Cultuur & boeken

Gebak voor De Nieuwe Koers

UTRECHT – De Nieuwe Koers is ingezet. In Utrecht vond donderdagavond een ‘bladproeverij’ plaats van het ”magazine voor christenen op zoek naar inspiratie om hun geloof vorm te geven in hun dagelijks leven”. Hoe smaakt de koers?

Van onze medewerker
5 October 2012 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 23:34
Bladproeverij De Nieuwe Koers. Foto Jan van Reenen
Bladproeverij De Nieuwe Koers. Foto Jan van Reenen

De proeverij van De Nieuwe Koers (voorheen cv.koers) vindt plaats met muziek, lichtvoetige en diepgravende beschouwingen én gebak voor hoofdredacteur Karel Smouter. Smouter kan niet zomaar zeggen waar het blad op af koerst. Toch wel iets. Dit voorjaar werd hij getroffen door het bericht dat de christelijke Syrische filmmaker Bassel Shahade omgekomen was toen hij de stad Homs wilde binnengaan. Smouter: „Hij had de moed om zich in te zetten voor zijn medebroeders, in tegenstelling tot veel christenen in dat land die niets doen.” Er valt volgens hem uit te leren dat je „een nieuwe koers kunt uitzetten, zelfs als andere christenen in je land een andere kant op gaan. We zien uit naar een christendom dat meer op Jezus lijkt.”

Cultuurfilosoof Evert Jan Ouweneel spreekt vervolgens over het koersmanifest dat 
in september verscheen. Dat was „hoopvol realistisch.” Het realistische zit volgens hem daarin dat christenen naast andere mensen in het leven kunnen staan. „We zijn mens onder de mensen en weten het ook allemaal niet zo precies.” Het hoopvolle betreft het „Koninkrijk van God, dat kan doorbreken.”

Ouweneel vult het ontbrekende achtste punt van het manifest in. „Als hoopvolle realisten beseffen we dat we wereldburgers zijn geworden en dat de grote kwesties grenzelozer zijn dan ooit. We laten ons niet leiden door angst. We doen wat we kunnen, maar willen ook de grenzen onder ogen zien. Waar het ophoudt willen we beantwoorden aan onze roeping en als een koninkrijk van priesters werkzaam zijn. Een priester kan voor het aangezicht van de Allerhoogste de belangrijkste kwesties aankaarten. Alles wat we doen, kunnen anderen ook doen. Maar ze kunnen het punt van de priester niet bereiken.”

De rooms-katholieke cultuurwatcher Frank Bosman toont zich een echte fijnproever. Hij is positief over De Nieuwe Koers en heeft dat in een interview voor RKK Radio ook gezegd. Maar de redactie krijgt wel een vracht kritiek te verorberen. Waarom staat er geen politiek in het blad, vraagt hij zich af. Ze hadden mooi over de derde zetel van de SGP, „een leuk clubje”, kunnen schrijven. En: de artikelen zijn soms „een beetje Libelleachtig.” Leg uit wat dat bierblikje met Jezus te maken heeft.”

Als algemeen aandachtspunt noemt hij het aanwijzen waar God te vinden is. „Maak dat expliciet en wijs dan aan wat de tabernakel en wat het gouden kalf is.”

Elsbeth Grutteke van de EO interviewt ondermeer de vroegere hoofdredacteur Ad de Boer en de huidige hoofdredacteur. De Boer vertelt dat het zijn taak was om Koers te redden omdat er verlies geleden werd op de uitgave. Het blad is gered. Smouter legt uit dat het magazine, dat met 6000 abonnees niet rendabel was, vorig jaar is overgenomen door Jongbloed in Heerenveen. Hij hoopt op betere tijden met de nieuwe koers. Er zijn al 1500 proefabonnementen uitgezet. Smouter: „Er is een snaar geraakt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer