Van der Staaij: Waardering, maar ook pittige kritiek
DEN HAAG – Tijdens de vorige kabinetsperiode was de SGP de stille gedoogpartner van de coalitie. Dat zou deze regeerperiode niet kunnen.
SGP-fractievoorzitter Van der Staaij heeft met „gemengde gevoelens” kennisgenomen van het regeerakkoord dat VVD en PvdA gisteren presenteerden. Hij heeft waardering voor de snelheid waarmee de partijen hun onderhandelingen voerden.
De SGP heeft met instemming kennisgenomen van het bezuinigingspakket van 16 miljard euro voor de komende jaren. „Voor de lange termijn zijn gezonde overheidsfinanciën het beste. We moeten door de zure appel heen bijten.”
Dus de SGP steunt het bezuinigingspakket?
„We hebben gisteren veel informatie gekregen. Dat gaan we allemaal uitvoerig bestuderen. Iets waar de SGP bijvoorbeeld moeite mee heeft, is de stapeling van maatregelen voor de middeninkomens. Ik heb de indruk dat zij de dupe zijn. Wat te denken van een gezin met een aantal opgroeiende kinderen in het voortgezet onderwijs? Die krijgen straks onder meer minder kinderbijslag en moeten ook nog eens de schoolboeken weer zelf gaan betalen. Dan praat je zomaar over een lastenverhoging van wel 200 euro per maand. Deze gezinnen kunnen in financieel opzicht wel eens het kind van de rekening worden. Zeker als we daarbij ook nog zien dat via de belasting veel meer voor de zorg betaald moet gaan worden.”
Wat is de overkoepelende visie van het kabinetsbeleid?
„Ik zie weinig aansprekende visie. De partijen zijn aan het ruilen geweest. En dat begrijp ik nog ook. Maar het regeerakkoord is daardoor een actieprogramma. Als we iets nodig hebben, dan is het perspectief. De SGP kent een Boek dat daar goede dingen over zegt.”
Van der Staaij heeft zwaarwegende kritiek op een aantal maatregelen op immaterieel terrein. „Er zijn praktische en principiële redenen om de abortustermijn te verkorten. De coalitie van VVD en PvdA wil daar niet aan. Wat de partijen jammer genoeg wil willen, is een discussie over het zelfgekozen levenseinde van mensen.”
Verder is de SGP „het principieel oneens” met de extra ruimte die er komt voor de zondagsopenstelling van winkels. „Pijn” doet de afspraak dat gemeenten geen trouwambtenaren meer in dienst mogen nemen met gewetensbezwaren tegen homohuwelijken. „Van het morrelen aan de vrijheid van onderwijs worden wij ook niet blij. Wij vinden op grond van artikel 23 van de Grondwet dat scholen recht hebben op een eigen benoemings- en toelatingsbeleid”, zo stelt Van der Staaij. „Bezorgd” is de SGP-voorman over de geringe verbondenheid met Israël en de gevolgen van de bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking.
Concluderend: „Het pakket op immaterieel terrein was niet verrassend, maar is wel ernstig.”