Houd op dankdag bidstond
Kerken in Nederland, houd een bidstond op dankdag. Die oproep doet het Panel Presentie in een open brief aan alle kerkenraden.
Geachte kerkenraden,
Het Panel Presentie wil u door middel van deze open brief ertoe oproepen op dankdag een bidstond te houden. Deze oproep staat uiteraard niet op zichzelf. Hij geeft uiting aan de diep gevoelde zorg over de toestand van ons land en volk.
Juist in de weken voorafgaand aan de dankdag voor gewas en arbeid werd er een regeerakkoord gepresenteerd en wordt er een nieuw kabinet geformeerd. De VVD en de PvdA hebben zich verenigd. Het beleid wordt uitgevoerd onder het motto ”Bruggen slaan”. De politieke agenda is sterk gericht op herstel van de economische crisis. Dat is nodig en nuttig.
Maar de mens zal bij brood alleen niet leven. We mogen welvaart en voorspoed in materiële zin nastreven, maar welzijn en heil gaan daar ver bovenuit. Die zijn alleen te verkrijgen door te leven naar het Woord van God, door het houden van Gods goede geboden die heilzaam zijn voor ieder persoonlijk en voor het geheel van de samenleving.
Juist op dat terrein maakt het nieuwe kabinet diep ingrijpende keuzes die rechtstreeks ingaan tegen Gods heilzame geboden. Het kabinet probeert een solide brug te slaan over de economische crisis; ondertussen wordt de kloof van de morele crisis verwijd en verdiept.
Zoals bekend speelt het Panel Presentie continu in op een vijftal thema’s, namelijk de voortgaande seksualisering van de samenleving, het doorgeschoten gelijkheidsdenken, de spanning op de vrijheid van onderwijs, de strijd voor bescherming van het leven, en ten slotte de voortdurende aanslagen op de zondag als rustdag. Juist op al deze thema’s zullen ingrijpende stappen volgen als het regeerakkoord wordt uitgevoerd.
Sterker nog, zelfs in de aanloop naar het nieuwe kabinet werden de eerste stappen alvast gezet. Zo heeft de Tweede Kamer vorige week ingestemd met het feit dat gewetensbezwaarde ambtenaren nog worden geduld, maar dat er in de toekomst geen ruimte is voor nieuwe ambtenaren met gewetensbezwaar tegen het sluiten van een huwelijk van twee personen van hetzelfde geslacht. Ook werd alvast de discussie over het lesbisch ouderschap gevoerd. En een derde voorbeeld betreft de zondagsrust. Die werd verkwanseld door de besluitvorming over koopzondagen geheel aan de gemeenten over te laten. Deze drie thema’s zijn terug te vinden in de tekst van het regeerakkoord.
Ook over andere ethische zaken is het regeerakkoord glashelder. De vrijheid van onderwijs komt verder onder druk te staan door wijziging van het personeels- en het toelatingsbeleid, de enkelefeitconstructie verdwijnt uit de Algemene wet gelijke behandeling. Ook hoeft de rechter er niet meer aan te pas te komen als een kinderloos echtpaar wil scheiden. De korting op ontwikkelingssamenwerking kan consequenties hebben voor humanitaire hulpprogramma’s. Op het terrein van leven en dood vindt de nieuwe regering het niet nodig om de tenhemelschreiende abortuspraktijk (32.000 kinderen per jaar) aan te passen. En de maatschappelijke discussie over het ”vrijwillig levenseinde” wordt voortgezet en kan leiden tot aanpassing van de euthanasiewet.
Deze opsomming is nog niet compleet, maar laat zien dat in feite alle ethische onderwerpen ter discussie staan. De rem is er helemaal af. Het lijkt erop dat Nederland zich dieper in de crisis stort dan ooit tevoren. Een morele en geestelijke crisis, welteverstaan. Dat is de reden van deze oproep om op dankdag tevens een bidstond te houden.
Zeker, het is goed om ook te danken voor gewas en arbeid. Hoewel velen buiten en binnen de kerken de ernst van de economische crisis voelen, door verlies van koopkracht of zelfs van werk, gaf de Heere nog veel om voor te danken. Maar onze dankzegging mag en moet gepaard gaan met bidden, en ons bidden mag vermengd worden met danken. Bidden om terugkeer naar Gods heilzame geboden, smeken om vergeving en verzoening over de zonden van land en volk, het belijden van onze persoonlijke schuld. En danken voor alles wat de Heere desondanks schenkt. De apostel Paulus leert het ons: „Weest in geen ding bezorgd; maar laat uw begeerten in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God” (Filip. 4:6). Paulus bedoelt hier niet dat we ons geen zorgen zouden moeten maken, maar dat die zorgen ons niet moeten overspoelen.
Gebed is nodig, voor de nieuwe regering, voor ons parlement, voor onze gezinnen, voor de kerk en de scholen. Ook voor ieder persoonlijk, om staande te mogen blijven, om present te zijn in de samenleving. Als een zoutend zout en een lichtend licht, in diepe afhankelijkheid van Gods zegen. Bidden en smeken met dankzegging, dat is de gestalte die ons past op de dankdag.
Geve de Heere dat dit mag worden ervaren in de kerken, onder de bediening van het Evangelie. Namens het Panel Presentie een gezegende bidstond op dankdag toegewenst.
Met hartelijke groet,
Peter Schalk
De auteur is voorzitter van het Panel Presentie. Deze brief is mede ondertekend door de overige panelleden: F. A. van der Duyn Schouten, H. Jochemsen, J. Kloosterman, W. B. Kranendonk, mevr. E. F. Lagerwerf-Vergunst, P. W. Moens, L. N. Rottier en R. Seldenrijk.