Maakt geld gelukkig? Jazeker, vindt de miljonair
AMSTERDAM – Geld maakt niet gelukkig. In ieder geval denkt een flinke meerderheid (62 procent) van de miljonairs in ons land daar anders over. Ruim in de slappe was zitten, dat neemt veel zorgen weg en biedt de mogelijkheid comfortabel te leven, geven zij aan.
Van Lanschot Bankiers presenteerde dinsdag in Amsterdam de resultaten van een onderzoek onder miljonairs, naar hun bezit, hun doen en laten, naar zaken die hen bezighouden. Het rapport draagt als titel ”Vermogen in Nederland. Dutch Wealth Report 2012”. Bij de financiële instelling uit Den Bosch weten ze waarover ze praten. Wij zitten dagelijks met rijke particulieren aan tafel, benadrukte bestuursvoorzitter Floris Deckers; veelal voor een gesprek over het beheer van hun kapitaal.
Miljonairs. We hebben er zo’n 92.000 van in ons land. Ofwel: ongeveer een op de honderd huishoudens (1,3 procent) beschikt over een reserve van minimaal 1 miljoen euro. Het hangt er overigens maar van af welke criteria je hanteert. Bij het bepalen van genoemde cijfers zijn de waarden van de eigen woning en de opgebouwde pensioentegoeden buiten beschouwing gebleven. Worden die meegeteld, dan verdubbelt het aantal tot rond de 2 procent.
Internationaal gezien, gebaseerd op het fortuin uitgedrukt in Amerikaanse dollars, bezet Nederland daarmee de vijftiende plek. De top drie bestaat uit Singapore, Qatar en Koeweit. Daarna treffen we in het rijtje Zwitserland aan, de nummer één van Europa. Ook onder meer Israël en, van de EU-lidstaten, België en Ierland blijven ons land in de rangorde voor.
Hoe ziet het profiel van de Nederlandse miljonair eruit? Hij heeft gemiddeld 2,9 miljoen euro achter de hand. Het is, alweer gemiddeld, een man, een vijftigplusser, gehuwd, autochtoon en relatief vaak hoogopgeleid. Bijna de helft zegt te stemmen op de VVD. Niemand zal vreemd van opkijken van dit alles, het lijkt een stereotiep beeld.
Vooral in Blaricum, Laren, Bloemendaal, Heemstede en Wassenaar wonen er veel. Evenmin een verrassing. Die plaatsnamen kennen we in dit verband immers allemaal.
Dan iets over de favoriete auto’s onder de rijken. Een vijfde van hen bezit drie voertuigen of meer. Qua populariteit gaat BMW aan kop, gevolgd door Audi en Volkswagen. Porsche en Bentley, merken die geassocieerd worden met een chique levensstijl, behoren met 5 procent of minder niet tot de meest gereden auto’s.
Doorgaans is het grootste deel van het vermogen opgebouwd via ondernemerschap in een eigen bedrijf. Andere bronnen, in volgorde van belangrijkheid, zijn: rendementen uit beleggingen en investeringen, inkomen uit loondienst en een erfenis.
Wie meent dat de financiële crisis er voor de Nederlandse miljonairs stevig inhakt, heeft het mis. De omvang van hun gezamenlijk vermogen is sinds het uitbreken van de kredietcrisis in het najaar van 2008 zelfs gestegen. Zij kregen, doordat zij grote bedragen hebben uitstaan in aandelen, aanvankelijk harde klappen te verwerken, maar onder invloed van het herstel op de beurzen was hun bezit in 2010 alweer terug op het peil van 2007.
De meeste miljonairs lopen niet te koop met hun rijkdom, ze zijn erg gesteld op privacy. Toch is hun huis gemiddeld twee keer zo duur als dat van de niet-miljonair. Woningen met een WOZ-waarde boven de 750.000 euro worden vrijwel uitsluitend bewoond door miljonairs. Verder blijkt dat obesitas onder hen minder voorkomt dan gemiddeld.
Zoals reeds vermeld vinden de meeste topvermogenden dat er een relatie bestaat tussen geld en gelukkig zijn. Van de ondervraagden zegt 86 procent zich ook daadwerkelijk gelukkig te voelen. Onder de overige burgers zou volgens de onderzoekers van Van Lanschot dat percentage trouwens op een vergelijkbaar niveau liggen.
Er is ook een keerzijde, stelt de bank, en daarbij wordt in het rapport erop gewezen dat 15 procent van de gefortuneerden zegt wel eens wakker te liggen van financiële zaken. Maar, denk je dan, misschien zijn onder de rest van de bevolking, zorgen over geld nog wel vaker een oorzaak van slapeloze nachten.