Binnenland

Burgernet geeft politie extra ogen en oren

DE BILT – Ruim 350 Urkers kregen woensdagmiddag via Burgernet een sms’je of telefoontje om uit te kijken naar de vermiste 7-jarige Corline Snoek. Met succes. In korte tijd kwamen vele tientallen burgers in de benen om de politie te helpen bij de zoektocht. Zeven vragen over Burgernet.

12 October 2012 22:14Gewijzigd op 14 November 2020 23:42
In totaal 356 Urkers kregen woensdagmiddag via Burgernet een oproep om uit te kijken naar de vermiste 7-jarige Corline Snoek. Foto RD
In totaal 356 Urkers kregen woensdagmiddag via Burgernet een oproep om uit te kijken naar de vermiste 7-jarige Corline Snoek. Foto RD

Wat is Burgernet?

Burgernet is een samenwerking tussen burgers, gemeenten en politie voor een veiliger woon- en werkomgeving. De centralist in de meldkamer van de politie start bij dringende incidenten, zoals een vermist kind of misdrijf in de buurt, een Burgernetactie op via een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht op de (mobiele) telefoon of een sms’je met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Na afloop van de actie ontvangen alle ingeschakelde burgers een bericht met de uitslag.

Wie is de grondlegger van het systeem?

Oud-rechercheur Jankees Baardewijk kwam in 1993 met het idee. Als politieman in Ridderkerk had hij de gewoonte om na een melding over een woninginbraak, al voordat hij ter plaatse was, bewoners en voorbijgangers te vragen of ze iets verdachts hadden gezien en of ze wilden helpen uitkijken naar de verdachte. „Zoeken naar boeven doe je als politie niet in je uppie”, is Van Baardewijks devies. In mei 2004 ging de eerste pilot van start in de gemeente Nieuwegein. De belangstelling onder burgers bleek veel groter dan verwacht. Eind 2008 startte Burgernet in de gemeenten Gouda, Ede, Leeuwarden, Dantumadiel, Delft, Breukelen en Maarssen en De Ronde Venen. Het demissionaire kabinet heeft de landelijke invoering van het systeem opgenomen in het regeerakkoord.

Wanneer krijgen deelnemers aan Burgernet een bericht?

De centralist van de meldkamer van de politie trekt afhankelijk van de aard van het incident in de meldkamer een geografische cirkel rondom de plaats van het incident. Burgernetdeelnemers binnen deze cirkel krijgen een oproep om uit te kijken naar een verdacht of vermist persoon of voertuig. Een deelnemer die concrete aanwijzingen heeft, neemt zo spoedig mogelijk met 0800-0011.

Wat is het nut van Burgernet?

Na de eerste proef in Nieuwegein bleek dat deelnemers aan Burgernet zich veiliger voelen, alerter zijn op de woonomgeving en dat hun vertrouwen in de politie en gemeente was toegenomen. Een oproep via Burgernet leidt in 10 procent van de gevallen tot een oplossing. De doelstelling bij de start van Burgernet was 5 procent. Er klinkt ook kritiek op het alarmeringssysteem. Zo zei rechtspsycholoog Van Koppen in maart vorig jaar in tv-programma EenVandaag dat het onderzoek dat is gedaan naar de resultaten van Burgernet niet deugt en dat de politie misschien „alleen maar luier” wordt van het systeem. Burgernet zou juist schadelijk zijn voor de opsporing, meent Van Koppen te kunnen concluderen op basis van Amerikaans onderzoek. „Het levert niets op en mensen worden angstiger. Je krijgt meer valse meldingen.”

Hoeveel deelnemers heeft Burgernet intussen?

Op dit moment hebben zich ruim 1 miljoen burgers aangemeld. Burgernet is actief in alle politieregio’s en er doen intussen 393 gemeenten mee. Per maand gaat het gemiddeld om circa 800 Burgernetacties.

Is Burgernet niet hetzelfde als Amber Alert?

Nee. Amber Alert is een landelijk waarschuwingssysteem bij urgente kindervermissingen en -ontvoeringen. Burgernet richt zich niet uitsluitend op de opsporing van vermiste personen, maar ook op andere incidenten. De vermissingszaak in Urk begon woensdag met een Burgernetactie. Omdat de zoektocht in eerste instantie zonder resultaat bleef en de politie een ontvoering niet uitsloot, werd een landelijke Amber Alert verspreid.

www.burgernet.nl voor meer informatie en aanmelding.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer