Groener met oplaadbare batterijen
In elk huishouden zijn gemiddeld zo’n 114 batterijen te vinden. Stibat –Stichting Batterijen– meldde dat vorige maand na een onlineonderzoek onder 1300 Nederlanders. Onder batterijen valt van alles: van een accu in een laptop tot een batterijtje in een hoortoestel.
De standaardwegwerpbatterij, AA of AAA, wordt in veel huishoudens het meest gebruikt. Ga maar na: ze zijn te vinden in klokken, zaklampen, rookmelders, rekenmachines, spelcomputers en kinderspeelgoed.
Uit onderzoek blijkt ook dat er in het hele land zo’n 170 miljoen lege batterijen nooit ingeleverd zijn. Batterijen die tussen het normale afval belanden, kunnen schadelijk zijn voor het milieu door de stoffen die daaruit vrijkomen. Ingeleverde batterijen daarentegen kunnen worden gerecycled. Volgens Stibat, die hiervoor in diverse scholen en supermarkten inzamelbakken heeft neergezet, worden de metalen bijvoorbeeld gebruikt bij de productie van kaasschaven.
Behalve wegwerpbatterijen zijn er ook oplaadbare exemplaren, die er hetzelfde uitzien en dezelfde functie hebben, maar beter zijn voor het milieu. Ze zijn duurder in aanschaf, maar verdienen zichzelf terug, doordat ze honderden keren op te laden zijn.
Tijdens het opladen vindt als het ware een energiekringloop plaats in de batterij: de deeltjes die erin zitten, elektroden, worden teruggebracht naar de minpool, waarna ze –na te zijn opgeladen– opnieuw gaan stromen en de batterij weer gebruikt kan worden. Het mooie van deze techniek is dat er minder productie en recycling van batterijen nodig is.