Binnenland

„Zorg betaalbaar door eigen bijdragen”

Om de gezondheidszorg in de komende jaren betaalbaar te houden, moeten de gebruikers meer eigen bijdragen betalen.

16 September 2003 16:34Gewijzigd op 14 November 2020 00:34
Minister Hoogervorst
Minister Hoogervorst

Dat is de beleidslijn van minister Hoogervorst en staatssecretaris Ross, beiden van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, voor de komende jaren. Vanaf 1999 zijn de uitgaven voor de gezondheidszorg met 8 procent per jaar gegroeid. Dat heeft zich vertaald in hogere premies die werknemers betalen.

Tot voor enkele jaren was de gezondheidszorg in ons land in vergelijking met andere Europese landen goedkoop. „Op Frankrijk en Duitsland na zijn we nu de duurste landen. Deze twee grote landen hebben echter al volop te maken met de vergrijzing. Het zou mij niet verbazen als we, wanneer we het element van de vergrijzing eruit filteren, het duurste Europese land op het punt van de gezondheidszorg zouden zijn”, aldus Hoogervorst.

Met die duurdere zorg is wel het een en ander totstandgekomen. De wachtlijsten in de ziekenhuizen zijn aanzienlijk ingekort en liggen nu onder de medisch aanvaardbare norm. Op deelgebieden zijn er nog wel problemen, zoals bij staar- en knie-operaties. Ook voor sommige behandelingen in verband met kanker moet te lang worden gewacht. Mede daarom trekt de bewindsman voor het wegwerken van wachtlijsten volgend jaar 500 miljoen euro uit. De wachtlijsten voor ouderen en mensen met een handicap zijn in de afgelopen jaren wel gedaald, maar liggen nog niet op een aanvaardbaar minimum.

Om de stijging van de zorgkosten een halt toe te roepen, bezuinigt Hoogervorst volgend jaar 2,3 miljard euro. Ongeveer de helft daarvan moeten de aanbieders van de zorg opbrengen, de andere helft komt voor rekening van de gebruikers. Die krijgen een kleiner ziekenfondspakket en moeten meer eigen bijdragen gaan betalen.

Van de zorgaanbieders moeten de apothekers het meest bezuinigen. Door onder meer korting op bonussen en premies moeten zij ruim 430 miljoen euro besparen. De thuiszorg moet het met 100 miljoen minder doen. Loonmatiging voor het verplegend en verzorgend personeel moet ruim 350 miljoen in het laatje brengen en het afzien van een aparte subsidiepot voor zorgvernieuwing in de verpleeghuizen en de thuiszorg levert ook 100 miljoen op.

Voor de gebruikers van zorg valt de grootste klap in de beperking van het ziekenfondspakket. Vier procent van de verstrekkingen verdwijnt. Het gaat daarbij om fysiotherapie voor volwassenen (uitgezonderd chronisch zieken tot tien behandelingen), beperking van psychotherapie tot dertig behandelingen, reageerbuisbevruchting vanaf de tweede behandeling, tandartscontrolekosten voor volwassenen, anticonceptiemiddelen vanaf 21 jaar, zelfzorggeneesmiddelen en het zittend ziekenvervoer (taxi’s). Deze maatregelen leveren volgend jaar bijna 1 miljard euro op.

In de AWBZ (ouderen-, gehandicapten-, jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg) zullen de eigen bijdragen worden verhoogd. Dat is goed voor 180 miljoen euro. Verder zal iedere verzekerde voor elk afgeleverd geneesmiddel op recept 1,50 euro moeten betalen bij de apotheker. Deze maatregel moet jaarlijks 210 miljoen euro in het laatje brengen.

Door deze maatregelen brengt Hoogervorst de extreme groei in de gezondheidszorguitgaven tot staan. Dat vertaalt zich in de premies. De ziekenfondspremie daalt van 8,45 naar 8 procent. De daling komt geheel ten goede aan de werknemers. De eigen bijdragen in het ziekenfonds blijven gelijk. Toch zal de gemiddelde werknemer per maand 20 euro meer kwijt zijn aan de zorg dan nu. Dat komt door de stijging van de AWBZ-premie. Die stijgt volgend jaar van 12,3 naar 13,25 procent. Als het kabinet niet zou bezuinigen, zou de gemiddelde werknemer bijna 55 euro per maand meer kwijt zijn dan op dit moment.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer