Onderwijs & opvoeding

Universiteit Utrecht gaat student grondiger testen bij toelating

UTRECHT – De Universiteit Utrecht gaat studenten voor een bacheloropleiding vanaf volgend studiejaar alleen nog toelaten als ze vooraf een uitgebreide geschiktheidsprocedure hebben doorlopen.

Onderwijsredactie
1 October 2012 12:18Gewijzigd op 14 November 2020 23:28
Universiteit Utrecht. Foto ANP
Universiteit Utrecht. Foto ANP

Dat maakte de universiteit maandagochtend bekend.

Een gevolg van de nieuwe maatregel is dat Utrechtse studenten de aanmeldprocedure al voor 1 mei 2013 afgerond moeten hebben. Utrecht is de eerste universiteit in Nederland die de geschiktheidsprocedure voor de poort als toelatingseis stelt.

Utrecht kondigde de verplichting al aan in het strategisch plan voor de periode 2013-2016 dat de universiteit onlangs opstelde. Uit de concrete plannen die de universiteit vandaag bekendmaakte, blijkt dat de onderwijsinstelling mikt op een traject dat al voor de inschrijving start en eindigt na het propedeusejaar.

De geschiktheidsprocedure begint met open dagen en meeloopdagen. Na de inschrijving krijgen aankomende studenten de status van aspirant-student en maken ze via toetsen en huiswerkopdrachten nader kennis met de opleiding. Studenten die bij hun keus blijven, krijgen een mentor toegewezen die in het eerste jaar in de gaten blijft houden of de opleiding bij hem past.

Belangrijkste doel van de verplichte geschiktheidsprocedure is het tegengaan van studie-uitval als gevolg van een niet-passende studiekeuze, aldus rector magnificus B. van der Zwaan van de Utrechtse universiteit vanochtend. De uitval na het eerste jaar bacheloronderwijs moet in 2016 zijn gedaald naar maximaal 16 procent.

Meerdere universiteiten dan alleen de Utrechtse experimenteerden het afgelopen jaar al binnen hun onderwijsinstelling met een verplichte geschiktheidsprocedure. Anders dan Utrecht houden zij het ook volgend jaar bij experimenten, zo blijkt uit hun strategische plannen.

Zo stelt de Universiteit Leiden dat zij eerst het resultaat van de pilots wil afwachten. De Leidse onderwijsinstelling houdt evenals de Erasmus Universiteit Rotterdam verder de voortgang in de gaten van een wetsvoorstel over het wettelijk recht op een studiekeuzegesprek dat het kabinet-Rutte bij zijn aantreden in 2010 aankondigde. Kern daarvan is dat studenten verplicht zijn een studiekeuzegesprek te voeren als de onderwijsinstelling dat van hen vraagt.

Volgens de Universiteit Utrecht is de voortgang van het kabinetsplan echter geen halszaak. „Wij mogen het matchings­traject vanaf volgend jaar hoe dan ook verplicht stellen. De crux zit hem erin dat studenten een negatief advies na het doorlopen ervan kunnen negeren. De uitkomst van het traject is dus geen criterium op grond waarvan wij straks studenten gaan weigeren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer