Amerikaanse minister erkent fouten rond ondergang Enron
De Amerikaanse minister van Financiën, Paul O’Neill, heeft toegegeven dat er duidelijke fouten zijn gemaakt rond de ondergang van de Texaanse energiereus Enron, en dat eventuele wetsovertreders zullen worden gestraft. O’Neill zei dinsdag dat een vrije markt alleen goed kan functioneren als investeerders betrouwbare gegevens hebben over ondernemingen en de overheid zorgt dat de regels worden nageleefd.
Waarschijnlijk zal de Enron-zaak nog meer mensen de kop kosten. Arthur Andersen waarschuwde dinsdag dat iedereen die na 8 november -de dag waarop de Amerikaanse beursautoriteiten een onderzoek begonnen- documenten heeft vernietigd, op ontslag kan rekenen.
De betrokken accountants hebben verzuimd melding te maken van gesjoemel met de boekhouding van Enron, wat de ineenstorting van Enrons energiehandel inleidde. Eind vorige week bleek dat allerlei stukken, zoals documenten en e-mails, die met de Enron-zaak te maken hadden, op het Andersen-kantoor waren vernietigd. Bestuursvoorzitter Joseph Berardino moet sindsdien alle zeilen bijzetten om Arthur Andersen te verdedigen. Analisten houden er al rekening mee dat de affaire het einde betekent voor het accountantsbureau.
De Zwitserse bank UBS heeft niet diep in de buidel hoeven te tasten om de handelsdivisie van Enron over te nemen. UBS zal alleen tien jaar lang eenderde van de toekomstige opbrengsten van de divisie aan Enron moeten afstaan, blijkt uit dinsdag bekendgemaakte details. Van een overnamebedrag is geen sprake.
Het bod van UBS kreeg vrijdag in een veiling de voorkeur boven biedingen van onder meer het Amerikaanse Citigroup en het Brits-Amerikaanse BP. Na vijf jaar is het voor de bank mogelijk om de royaltyverplichting helemaal af te kopen. Afgesproken is ook dat UBS geen enkele financiële verplichting van de handelsdivisie, die circa 90 procent van de 101 miljard dollar aan omzet van Enron uitmaakte, overneemt.
De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de rechter die zich over het faillissement van Enron buigt. Het concern moest begin december uitstel van betaling aanvragen nadat gesjoemel met de boekhouding naar buiten was gekomen.
Het Amerikaanse accountantsbureau Arthur Andersen heeft intussen vier partners ontslagen omdat zij zijn betrokken bij de ondergang van Enron. Andersen is door de zaak in grote verlegenheid gebracht. Het ontslag volgt op intern onderzoek naar de wijze waarop de boekhouding van Enron is gecontroleerd.