Compromis over JSF in formatiegesprek
DEN HAAG – VVD en PvdA lijken een compromisoplossing te hebben gevonden voor een van de grootste struikelblokken voor hun samenwerking in een nieuw kabinet, de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF).
Het komende kabinet zal het definitieve besluit moeten nemen over de eventuele aanschaf van het JSF-gevechtsvliegtuig als opvolger voor de verouderde F-16.
Voor de VVD is de JSF het enige vliegtuig dat daarvoor in aanmerking komt. De PvdA daarentegen verzet zich al jaren met hand en tand tegen deelname door Nederland aan de ontwikkeling van de JSF.
„Dat project is te duur”, aldus de partij, „en het levert meer op als je ermee stopt.” Nederland zou zich uit het project moeten terugtrekken, vinden de sociaaldemocraten, en te zijner tijd een mogelijke opvolger van de F-16 „van de plank” kopen.
Mede op aandringen van de PvdA heeft minister Hillen (Defensie) door de Algemene Rekenkamer laten uitzoeken wat het kost om uit het JSF-project te stappen. De uitkomst van dat onderzoek wordt donderdag in Den Haag gepresenteerd.
Ondertussen zouden de onderhandelaars van VVD en PvdA hebben afgesproken dat er een derde vergelijking komt van mogelijke kandidaat-opvolgers voor de F-16, waaronder de JSF en de Saab Gripen. „Dat hebben betrokkenen dicht op de coalitiebesprekingen ons bevestigd”, zei dinsdagmorgen Vincent Nieuwelink van Saablobbyist Meines & Partners in het Nederlands Dagblad.
Vliegtuigbouwer Saab heeft de informateurs Kamp en Bos alsmede de Tweede Kamer per brief opgeroepen tot een nieuwe vergelijking, die „open, eerlijk en transparant” moet zijn.
JSF-lobbyist Herben is daar niet tegen. „Het werkt vertragend, maar volgend jaar zullen we wel weten wat het beste toestel is.”