Rutte probeert achterban gerust te stellen
LUNTEREN (ANP) – VVD-leider Mark Rutte heeft vrijdagavond zijn uiterste best moeten doen om zijn achterban gerust te stellen over de effecten van het regeerakkoord. Zijn partij is zeer kritisch over de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie, die volgens veel VVD’ers lijnrecht tegen het liberale gedachtegoed ingaat.
Rutte verdedigde de maatregel, die een concessie is aan coalitiegenoot PvdA, omdat het totaalpakket voor de VVD de moeite waard is. Volgens hem zijn de precieze effecten van de inkomensafhankelijke zorgpremie nog niet te berekenen omdat het voorstel nog moeten worden uitgewerkt. „De knoppen zijn geïnstalleerd, maar we moeten er nog aan gaan draaien”, zei Rutte tegen VVD-bestuurders tijdens een bijeenkomst in Lunteren.
Rutte stelde dat de sommen die tot nog toe in de media voorbij komen bij lange na niet lijken op de effecten van het totale akkoord. Koopkrachtdalingen van 25 tot 30 procent zijn volgens Rutte niet aan de orde. De VVD-leider wilde echter geen garanties geven op welk percentage het dan wel gaat neerkomen. Hij waarschuwde dat voor meer moeilijke maatregelen uit het regeerakkoord sommen te maken zijn met extreme uitkomsten.
De VVD-leider beloofde dat bij de uitwerking van de plannen wordt gelet op inkomenseffecten, de gevolgen voor de marktwerking in de zorg en voor de arbeidsmarkt. Verder zullen de effecten zo snel mogelijk duidelijk worden: „Edith en de andere betrokken ministers gaan daar hard aan werken”, verwees Rutte naar de ook aanwezige minister Edith Schippers (Volksgezondheid). De VVD-leider herhaalde dat er geen sprake van is dat de maatregel van tafel gaat.
Vanuit de partij was er ook veel kritiek op de manier waarop Rutte met de kritiek is omgegaan. Rutte gaf toe dat er fouten zijn gemaakt in de communicatie. „Ik geloof niet dat deze week de tekstboeken in gaat als een schoolvoorbeeld van crisiscommunicatie”, reageerde Rutte, die erkende dat de VVD schade heeft opgelopen. De partijleider zei onderschat te hebben welke onrust zou ontstaan over de rekensommen.
Hij werd dinsdagavond verrast door de eerste berichten over de grote financiële gevolgen van de zorgpremieplannen.Rutte zat toen aan tafel met zijn aanstaand vicepremier Lodewijk Asscher, waarna een soort orkaan ontstond, aldus de premier. „Het beeld is dan nog moeilijk te keren.” Rutte stelde dan ook dat de VVD zich in het oog van de storm bevindt.
Koopkracht
RTL Nieuws meldde vrijdagavond dat de koopkracht van grote groepen Nederlanders er de komende jaren nog veel meer op achteruit gaat dan gedacht. Sommigen leveren wel 30 procent in, aldus de zender, die de kabinetsplannen door experts heeft laten doorrekenen. De koopkrachtdaling is het effect van alle maatregelen van beide kabinetten-Rutte. Veel maatregelen uit het kabinet-Rutte I moeten hun beslag nog krijgen. Sommige groepen mensen met een uitkering zouden bijna een derde deel van hun koopkracht inleveren. Sommige gepensioneerden een kwart. Alleenverdieners zouden zelfs 10 tot 20 procent inleveren.
Volgens RTL worden deze bijna ongelooflijke cijfers over de koopkrachtdaling bevestigd door stukken van het Centraal Planbureau die niet worden vrijgegeven.