Plofkoffers, kluizen en geldwagens
Titel:
”Miljoenenroof langs de IJssel”
Auteur: Johannes Visscher
Uitgeverij: Den Hertog, Houten, 2001
ISBN 90 331 1601 4
Pagina’s: 126
Prijs: Avi 9; € 7,22. In de serie De Rode Ruiters is een nieuw boek verschenen: ”Miljoenenroof langs de IJssel”. Wanneer Freek, Dick en Ilse Ruiter getuige zijn van een overval op een geldtransportwagen, kunnen zij niet meer rustig blijven afwachten. Zij gaan op onderzoek uit en komen erachter dat een autobedrijf een belangrijke plaats in het verhaal inneemt. Freek ziet kans op een spectaculaire maar levensgevaarlijke manier het bedrijf binnen te komen.
Freek wordt betrapt en de Ruitertjes worden opgesloten in een kamer. Op een listige manier weten zij te ontsnappen. Freek neust nog even rond in het kantoor en wordt voor de tweede keer opgepakt. De overvallers nemen hem mee als zij het land proberen uit te komen, maar dat wordt verhinderd door Harry, een van de geldlopers. Het verhaal is gebaseerd op twee werkelijk gebeurde overvallen, waarbij de schrijver, Johannes Visscher, zich terdege heeft laten voorlichten over plofkoffers, kluizen en geldwagens. De opzet van het verhaal is goed overdacht. Het is niet zómaar duidelijk hoe de vork in de steel zit bij deze overval.
Toch zijn er regelmatig dingen waar je een vraagteken bij kunt zetten. Alleen al het feit dat beide geldlopers de wagen uitgaan. Dat is streng verboden en zij hadden net zo goed met hun mobiele telefoon de politie in kunnen schakelen. Als de kinderen na een minuut of vijftien op de plaats van de overval arriveren, is deze al afgezet en vol met politie en ambulancepersoneel. Verder is het opvallend dat de nog niet volwassen kinderen met z’n drieën aan het kamperen zijn en geen enkele keer contact hebben met hun ouders.
Mens-erger-je-niet
Ook de manier waarop de kinderen het gevangenzitten beleven, is op zijn zachtst gezegd wat ongeloofwaardig. Ze hebben te maken met overvallers die in bezit van wapens zijn en wat doen ze? Zij vragen om een spelletje en gaan rustig Mens-erger-je-niet zitten spelen! Dat Freek nadat zij ontsnapt zijn, blijft rondneuzen in het kantoor en ook nog uitgebreid de tijd neemt om het actieplan -dat open en bloot op tafel ligt- door te lezen, is ook niet alledaags.
De schrijver geeft in het hele verhaal de indruk dat de overvallers niet alleen slecht, maar ook bijzonder dom zijn. Ook de kinderen reageren soms erg simpel. Dat haalt een deel van de geloofwaardigheid weg die het boek aantrekkelijker had kunnen maken.
Jaap Kramer heeft ook voor dit boek een aantal prachtige illustraties gemaakt.