Ontsnapping uit bezet gebied
Titel:
”Vastberaden”
Auteur: Elyse Larson; vert. Lisette van Putten
Uitgeverij: De Banier, Utrecht; 407 blz.
ISBN 90 336 2777 9
Pagina’s: € 19,70. Met de roman ”Vastberaden” van schrijfster Elyse Larson slaat uitgeverij De Banier een nieuwe weg in. Evenals veel andere christelijke uitgeverijen gaat de Utrechtse uitgever -vertaalde- Amerikaanse romans op de markt brengen. ”Vastberaden” is de eerste uitgave in de driedelige serie ”Dappere vrouwen”.
Het leven in bezet Frankrijk levert veel problemen op voor de verzetsvrouw Giselle Munier. Elke dag kan de Gestapo toeslaan. Samen met Claude, haar man, besluit ze daarom hun twee dochtertjes bij familie op een boerderij onder te brengen. Net op tijd. Het echtpaar is verraden door een ’vriend’ in het verzet. Ze worden beiden gearresteerd.
Giselles Amerikaanse nicht Jean Thornton is medewerkster bij het Rode Kruis in Wales. Zij heeft zo haar eigen moeilijkheden. Haar vader is vaak dronken, de contacten met hem zijn minimaal. Haar moeder is overleden. Ook haar enige broertje is al jong omgekomen, door een ongeluk met een geweer. Haar verloofde kwam drie weken voor hun huwelijk om bij de bombardementen op Pearl Harbour en de relatie met haar nieuwe vriend is stukgelopen.
Bezet gebied
Als Jean hoort dat haar lievelingsnicht in grote problemen verkeert, wil ze haar graag helpen. Dat is echter niet eenvoudig. Giselle is namelijk bevrijd door verzetsmedewerkers, maar vanwege martelingen gewond en bovendien haar geheugen -tijdelijk- kwijtgeraakt. Zij en haar kinderen kunnen niet in Frankrijk blijven vanwege haar kennis van het Franse verzet. Voordat Jean naar bezet gebied kan vertrekken, krijgt ze een uitgebreide militaire training. Allerlei dingen die vrouwen in die tijd over het algemeen niet deden, moet ze aanleren. Opdrukken, gewichtheffen, parachutespringen, hardlopen en leren schieten met een pistool. Jean heeft hoogtevrees en door het ongeluk met haar broertje heeft ze een enorme afkeer van geweren gekregen. Maar de gedachte aan Giselle houdt haar op de been en levert haar bovendien het nodige doorzettingsvermogen op.
Nadat een training van ongeveer vier weken is het moment aangebroken dat ze naar Frankrijk mag. De sprong uit het vliegtuig verloopt goed. Maar als Jean nog maar nauwelijks een voet op Franse bodem gezet heeft, komt ze de eerste moeilijkheid al tegen.
Grote spanning
Interesse voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en een vriendschap met een vrouw die tijdens deze periode werkzaam was bij het Rode Kruis in Wales brachten Elyse Larson tot het schrijven van de serie van drie boeken. Ze bezocht daarvoor delen van Frankrijk en Wales. Dat blijkt onder andere uit beschrijvingen van de omgeving die de schrijfster geeft.
De roman is spannend geschreven. De meeste boeken over de Tweede Wereldoorlog beschrijven vooral de belevenissen van mannen. ”Vastberaden” en de volgende twee delen die nog zullen verschijnen, laten juist de rol van vrouwen in deze periode zien.
Hier en daar is het verhaal misschien een tikje te voorspelbaar, maar Elyse Larson weet de aandacht van de lezer vast te houden. Misschien wel juist dankzij het feit dat ze Jean en Giselle geen ’echte’ heldendaden laat verrichten. De schrijfster laat zien onder wat voor grote spanning ’gewone’ burgers in oorlogstijd leefden. De hoofdpersonen moeten steeds weer hun angsten overwinnen. Maar ze putten kracht uit hun geloof en strijden vastberaden verder.