Congres in Europarlement: Geboortecijfers Europa onaanvaardbaar laag
BRUSSEL – De geboortecijfers in Europa zijn onaanvaardbaar laag geworden. Wil Europa uit de economische crisis komen, dan zal allereerst de gezinscrisis moeten worden opgelost.
Dat was dinsdag de belangrijkste uitkomst van een congres over het gezin in het Europees Parlement in Brussel, georganiseerd door de Europese Conservatieven en Reformisten (ECR).
Tijdens het congres stonden de demografische cijfers van Europa centraal. „We kunnen hier over een demografische winter spreken”, zei de Poolse voorzitter, en Europarlementslid, Pawel Kowal. Hij wees erop dat diverse Europese landen al te kampen hebben met bevolkingsafname.
Bovendien staat aandacht voor het gezin als zodanig in een kwade reuk, aldus Kowal. „Voor veel mensen gaat het gezin over religie, alsof je christen moet zijn om over het gezin te praten. Maar het gezin gaat over onze hele beschaving. Bij de Grieken en de Romeinen speelde het gezin al een cruciale rol.”
Ook de Poolse hoogleraar Julian Auleytner benadrukte dat het belang van het gezin moeilijk overschat kan worden. „Niet de euro, maar het gezin vertegenwoordigt zonder twijfel de meest fundamentele waarden. Met andere woorden: als je de problemen van gezinnen niet oplost, ben je niet in staat uit de economische crisis te komen.”
Europa is in een vicieuze cirkel beland, aldus de Franse president van de Federatie van Katholieke Gezinszaken in Europa, Antoine Renard. „We missen kinderen, daardoor krijgen we problemen, en die problemen weerhouden ons ervan kinderen te krijgen.”
Verschillende mogelijke oplossingen passeerden de revue, onder andere vormen van gezinsbeleid met prikkels die het krijgen van meer kinderen financieel stimuleren.
Toch was daarop ook kritiek. „Dit is een beetje schizofreen”, zei een Poolse man uit het publiek. „Ik heb zelf vier kinderen, maar niet omdat ik geld van de overheid krijg. Sommige mensen hier promoten een goed gezinsbeleid met dezelfde redenen als mensen die daartegen zijn: we moeten er financieel beter van worden. Maar het gaat toch om innerlijke overtuigingen?”
Opmerkelijk genoeg kwam een van de positiefst gestemde bijdragen uit Nederland, in de woorden van de Poolse voorzitter, Kowal, „een moeilijk land om gezinswaarden uit te dragen.”
Rob Hondsmerk, gezinspsycholoog en voorheen werkzaam bij De Hoop, liet aan de hand van cijfers zien dat zelfs in Nederland het gezin feitelijk nog altijd als een hoeksteen van de samenleving kan worden beschouwd. Toch ervaart ook hij bijna iedere dag dat ouders niet meer weten hoe ze kinderen moeten opvoeden.
Volgens Hondsmerk liggen hier enorme kansen voor de kerk. „Als de kerk om kan gaan met gezinnen en een motiverend beeld van een gezond gezin kan uitdragen, kan dat het probleem in de samenleving oplossen.”
Wie? Rob Hondsmerk uit Nederland, directeur christelijke stichting Generatio en gz-psycholoog
Waarom hier? „Ik was uitgenodigd als spreker door CU-Europarlementariër Van Dalen om het Nederlandse perspectief te laten klinken.”
Iets geleerd? „Ik ben bevestigd in mijn overtuiging dat het roer echt om moet. Nederland is qua gezinsbeleid zo ongeveer het slechtste voorbeeld dat er is.”
Advies aan de EU? „Bied ouders een cursus aan op drie momenten: als ze een kind verwachten, als het kind naar de school gaat en als het een tiener wordt.”
Wie? Agete Giereltowske uit Polen, niet verbonden aan een organisatie voor het gezin
Waarom hier? „Ik ben zelf niet getrouwd, maar familie is heel belangrijk in mijn leven. In onze familie hebben we problemen rond echtscheiding en dergelijke; dat vind ik heel erg.”
Iets geleerd? „De thematiek is bekend voor me. Wel is weer helder voor me hoe belangrijk de discussie over het gezin is. Ik ga er in Polen zeker over praten met vrienden en familie.”
Advies aan de EU? „Simpel: denk meer na over het grote belang van gezinswaarden.”
Wie? Julie de Bergeyck uit België, projectmanager bij MMM, dat opkomt voor moeders
Waarom hier? „Wij willen de stem van moeders laten horen, zeker ook hier bij de EU.”
Iets geleerd? „Wat ik inspirerend vond op de conferentie, zijn de perspectieven op het gezin vanuit andere landen, zoals Amerika en Rusland.”
Advies aan de EU? „Wees meer gezinsvriendelijk. Ik zeg niet: meer moedervriendelijk, maar gezinsvriendelijk. Daar zijn moeders automatisch ook mee gebaat en niemand kan daarop tegen zijn.”
Wie? Stanislav Tronovec uit Slowakije, vader van elf kinderen en lid van de Slowaakse Club van Grote Gezinnen
Waarom hier? „Ik wil graag benadrukken dat het huwelijk bedoeld is voor één man en één vrouw. Dat is het enige model.”
Iets geleerd? „Juist de spreker uit Nederland zegt dat het huwelijk iets is voor man en vrouw. Dat maakt me gelukkig. Niet alles van de EU is slecht.”
Advies aan de EU? „Gezinnen investeren in de toekomst van de hele samenleving, maar wel op eigen kosten. Dat moeten we beter waarderen.”