„Verkiezingen Srebrenica sluitstuk genocide”
SREBRENICA (ANP/AFP) – Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Srebrenica zondag dreigt de genocide uit 1995 „compleet gemaakt” te worden. Dat vrezen althans vertegenwoordigers van de moslimminderheid in het Oost-Bosnische stadje. Er dreigt namelijk voor het eerst in 17 jaar een Servische burgemeester gekozen te worden.
Tot nu toe waren de moslims altijd verzekerd van een meerderheid in de gemeenteraad en van het burgemeesterschap. De vele duizenden moslims die in 1995 door het Bosnisch-Servische leger van generaal Mladic werden verdreven, mochten namelijk in hun oude woonplaats meestemmen, ook al woonden zij elders. De internationale gemeenschap, die in Bosnië wetten kan opleggen, had hiertoe besloten omdat de volkenmoord niet beloond mocht worden.
Die uitzonderingsbepaling geldt nu voor het eerst niet meer. Veel moslims namen de afgelopen weken nog snel een adres in Srebrenica. De circa 14.000 geregistreerde kiezers zijn nu ongeveer voor de helft moslims en voor de helft etnische Serven.
Kada Hotic, lid van een van de organisaties voor slachtoffers, noemt de dreigende verkiezing van een Servische burgemeester „de laatste stap van de genocide”. Zij vreest dat de burgemeester de jaarlijkse herdenking van de Srebrenica-slachtoffers op 11 juli zou kunnen verbieden. Zelf heeft zij haar man en een zoon verloren bij de massaslachting. Vele duizenden nabestaanden komen op 11 juli naar de erebegraafplaats in Potocari, pal tegenover het voormalige hoofdkwartier van Dutchbat. Dat Nederlandse VN-bataljon onder leiding van overste Karremans kon de val van de enclave en de dood van zeker 7000 moslimmannen en -jongens niet voorkomen.
Hotic vreest dat de moslims die de afgelopen jaren naar Srebrenica zijn teruggekeerd, geen leven meer zouden hebben onder een Servisch gedomineerd gemeentebestuur. De huidige burgemeester, de 33-jarige moslim Camil Durakovic, heeft al gezegd dat hij mogelijk vertrekt als hij door een Serf wordt opgevolgd: „Het zou het einde betekenen. Ik moet ook denken aan mijn dochter van drie.”
Voor de oorlog had Srebrenica een bevolking van circa 37.000 mensen, van wie 27.000 moslims en 8300 Serven. In het verpauperde stadje leven nu naar schatting 6000 mensen. Meer dan de helft van de beroepsbevolking is werkloos.
In heel Bosnië kunnen zondag 3,1 miljoen burgers in 136 gemeentes nieuwe gemeenteraden en burgemeesters kiezen.