”Spoorzoeken” thema van twee actieboeken
Titel:
”Boskinderen”
Auteur: Marian Schalk-Meijering
Uitgeverij: Den Hertog, Houten, 2003
ISBN 90 331 1728 2
Pagina’s: 62
Prijs: € 2,95; Titel: ”Gevaarlijk onderdak”
Auteur: Guurtje Leguijt
Uitgeverij: Callenbach, Kampen, 2003
ISBN 90 266 1193 5
Pagina’s: 85
Prijs: € 2,95.
De Werkgroep Christelijke Kinderboeken organiseert elk jaar de christelijke Kinderboekenmaand. Traditiegetrouw verschijnt er een aantal actieboeken. Naar aanleiding van het thema van dit jaar, spoorzoeken, schreef Marian Schalk-Meijering ”Boskinderen” voor 4- tot 8-jarigen, terwijl Guurtje Leguijt het boek voor de 9- tot 12-jarigen, ”Gevaarlijk onderdak”, schreef.
In het boek voor de jongsten zijn Wouter en Pien de boskinderen. De vader van Wouter is boswachter. Achter de boswachterswoning staat een vakantiehuisje. Hierin logeert Pien met haar ouders. Natuurlijk trekken de twee kinderen er samen veel op uit. Vooral de vogelhut die de vader van Wouter heeft gebouwd, is favoriet.
Uitkijkpost
Als ze op een dag door de verrekijker op zoek zijn naar vogels, zien ze een onbekend meisje. Nieuwsgierig hollen ze naar de plaats waar ze het meisje zagen. Helaas rent het meisje weg. De volgende dag zien Wouter en Pien het meisje weer. Wanneer ze haar voetafdrukken te volgen, vinden ze haar in een schuurtje. Het meisje blijkt Willeke te heten en ze verzamelt dingen van de herfst.
Vanaf die dag spelen ze met z’n drieën en beleven ze allerlei avonturen: de opa en oma van Wouter en Pien komen logeren en ook vinden ze een uitkijkpost in een boom. Bijna krijgen ze ruzie met een paar jongens die beweren dat de uitkijkpost van hen is. Maar dan stelt Pien voor: „We kunnen toch ook samen spelen?” Dat vinden ze allemaal een goed plan. Ze maken twee groepen. Eén groep blijft bij de uitkijkpost, de andere gaat naar de vogelhut. Als elke groep een walkietalkie en een verrekijker heeft, is het helemaal echt. Zeker als ze ontdekken dat een stuk van de omheining kapot is. De wilde paarden kunnen zo ontsnappen. Natuurlijk wordt de vader van Wouter gewaarschuwd.
Het is Marian Schalk-Meijering gelukt een leuk verhaal te schrijven dat goed aansluit bij het thema van deze Kinderboekenmaand. De belevenissen zijn niet spannend of onverwacht, maar zorgen wel voor een knusse sfeer. De omslag van dit boekje (door Nynke Talsma) is origineel.
Angstig avontuur
Ook ”Gevaarlijk onderdak” speelt zich voor een groot deel in het bos af. David, Bas en Elrik hebben een boomhut gebouwd. Maar wie is die jongen die elke keer langsfietst? Vooral David wil er meer over weten. Tijdens zijn onderzoek komt hij tot een verrassende ontdekking: de onbekende jongen heeft een hut op een klein eiland dat in een bosven ligt. In die hut treft hij onder meer een diskman, een gameboy en een slaapzak aan. Juist als hij de hut weer wil afsluiten, hoort hij: „Laat maar zitten. Ik moet er toch zo weer in.” Het is Stefan, de maker van de hut, die hem heeft gevolgd. David en Stefan blijken het goed met elkaar te kunnen vinden.
Voor David is het niet makkelijk om elke vrije middag naar het bos te gaan. Zijn ouders vinden dat hij eerst zijn huiswerk moet leren. Wanneer zijn moeder er achter komt dat hij tegen de afspraak in toch naar het bos is geweest, krijgt David huisarrest. David neemt dan een impulsief besluit: hij pakt wat spullen bij elkaar en vlucht naar de hut van Stefan. Deze vlucht is het begin van een spannend en angstig avontuur.
Ook in dit boek laat Guurtje Leguijt zien dat ze de jeugd goed kent. Het is een hedendaags en heel herkenbaar verhaal geworden. Kenmerkend is de zin: „Bij zijn vrienden scoort hij als hij onverschillig doet over zijn huiswerk en allerlei andere dingen die zijn ouders juist belangrijk vinden.”
David kan moeilijk aan zijn vrienden uitleggen waarom zijn ouders zo op zijn huiswerk letten en waarom hij op zondag naar de kerk gaat. Volgens zijn vader moet hij gewoon zichzelf zijn en laten zien waar hij voor staat. Maar dat vindt David juist erg ingewikkeld. Ongetwijfeld zullen veel jongeren zich hierbij in David herkennen! Hopelijk twijfelen diezelfde jongeren er (met David) ook niet aan dat hun ouders in moeilijke situaties altijd bereid zijn om te helpen.
Roelof van der Schans zorgde voor een aantrekkelijke voorkant. Zo zijn deze twee actieboeken een bezoek aan de CLK-beurs of de boekhandel zeker waard. En de lage prijs is hierbij een extra voordeel.