Nederlanders rekenen op afnemende welvaart
RIJSWIJK (ANP) – Een ruime meerderheid van de bevolking (61 procent) houdt de komende jaren rekening met een lager welvaartsniveau. Nog meer mensen (64 procent) vinden dat Nederlanders verwend zijn geraakt.
„Er is onder de bevolking een nieuw realisme ontstaan waarin ingrijpende maatregelen mogelijk zijn”, zegt Martijn Lampert van onderzoeksbureau Motivaction woensdag tegen Nu.nl. „Mensen realiseren zich dat de tijdgeest fundamenteel is veranderd.”
Het nieuwe kabinet van PvdA en VVD begint onder sombere omstandigheden. Een gevoel van machteloosheid en bezorgdheid over de economische situatie neemt al vanaf 2009 toe. Kwaadheid en bezorgdheid om de toekomst van de kinderen scoren hoog op het lijstje van gevoelens, blijkt uit de Maatschappelijke Barometer.
Die is samengesteld uit steekproeven onder 1000 deelnemers uit een vast onderzoekspanel van 70.000 mensen (15-70 jaar). Zij gaven de samenleving in juli 2012 een rapportcijfer van 4,3.
Het Amsterdamse onderzoeksbureau heeft tegelijk met het aantreden van het tweede kabinet-Rutte de balans opgemaakt van de stemming onder de Nederlanders. Uit deze Maatschappelijke Barometer blijkt dat de bezorgdheid onder de bevolking (60 procent) groot is, maar tevens een sterke hoop is op verandering (56 procent).
Vier op de vijf Nederlanders zeggen de gevolgen van de crisis zelf te ervaren. Bijna iedere derde Nederlander kent iemand in zijn omgeving een persoon die zijn baan is verloren.
„Mensen hebben minder te besteden en hebben te maken met stijgende kosten, raken hun huis niet kwijt, kampen met een restschuld en anderen verliezen hun baan. De zorgen komen steeds dichterbij”, concludeert Lampert. „Enkele jaren geleden was het nog zo dat Nederlanders vonden dat het met ons land niet goed ging, maar dat ze het zelf nog redelijk hadden. Nu blijkt dat voor veel ondervraagden de crisis in hun persoonlijke leven is binnengedrongen.”