„Staphorst al jaren nationale schietschijf”
STAPHORST – Een jaar lang onderzocht de Rotterdamse antropologe Wendelien Voogd (48) allerlei uitingen over Staphorst, om te kijken hoe media en kunstenaars een beeld neerzetten van het dorp. „Staphorst is al jarenlang de nationale schietschijf. Op een respectloze manier de islam bejegenen, gebeurt niet. Hier mag het opeens wel.”
De Stichting Sous les Arbres, die zich bezighoudt met het in beeld brengen van de streekcultuur in Overijssel met cultuurhistorisch materiaal, liet het beeld dat oprijst uit fotografie, schilderkunst, boeken en diverse media-uitingen over Staphorst onderzoeken. Zaterdag presenteert de organisatie die op de website staphorstinbeeld.nl.
De bezoeker krijgt een indruk van de beeldvorming over Staphorst via een beschrijving van de achtergronden van de media, filmmakers, kunstenaars en auteurs. Dat geeft volgens de stichting een objectieve indruk.
Voogd concludeert dat Staphorst al vele jaren de nationale schietschijf is. Toch ziet ze ook de tendens dat jongeren meer met verwondering naar de plaats kijken. „Ik heb de indruk dat zij genoeg hebben van dit cliché. Het gaat langzaam een andere kant op. Voor wie genoeg heeft van de platheid van het eeuwige positieve denken, de Amerikaanse feelgood- dwang en het maakbaarheidsdogma, is het oer-Hollandse calvinistische gedachtegoed dat in Staphorst nog springlevend is, een verademing.”
Twee maten
Vooral de media meten volgens Voogd met twee maten. „De islam krijgt in het algemeen veel meer respect in de berichtgeving. Wat velen toch als verwerpelijke journalistiek zien, met een microfoon en een camera achter iemand aanlopen die daar overduidelijk geen zin in heeft om hem of haar zo een uitspraak te ontlokken, dat mag in Staphorst opeens wel, waar dat elders not done is.”
De komende jaren groeit www.staphorstinbeeld.nl verder. „Geen dorp in Nederland waarover zo veel clichés bestaan, maar als je goed rondkijkt, blijkt het dorp net even anders te zijn dan in de beeldvorming”, meldt Sous les Arbres.