Europees Parlement op ramkoers met lidstaten
STRAATSBURG – Het Europees Parlement (EP) zoekt de confrontatie met de EU-lidstaten over de Europese uitgaven volgend jaar. Het parlement wil niet dat er wordt gesnoeid in de begroting voor 2013.
Dat bleek dinsdag in het EP in Straatsburg. Een meerderheid stemde voor het terugdraaien van de besparingen die de lidstaten eisen.
Het EP steunt de voorstellen van de Europese Commissie in Brussel om de begroting 2013 met 6,8 procent te laten stijgen naar 137,9 miljard euro. Volgens de EU-lidstaten is een stijging van 2,79 procent meer dan voldoende. Het EP wil zelfs extra geld om onder meer economische groei en werkgelegenheid te stimuleren.
Nu het parlement een definitief standpunt heeft ingenomen, kunnen vrijdag de onderhandelingen tussen het parlement en de lidstaten beginnen. De bedoeling is dat er op 9 november een akkoord wordt bereikt.
Nederland is een van de landen die fors willen snijden in de Europese begroting. Den Haag vindt het onbegrijpelijk dat er meer geld naar Europa gaat terwijl lidstaten de broekriem moeten aantrekken wegens de crisis en strengere Europese begrotingsregels.
Reactie CU
CU-europarlementariër Peter van Dalen noemt het „onbegrijpelijk” dat het Europees Parlement akkoord is gegaan. „Overal in Europa en in vrijwel de gehele wereld moeten overheden en burgers bezuinigen. Maar in Straatsburg gaat het Europees Parlement akkoord met een verhoging van bijna 7 procent van de Europese begroting.” Van Dalen zet vraagtekens bij verschillende Europese initiatieven. „Ik vind dat moet worden onderzocht of Europese Agentschappen en de Europese Buitenlandse Dienst hun budget zinvol besteden. Waarom heeft het Europees Spooragentschap twee werkgebouwen op 45 kilometer van elkaar gelegen? En waarom heeft de Europese Buitenlandse Dienst bijna 50 man personeel op het zonne-eiland Barbados werken?”
Reactie SGP
Ook SGP-europarlementariër Bas Belder hekelt de hoge EU-begroting. „De Raad van Ministers wil dat de EU-uitgaven groeien met 1,27 procent en dat de meeste EU-instellingen er niet meer geld bij krijgen. Vandaag kiest het Europees Parlement er echter voor om deze zuiniger benadering onder vuur te nemen. Ten opzichte van 2012 wil het Europees Parlement de EU-begroting 2,2 procent laten stijgen, dat is een toename van 3,3 miljard euro. Het Europees Parlement wil zijn eigen begroting laten stijgen met 1,9 procent, dat is een toename van 32,6 miljoen euro.
Belder begrijpt die vrijgevigheid niet. „De rechtvaardiging zoekt men in de gedachte dat de Europese uitgaven vooral investeringen zijn die de lidstaten sociaal en economisch ondersteunen. Daarbij vergeet men gemakshalve dat het de lidstaten zijn die eerst het geld bij elkaar moeten leggen, terwijl ze miljarden moeten bezuinigen. Dat noem ik een sigaar uit eigen doos.”