Uit en thuis in Dreyeroord
”Het hotel waar meneer zich thuis en mevrouw zich uit voelt”. Met die slogan adverteerde Hotel Dreyeroord in Oosterbeek –onder de rook van Arnhem– jarenlang in onder meer deze krant.
De slagzin is ooit verzonnen door de oma van de huidige hoteleigenaar, Jan Willem van der Straaten. Hij heeft hem inmiddels wat gemoderniseerd, maar de strekking is nog steeds hetzelfde.
Van der Straaten: „We adverteren al jaren in behoudende bladen, zoals het Reformatorisch Dagblad, het Nederlands Dagblad en het Katholiek Nieuwsblad, omdat we de lezers daarvan een prettige doelgroep vinden.” Zelf heeft hij geen specifieke binding met het reformatorisch gedachtegoed. Op zondag draait zijn bedrijf bijvoorbeeld gewoon zoals op andere dagen, maar hij probeert die dag wel rekening te houden met reformatorische bezoekers. Door geen feestjes te laten plaatsvinden bijvoorbeeld. Hoewel daaraan niet altijd te ontkomen valt, zegt hij eerlijk.
Het hotel ligt in een rustige, groene villawijk en dateert uit 1848. De tuin is parkachtig, met veel gras, slingerpaadjes en (rododendron)struiken. Het pand doet denken aan een Zwitsers chalet. Witte buitenmuren, veel donkerbruin houtwerk, bruin met rode luiken en balkons waaraan bakken met geraniums hangen. Bij de voordeur staat een rijtje felgroene Gazellefietsen. Te huur voor de gasten, voor een tochtje in de omgeving.
De chaletachtige bouwstijl is ook binnen doorgevoerd, wat zorgt voor een bijzondere charme en gezelligheid. Overigens oogt het interieur ook wat gedateerd. Vanwege de donkerbruine jarenzeventigplavuizen op de vloer bijvoorbeeld, en de talloze donkereiken tafels en stoelen in de serre.
In de hal is het deze zomermiddag rond halfvijf uitgestorven. Folders op een tafel tonen dat er genoeg te doen is in de omgeving, voor elk wat wils. Over kerkdiensten in de buurt is er niet veel te vinden, alleen een brochure van de protestantse gemeente in Oosterbeek.
Rond etenstijd is het nog steeds stil in het gebouw. In de dinerruimte zit één ouder echtpaar aan tafel. Gelukkig –vanwege het mooie weer– kan er ook buiten gegeten worden. Dat is genieten in de avondzon, terwijl de bediening netjes en vriendelijk het dagmenu serveert. In het gras hipt af en toe een vogel voorbij, in de verte klinken kinderstemmen. Verder is het stil. Heel stil.
Het geringe aantal gasten is al een tijd lang een probleem. De laatste jaren zijn zwaar, zegt Van der Straaten, die het familiebedrijf in 2007 overnam van zijn vader. „Het is lastig opboksen tegen de grote hotels hier in de omgeving. Grote ketens als Bilderberg stunten behoorlijk met de prijs.” Als kleine speler kan Dreyeroord daar moeilijk tegenop. De eigenaar zou graag investeren in zijn pand. Hij wil het interieur bijvoorbeeld eigentijdser maken –met behoud van de karakteristieke sfeer– en meer nieuwe badkamers realiseren. Om hiervoor financiële ruimte te creëren, is een paar jaar geleden een plan uitgewerkt om van de 1 hectare grond die bij het hotel hoort, een gedeelte te verkopen voor woningbouw. Vanwege de tijdrovende vergunningsprocedure ligt het project echter nog steeds stil.
„Toch heb ik vertrouwen in de toekomst”, zegt Van der Straaten. „Het is nu een lastige tijd, er komt veel op ons af. Maar we zitten op een mooie plek. En het hotel bestaat al 129 jaar. Het moet mogelijk zijn om daar nog meer tijd aan vast te plakken. Bovendien zie ik mezelf als rentmeester van dit bedrijf, dus ik heb de belangrijke taak om het in stand te houden.”
Annie Maaskant (75)
„Mijn man en ik brengen al 22 jaar lang elke zomer de vakantie door in een vakantiehuisje op het terrein van Hotel Dreyeroord. Waarom? Tja, misschien is het wel luiheid, het is wel makkelijk. We zijn erg verknocht aan de Veluwe en fietsen graag. Dreyeroord is een mooie uitvalsbasis voor fietstochten die we maken in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Een andere reden om steeds naar Dreyeroord te gaan, is dat we zondags in Oosterbeek goed naar de kerk kunnen. We gaan dan naar de christelijke gereformeerde kerk in het dorp.
Iedere zomer huren we ongeveer tweeënhalve week een huisje op het terrein van Dreyeroord. ’s Avonds eten we in het hotel. Daar hebben we de vakantie ook wel eens doorgebracht en dat beviel goed, maar omdat we tijdens ons verblijf graag op onszelf zijn, hebben we liever een eigen onderkomen.
Het hotel heeft veel sfeer. Die is er gewoon, dat is niet iets wat je kunt kopen. De eigenaars zijn lieve mensen, die heel goed zijn voor de gasten. De deur van het kantoor staat bijvoorbeeld steevast open en ze zijn geïnteresseerd in hoe het met ons en met de kinderen gaat. We komen er altijd met plezier.”
Triptips
De omgeving van Oosterbeek leent zich uitstekend voor wandel- en fietstochten.
Het nabijgelegen Arnhem biedt veel mogelijkheden voor een dagje weg. De stad heeft een breed winkelaanbod, diverse bezienswaardigheden en musea, zoals het Nederlands Openluchtmuseum. Ook dierenpark Burger’s Zoo zit er.
Veel in de omgeving herinnert aan de Slag om Arnhem (1944). In Oosterbeek zijn dat bijvoorbeeld de militaire begraafplaats, waar 1754 militairen begraven liggen, en het Airborne Museum.