Chronologie kabinetsformatie
DEN HAAG (ANP) – VVD-leider Mark Rutte is woensdag benoemd tot formateur. Een chronologie van de gebeurtenissen sinds de verkiezingen.
Woensdag 12 september: Bij de verkiezingen wint de VVD 41 zetels, de PvdA komt uit op 38 zetels.
Donderdag 13 september: Na een overleg tussen Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en de fractieleiders wordt Henk Kamp aangesteld als verkenner voor de formatie.
Vrijdag 14 september: Kamp ontvangt eerst Rutte en daarna Samsom. Ze geven aan een formatie tussen VVD en PvdA na te streven. De andere lijsttrekkers (op de SP en de PvdD na) steunen dit voorstel.
Dinsdag 18 september: Kamp presenteert zijn rapport, waarin hij PvdA’er Wouter Bos en zichzelf aanwijst als informateurs. Hij wil de mogelijkheid onderzoeken van een stabiel kabinet van VVD en PvdA.
Donderdag 20 september: Installatie nieuwe Kamer en debat over de formatie. Een ruime meerderheid neemt het advies van Kamp over.
Vrijdag 21 september: Kamp zegt na overleg met Rutte en Samsom dat beiden dezelfde prioriteiten hebben voor de vorming van een nieuw kabinet.
Maandag 24 september: Voor het eerst in de formatie is echt over de inhoud van een regeerakkoord gesproken. In de ochtend worden de onderhandelaars en informateurs bijgepraat door de financiële experts. De radiostilte wordt van kracht.
Donderdag 27 september: Enkele partijen in de Kamer willen opheldering van de nieuwe Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg waarom ze een bezoek van de informateurs aan de koningin heeft geregeld, terwijl het (in)formeren van een kabinet nu net, op de beëdiging van bewindslieden na, een zaak van de Tweede Kamer is geworden. Met de conclusie dat Kamp en Bos een ‘beleefdheidsbezoek’ aan het paleis afleggen, kan uiteindelijk iedereen leven.
Maandag 1 oktober: Rutte en Samsom presenteren een deelakkoord over begroting 2013. Ze hebben besloten de forensentaks, de langstudeerboete, het liggeld voor het ziekenhuis en de eigen bijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg te schrappen. In ruil daarvoor gaat de assurantiebelasting omhoog, wordt de AOW-leeftijd versneld verhoogd en schrappen ze het vitaliteitssparen.
Dinsdag 2 oktober: Tijdens een Kamerdebat maakt Rutte duidelijk dat VVD en PvdA geen verdere plannen hebben om de begroting voor volgend jaar aan te passen.
Woensdag 3 oktober: De onderhandelingen worden voortgezet en de radiostilte is weer teruggekeerd.
Maandag 15 oktober: De informateurs laten de Kamer weten dat er na het deelakkoord verder nog geen definitieve overeenstemming is over onderwerpen.
Donderdag 25 oktober: Na overleg van Rutte en Samsom met vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers en lokale overheden komt naar buiten dat ze een akkoord over financiën hebben bereikt.
Vrijdag 26 oktober: Steeds meer namen van bewindslieden en maatregelen komen naar buiten. Lodewijk Asscher wordt voor de PvdA vicepremier. Verder wordt de zorgpremie inkomensafhankelijk en wordt er 1 miljard euro op ontwikkelingssamenwerking gesnoeid.
Maandag 29 oktober: De fracties stemmen in met het akkoord. Rutte en Samsom brengen laatste bezoek aan informateurs. Bos en Kamp bieden eindverslag aan voorzitter Tweede Kamer aan.
Woensdag 31 oktober: De Tweede Kamer bespreekt het verslag van de informateurs en benoemt Rutte tot formateur. Hij wil zijn formatieverslag zaterdagavond naar de Tweede Kamer sturen zodat maandag 5 november het kabinet kan worden beëdigd.