Slob: Positieve punten, maar ook zorgelijke keuzes
DEN HAAG – Het nieuwe kabinet wil bruggen slaan, maar „vergroot de kloof met christelijk Nederland”, constateert ChristenUnieleider Slob.
Er treedt „zelfs vervreemding” op, meent Slob. „Of het nu gaat om de vrijheid van onderwijs, de positie van gewetensbezwaarde trouwambtenaren of de koopzondagen, dit kabinet laat prominent blijken aan de gevoelens van veel christenen geen boodschap te hebben. Dat is voor ons echt slikken.”
Nogal wat christelijke kiezers hebben op een van de coalitiepartijen gestemd, weet Slob. „Die zullen op basis van het regeerakkoord moeten beoordelen of dit is wat ze met Nederland voorstonden. Ik hoop dat zulke kiezers zien dat het leven breder is dan iets als de hypotheekrenteaftrek en dat het van groot belang is om op basis van Bijbelse principes politieke keuzes te maken.”
Wat zou er anders zijn geweest aan het regeerakkoord als de CU in de coalitie had gezeten?
„Wij zouden veel meer prioriteit hebben gegeven aan gezinnen. Daar vallen nu heel harde klappen, als je maatregelen als verlaging van de kinderbijslag, geen gratis schoolboeken meer en afschaffing van ouderschapsverlofkortingen en de basisbeurs bij elkaar optelt.
VVD en PvdA bezuinigen daarnaast 1 miljard euro op ontwikkelingssamenwerking. Wij zouden wél een brug hebben geslagen naar onze verre naasten. De allerarmsten van deze wereld ga je niet de rekening van onze crisis laten betalen.
En met een PvdA’er straks als minister van Buitenlandse Zaken moet je nog maar afwachten wat dat gaat betekenen voor onze relatie met Israël.
In het regeerakkoord lees ik verder wel allerlei ambitieuze voornemens over duurzaamheid, maar mis ik fundamentele keuzes voor een duurzame economie.
Ronduit pijnlijk vind ik dat weduwen en weduwnaars nog maar maximaal één jaar een nabestaandenuitkering krijgen. Juist in hun moeilijke situatie mogen zij niet de druk voelen om weer snel aan het werk te moeten gaan.”
Ziet u in het akkoord ook zaken terug die u wel aanspreken?
„Er staan niet allemaal rare dingen in. De verhoging van de alcoholleeftijd naar 18 jaar was iets waar wij al aan werkten. Positief is ook de regeling voor gewortelde asielkinderen, de aanpak van de woningmarkt en het terugdringen van de staatsschuld. En het feit dat VVD en PvdA zo snel klaar zijn met de formatie, is een compliment waard.”
Hoe gaat u dit kabinet tegemoet treden?
„Met een open houding, maar wel met zorgen over de keuzes die VVD en PvdA hebben gemaakt.
Ik hoop dat er ruimte is en zal blijven om dit kabinet, op basis van argumenten, te kunnen bijsturen waar dat nodig is.”