Scootmobielpool is in opmars
Rijssen, Hengelo, Zaandam, Lelystad en Terneuzen hebben ten minste één ding gemeen. Deze gemeenten startten met een scootmobielpool. Mensen die voor een scootmobiel in aanmerking komen, kunnen er een lenen.
Het gros van de scootmobielen wordt door gemeenten verstrekt vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Bellingwedde haalde deze zomer het nieuws. De gemeente wil dat ouderen scootmobielen gaan delen, omdat deze vervoermiddelen veelal niet dagelijks worden gebruikt. De gemeente zegt hiermee te besparen op de uitgaven voor de WMO. De pool mag er volgens Bellingwedde niet toe leiden dat bewoners van verzorgingshuizen in hun bewegingsvrijheid worden beperkt.
Niet iedereen is enthousiast. „Een minder goed plan”, stelde Unie KBO. „Het gaat om vervoer dat nodig is om aan het leven van alledag deel te nemen. De gemeente stelt dat slechts een beperkt aantal uur aan het leven van alledag deelgenomen kan worden. Maar ook dat van tevoren bepaald wordt wanneer dat dan is, namelijk volgens een intekenlijst bij de receptie van het zorgcentrum”, aldus de ouderenbond. „Samen een scootmobiel delen lijkt zo eenvoudig, maar is het vaak niet. Voor veel gebruikers moet de scootmobiel persoonlijk aangepast worden.”
In zorgcentrum Bachten Dieke in Terneuzen draait al circa vijf jaar een scootmobielpool. „Wij waren een van de eersten”, denkt Marc van Damme, hoofd ondersteunende diensten. Er bestonden twee redenen om een uitleensysteem te starten. „Het zorgcentrum had ruimtegebrek. De gemeente, die het gebruik van de vervoermiddelen bekostigt, wilde ze op een efficiëntere manier inzetten en zo besparen op gemeenschapgeld.”
De pool in Terneuzen is bedoeld voor de negentig bewoners van Bachten Dieke en voor de mensen die in de nabijgelegen 85 aanleunwoningen wonen. Op dit moment maken vijf mensen gebruik van drie scootmobielen. Van Damme weet geen minpunten van de regeling te noemen. „We hoefden nooit iemand teleur te stellen. Wanneer de vraag bijvoorbeeld in de zomer toeneemt, is één seintje naar de gemeente voldoende om extra scootmobielen te krijgen.”
Nieuwe aanvragers nemen in principe deel aan de pool, maar er zijn uitzonderingen. „Een vrouw voor wie een scootmobiel moest worden aangepast, kreeg er zelf een.”
Het project in Bachten Dieke kreeg in mei een vervolg. In een fietsenstalling in de Zeeuwse plaats staat een scootmobiel waarvan winkelpubliek dat slecht ter been is gratis gebruik mag maken. „We kunnen niet voor iedereen die alleen voor het winkelen een scootmobiel nodig heeft, zo’n scooter aanschaffen” aldus de gemeente.
Niet alleen Terneuzen let op de kleintjes. „Al die individuele scootmobielen kosten ons veel geld”, meldde Lelystad onlangs. De gemeente startte daarom met andere partijen een pilot en stalde enkele scootmobielen bij woonzorgcentrum De Hoven. Deelnemers aan de pool kunnen er gratis een lenen.
Rijssen doet het een tikje anders. De gemeente laat een scootmobiel opgeladen bij de klant brengen en na gebruik weer ophalen. Wethouder Ligtenberg van de Overijsselse stad zegt met de proef tegemoet te komen aan geluiden van inwoners die „wel een scootmobiel wilden gebruiken, maar niet iedere dag.”