Economie

Lagarde vraagt om politieke moed

TOKIO (ANP) – Moedige politieke besluiten moeten ervoor zorgen dat het herstel van de wereldeconomie wordt verankerd. Dat stelde de topvrouw van het IMF, Christine Lagarde, donderdag in de aanloop naar de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank in Tokio.

11 October 2012 07:16Gewijzigd op 14 November 2020 23:39

„We verwachten moedige actie van beleidsmakers en samenwerking”, stelde Lagarde. „Er zijn de afgelopen maanden al goede beslissingen genomen, vooral door centrale banken, maar er is meer nodig. We weten wat nodig is, nu moet het ook gebeuren.”

Dat geldt volgens Lagarde zowel voor de eurolanden, die harde besluiten moeten nemen over de versterking van hun muntunie, als voor de Verenigde Staten. Lagarde waarschuwde dat daar nog niet genoeg aandacht is voor de enorme negatieve gevolgen van de forse bezuinigingen die in werking treden als er geen politiek akkoord komt over de aanpak van de staatsschuld. „Die situatie wordt steeds bedreigender”, stelde ze.

De Franse voormalige minister van Financiën wees ook op het belang van de hervorming van de financiële sector. „Als je toezichthouders vraagt of de financiële sector nu veiliger is dan vijf jaar geleden, dan zullen ze toegeven dat dat niet zo is. Er zijn veel nieuwe regels geformuleerd, maar daar zitten nog veel tegenstrijdigheden in. De aanpak van de financiële sector moet de hoogste prioriteit krijgen.”

Dat geldt ook voor de strijd tegen de werkloosheid, die volgens Lagarde in veel landen „schrikbarend hoog” is. Ze wijt die situatie vooral aan de aanhoudende onzekerheid in de internationale economie, waardoor bedrijven huiverig zijn om personeel aan te nemen.

Ministers van Financiën en centralebankpresidenten van de 188 lidstaten van het IMF en de Wereldbank komen vrijdag en zaterdag in Tokio bijeen voor de jaarvergadering van beide instellingen. China laat zich daarbij vanwege het conflict met Japan over een kleine eilandengroep slechts vertegenwoordigen door lager geplaatste ambtenaren.

Lagarde noemde China de verliezer van die beslissing. „Ze missen een geweldige meeting. Ik hoop dat de territoriale geschillen snel kunnen worden opgelost, zodat de economische samenwerking weer de bovenhand krijgt. Dat zou goed zijn voor de regio en voor de hele wereldeconomie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer