of anders om 3.00 uur – Om 1.00 uur worden de eerste uitslagen van belang verwacht. Wie dat te vroeg -of te laat- vindt, moet om 3.00 uur weer naar het nieuws kijken. Dan gaat het echt ergens over. De Volkskrant zet de tijden op een rijtje.
16.40 uur: Zo stemmen Facebook-gebruikers – Hoe stemmen Facebook-gebruikers? Zo dus.
16.30 uur: „Romney wint” – Althans, dat is de stellige overtuiging van Fred Barnes van The Weekly Standard. Het AD bericht erover.
16.13 uur: Sluitingstijd stemlokalen – Het duurt nog een lange nacht, maar hier is alvast te zien hoe laat de stemlokalen in de verschillende staten sluiten.
16.08 uur: Amerikanen en bijgeloof – Wat zeggen de voortekenenen over de verkiezingen in de VS? Hoofdredacteur Jan-Willem Kranendonk van de website www.verkiezingenvs.com schrijft over het bijgeloof van veel Amerikanen. „Het is een traditie dat wanneer de Washington Redskins, het American Footballteam van de hoofdstad, zijn laatste thuisduel wint, dezelfde partij de sleutels van het Witte Huis in handen houdt. In dit geval is dat de Democratische Partij, en meer specifiek Barack Obama. De Redskins gingen zondag echter stevig onderuit tegen de Carolina Panthers. De eindstand van 21-13 in het voordeel van de bezoekers is een slecht voorteken voor Obama.”
15.57 uur: Stemregels zijn ratjetoe – De Amerikaanse verkiezingen worden door de staten afzonderlijk georganiseerd. Die hebben ieder hun eigen regels. Ook binnen de staten kunnen de procedures variëren. Dat kan tot een hoop problemen leiden.
15.53 uur: Mitt Romney brengt stem uit – Mitt Romney en zijn vrouw Ann hebben dinsdag hun stem uitgebracht in de stad Belmont, Massachusetts. Op de vraag op wie hij had gestemd, antwoordde hij: „Ik denk dat u dat wel weet”. De Republikein liet ook weten dat hij vertrouwen had in de uitkomst. Romney en zijn vrouw haastten zich na zijn stembusgang naar de staten Ohio en Pennsylvania. Daar probeert hij vlak voor de eindstreep de laatste zwevende kiezers voor zich te winnen. President Barack Obama bracht 2 weken geleden al zijn stem uit in Chicago. Hij wilde het vroegtijdig stemmen bevorderen en was de eerste president die dat deed.
15.45 uur: Kerk VS kiest voor Romney – RD-hoofdredacteur W. B. Kranendonk schrijft in het Reformatorisch Dagblad van dinsdag dat de geestelijke leiders in de VS voor Romney kiezen, en kerkelijk Amerika adviseren hetzelfde te doen. Er zijn er ook die géén keuze willen maken, althans niet voor een presidentskanditaat. „Stem niet op Obama, stem niet op Romney, stem op Jezus.” Dat advies geeft de Amerikaanse internetevangelist Bill Keller zijn landgenoten „Beide kandidaten deugen niet”, is zijn stellige overtuiging.
15.41 uur: De weg naar het Witte Huis in interactieve stripvorm – The Guardian tekende de lange weg naar het Witte Huis nog eens uit, in interactieve stripvorm.
15.30 uur: Google en verkiezingen – Ook Google heeft een speciale verkiezingspagina opgetuigd.
15.10 uur: Verkiezingen op Twitter – Twitter heeft vanacht een speciale pagina online gezet. Via #election2012 is een selectie van tweets over de verkiezingsstrijd te zien. Onder meer tweets van de twee kandidaten, de twee partijen en nieuwsbronnen als de Amerikaanse Kiesraad, CNN en de Washington Post zijn te raadplegen.
14.56 uur: Dringen bij Amerikaanse stembureaus – Bij stembureaus in staten aan de oostkust van de Verenigde Staten hebben zich lange rijen gevormd. Mensen willen op tijd hun voorkeur kenbaar maken en stonden vaak al voordat het stemlokaal open was, in de rij.
14.54 uur: Swing states, battleground states of purple states – De Amerikaanse presidentsverkiezingen van dinsdag worden uiteindelijk beslist in een aantal cruciale staten waar de verschillen tussen president Barack Obama en zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney volgens de peilingen klein zijn. Deze staten staan ook wel bekend als swing states, battleground states of purple states.
14.30 uur: 44 presidenten – De Verenigde Staten hebben tot nu toe 44 presidenten gehad. De eerste was George Washington, 1789-1797.
14.26 uur: Teveel verwacht van Obama? – Voor de samenwerking met Europa is Obama een teleurstelling geworden, schrijft RD-redacteur Evert van Vlastuin. „Maar teleurstellingen hebben alles met verwachtingen te maken. En die waren veel te hoog. Beter is het daarom deze keer geen hoge verwachtingen te hebben; noch van Obama, noch van zijn tegenstrever.”
14.21 uur: Kans op hertellingen – RD-buitenlandredacteur Richard Donk volgt de verkiezingen vanuit de Verenigde Staten. In het Reformatorisch Dagblad van dinsdag schrijft hij dat veel stembureaus nu al vrezen voor hertellingen. Als dat het geval is, kan de definitieve uitslag nog wel even op zich laten wachten.
13.55 uur: Marihuana op het stembiljet – Marihuana staat opnieuw op de kaart in verscheidene Amerikaanse staten. Drie staten vragen de kiezer dinsdag of het recreatieve gebruik van de drug moet worden gelegaliseerd in weerwil van federale wetgeving. In de staat Washington lijkt de kans het grootst dat het voorstel erdoor komt.
