Cultuur & boeken

Prostituee krijgt te maken met pure intimidatie

Gelokt met mooie verhalen over Nederland belandt menig buitenlandse prostituee hier in een ellendige situatie. Nietsontziende pooiers verdienen geld over de ruggen van de vrouwen. Hoofdinspecteur Henk Werson, bestrijder van mensenhandel, schreef er een boek over.

J. Visscher

15 October 2012 21:04Gewijzigd op 14 November 2020 23:45
Prostitutie in Utrecht. Foto ANP
Prostitutie in Utrecht. Foto ANP

Grof geweld, pure intimidatie, chantage, uitbuiting. Henk Werson, die actief is bij het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel (EMM) van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), hoorde van slachtoffers van mensenhandel, onder meer uit het voormalige Oostblok, akelige verhalen.

De hoofdinspecteur, die zeker 1300 slachtoffers sprak, weet maar al te goed in wat voor misère prostituees in Nederland terecht kunnen komen. Pooiers oefenen niet zelden macht over de vrouwen uit. Zo werden vrouwen verkracht, afgeranseld of werden de borsten van een prostituee toegetakeld.

De mensenhandelaren deinzen er niet voor terug geld dat de vrouwen in de prostitutie verdienen –voor een fors deel– op te eisen.

Werson beschrijft diverse praktijkverhalen over mensenhandel in ”De fatale fuik – Achter de schermen van mensenhandel en gedwongen prostitutie in Nederland”. Mensenhandelaren zijn onder meer van Turkse en Marokkaanse afkomst.

Zonder gevaar is het speurwerk naar mensenhandel niet, beschrijft Werson. Ooit was hij samen met een politiecollega in een voormalig Oostblokland voor onderzoek naar een mensenhandelaar. In een hotel waar Werson samen met een rechterlijke delegatie is, lopen „louche boksschooltypes” rond die het kennelijk op hen hebben voorzien. Er is informatie binnengekomen dat de verdachte mensenhandelaar vanuit zijn cel regelt dat hij de „gasten die naar zijn geboortedorp gaan, zal laten omleggen.”

Met tien man sterk valt de politie het hotel binnen. Vijf mannen worden aangehouden, er worden diverse wapens aangetroffen. Op de terugweg naar Nederland, in de auto, voelt Werson de spanning uit zijn „nek en schouders wegtrekken.” Mensenhandelaren uit vroegere Oostbloklanden „voelden zich onaantastbaar.”

Mensenhandelaren maken gebruik van voodoo om (Afrikaanse) vrouwen die in Europa in de prostitutie –gaan– werken, in toom te houden, schetst Werson zijn bevindingen in een van de zaken die hij onderzocht. „Het meisje staat in het krijt bij degene die kosten maakt om haar naar het Westen te krijgen. Voor vertrek wordt ze naar een priester gebracht. De priester maakt deel uit van de organisatie.

Hij voert een ritueel uit (…) Het komt erop neer dat hij een vloek over haar uitspreekt. De vrouw die op reis gaat, wordt ervan doordrongen dat wanneer ze tegen de wil van de mensenhandelaren ingaat en haar schuld niet afbetaalt, haar familie een groot noodlot wacht. Of de dood. Haar schuld bedraagt 50.000 euro. Heeft ze die afbetaald, dan zal een priester haar voodoovloek opheffen. Soms door een simpel spugen in het gezicht.” Een voodoopakketje dat de vrouwen meekrijgen, met onder meer schaamhaar en bloed, moet kracht vertegenwoordigen. Werson deed onderzoek naar voodoo. Eerst nam hij het fenomeen „absoluut niet serieus”, maar na verhoren van vrouwen kwam hij erachter dat het afnemen van hun voodoopakketje hen angst inboezemt.

Het boek biedt een ontluisterend beeld van de duistere wereld van prostitutie. Bezwaarlijk zijn de grove taal en de gedetailleerde beschrijvingen van seksuele zaken.


Boekgegevens

”De fatale fuik, Achter de schermen van mensenhandel en gedwongen prostitutie”, Henk Werson; uitg. Carrera, Amsterdam, 2012; ISBN 978 90 499 6048 3; 392 blz.; € 19,90.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer