SGP-Kamerlid Bisschop: Een samenleving zonder religie is slecht af
ROTTERDAM – „Met principes in de politiek kan ik niets. Ik wil in de politiek idealen nastreven. Met getuigenispolitiek gaat dat niet.” Dat zei de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb woensdag tijdens een debat in het Hoornbeeck College. De debatavond, georganiseerd door de SGP, droeg als thema: ”Religie en samenleving: oog voor elkaar?”
Oog hebben voor elkaar in de samenleving is voor de Rotterdamse burgemeester geen vraag. Maar de norm voor de samenleving uitsluitend te ontlenen aan Bijbelse beginselen, gaat hem een brug te ver. „Voor mij is de norm de wet.”
Aboutaleb diende daarmee R. Bisschop van repliek. Bisschop, sinds kort lid van de Tweede Kamer voor de SGP, betoogde dat zijn partij een beroep doet op waarden en normen die ontleend zijn aan de Bijbel, zonder de verschillen die er zijn in de samenleving te willen verdoezelen. „Ga op respectvolle wijze met elkaar om”, aldus Bisschop.
Volgens hem komen religie en samenleving op dat snijvlak voortdurend om de hoek kijken. „Zonder godsdienst is er geen samenleving mogelijk”, luidde een van de stellingen die debatleider Jacob Hoekman, journalist bij het Reformatorisch Dagblad, poneerde. „Een samenleving zonder religie is slecht af”, aldus Bisschop. „Wij willen een bijdrage leveren aan de vrede van de stad, naar analogie van Jeremia 29, waar de profetie luidt: „In haar vrede zult u vrede hebben”. Als SGP willen we met Bijbels geïnspireerde getuigenispolitiek het algemeen belang te dienen.”
In een stad met 174 nationaliteiten kan het volgens burgemeester Aboutaleb niet anders dan dat dit SGP-standpunt tot botsingen leidt. „We moeten ruimte geven en ruimte nemen”, zei hij. Religie heeft voor Aboutaleb als belijdend moslim grote betekenis. „We moeten ons niet ontdoen van onze religieuze identiteit, maar in de openbare ruimte zijn we allemaal gelijk. Vanuit dat brede spectrum moeten we iets brouwen van vrede voor de stad. Belangrijk is dat we elkaar wat zuurstof gunnen.”
De Rotterdamse burgemeester zei dat in de stellingname van Bisschop te missen, toen het Tweede Kamerlid een pleidooi voerde voor terughoudendheid in de bouw van moskeeën. „Heeft iedereen dan niet dezelfde rechten en plichten?” wierp ChristenUnie-Kamerlid Segers Bisschop tegen. Vrijheid en gelijkheid zijn twee verschillende dingen, repliceerde Bisschop.
Zorgen over de opkomst van de islam zijn volgens Küçük, fractievoorzitter van Islam Democraten in Den Haag, toe te schrijven aan vooroordelen die er leven over de islam. Bisschop acht de radicalisering van de islam wel een gevaar. Segers: „Als een levensbeschouwing radicaliseert moeten we op onze hoede zijn.”
Aboutaleb bracht ook de recente film over moslims ter sprake. „Ik heb gezegd dat moslims die film met een korreltje zout moesten nemen. Tal van moslims zijn hun land ontvlucht omdat zij er geen vrijheid van meningsuiting hadden. Nu ze hier zijn, komen ze tegen de vrijheid van meningsuiting in opstand. Ik zou zeggen: wat een zegen, wat een ruimte. Vier dat!”
Christenen en moslims moeten in de politiek samen strijden tegen seculiere invloeden, luidde een stelling. Jacob Hoekman maakte er snel „samenwerken” van. Hasan Küçük beaamde dat. „Samenwerken waar dat kan”, zei hij. Burgemeester Aboutaleb wilde dat „samen strijden” maar laten staan. „Rotterdam is sterker geworden door strijd, zo staat in het logo van de stad. Laten we schouder aan schouder strijden voor een vredige stad.”