13.02 uur: Lange verkiezingsnacht – Televisiekijkers die rechtstreeks getuige willen zijn van de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, kunnen zich opmaken voor een lange nacht. Het wordt wachten op uitslagen uit swing states, staten waar de twee kandidaten zo dicht bij elkaar liggen dat de uitkomst naar beide kanten kan uitvallen.
12.01 uur: Stembureaus aan oostkust VS geopend – De eerste stemlokalen in staten aan de Amerikaanse oostkust zijn geopend voor de presidentsverkiezingen. In een paar gehuchten in de staat New Hampshire konden mensen al eerder hun voorkeur kenbaar maken, maar de echte verkiezingen zijn begonnen om 06.00 uur (lokale tijd). Kiezers in de cruciale staat Virginia kunnen vanaf dat tijdstip terecht in de stemlokalen. In swing state Florida mogen stemgerechtigden een uurtje langer blijven liggen en in North Carolina een half uurtje langer. In het zwaarbevochten Ohio gaan de stembureaus eveneens om 06.30 uur open.
9.43 uur: Nek-aan-nek na eerste uitslag – De eerste lokale uitslag van de Amerikaanse verkiezingen toont eens te meer aan dat de strijd tussen Barack Obama en Mitt Romney een nek-aan-nek race gaat worden. In het gehucht Dixville Notch haalden beide presidentskandidaten evenveel stemmen: ieder 5. Het dorpje in de staat New Hampshire geeft traditioneel de eerste uitslag van de verkiezingen. Bij de vorige presidentsverkiezingen 4 jaar geleden wist Obama in het gehucht voor het eerst de hegemonie van de Republikeinen te doorbreken. Hij haalde toen 15 van de 21 beschikbare stemmen binnen voor de Democraten. Dit jaar werden de stemmen eerlijk verdeeld, net als in de peilingen, waarin Obama slechts een minieme voorsprong van 2 procentpunt op Romney heeft.
9.25 uur: „Obama op 48 procent, Romney 46 procent” – De Amerikaanse president Barack Obama ligt 2 procentpunt voor op zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney in de race voor het Witte Huis. Dit blijkt maandag uit de laatste peiling van Reuters/Ipsos, een dag voor de verkiezingsdag. Van de 4725 kiezers die het bureau in het hele land ondervroeg, zei 48 procent de Democraat Obama te steunen en 46 procent was voor de voormalige gouverneur uit Massachusetts Romney.
9.13 uur: Tot 7 uur wachttijd – De Democratische Partij van de Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag een klacht ingediend over de organisatie van de verkiezingen in Florida. In die staat waar traditioneel veel kiezers gebruikmaken van de mogelijkheid vervroegd hun stem uit te brengen, stonden lange rijen voor de stembureaus; de wachttijden liepen op tot 7 uur. Florida levert 29 kiesmannen en is daarmee de belangrijkste van de ‘swing states’, de cruciale staten waar de race om het Witte Huis wordt beslist. In de peilingen gaan Obama en zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney in Florida vrijwel gelijk op.
8.10 uur: Nederlandse media – Nederlandse media hebben ook dit jaar weer veel aandacht voor het verloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zo brengen NOS en RTL de uitslagenavond in de nacht van dinsdag op woensdag vanaf verschillende plekken in de Verenigde Staten live op de buis. Bijna alle landelijke kranten verslaan de ontknoping van de presidentsstrijd van minuut tot minuut via blogs op hun websites. De NOS verzorgt samen met Nieuwsuur een marathonuitzending onder de titel Amerika Kiest 2012. Het programma begint dinsdagavond om 22.00 uur op Nederland 2, schakelt even voor middernacht over op Nederland 1 en loopt door tot de overwinnigsspeech van de kersverse president. Het verkiezingsprogramma van RTL Nieuws heet Verkiezingen VS: Obama vs. Romney.
8.00 uur: Stemmen per mail of fax – Mensen die ontheemd zijn door orkaan Sandy, mogen van de staat New Jersey ook per e-mail of fax stemmen tijdens de komende presidentsverkiezingen. „Dit was een enorme storm met ongekende schade in de staat. We hebben van veel mensen vragen gekregen over hoe ze nu moeten stemmen dinsdag. Om die druk te verlichten, moedigen we mensen aan om elektronisch te stemmen of om gebruik te maken van de langere openingstijden van stemlokalen”, verklaarde gouverneur Kim Guadagno.
7.30 uur: Dag van de waarheid – Het is erop of eronder voor Barack Obama en Mitt Romney. Na maandenlange campagnes gaat Amerika dinsdag naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. Krijgt Obama nog 4 jaar in het Witte Huis of moet hij de macht overdragen aan zijn Republikeinse tegenstrever? Voor die keuze staan naar schatting 213 miljoen kiesgerechtigde Amerikanen. Dat ze niet allemaal op dinsdag opkomen om hun voorkeur kenbaar te maken, is al zeker. Meer dan 20 miljoen mensen hebben hun stem vroegtijdig uitgebracht. De ogen van de wereld zijn dinsdag en woensdag vooral gericht op de zogenoemde swing states, deelstaten waar het niet duidelijk is wie er met de winst aan de haal zal gaan. De kandidaten hebben er uitgebreid en tot het laatste moment campagne gevoerd. Ver liggen de twee kemphanen in peilingen niet uit elkaar. Niet alleen het Witte Huis staat dinsdag op het spel, ook een derde van de zetels in de Senaat en alle zetels in het Huis van Afgevaardigden staan ter discussie. Verwacht wordt dat de Republikeinen hun meerderheid in het Huis behouden en dat de Democraten dat doen in de Senaat. Ook na de verkiezingen zal de politieke verdeeldheid onverminderd groot zijn.