Drukte voor Franse minister tegen ontslagen
PARIJS (ANP) – Toen arbeiders van het staalconcern ArcelorMittal in Florange, 260 kilometer ten noordoosten van Parijs, in het ooit met staalovens bezaaide Lotharingen hoorden dat er ontslagen dreigden, belden ze minister Arnaud Montebourg. Die is in de 4 maanden oude socialistische regering belast met Productieherstel, een nieuwe ministerspost.
Het is een soort eufemisme. De radicaal linkse Montebourg moet namelijk met veel politieke druk zien te voorkomen dat fabrieken sluiten en er ontslagen vallen. Dat is geen gemakkelijke opgave in een land waar de economie stagneert en de kosten van arbeid relatief hoog zijn geworden.
„Ik wist nergens van”, zei de geschrokken Montebourg donderdag voor zijn vertrek naar Florange. De krant Libération berichtte over de voorgenomen sluiting in Florange, de laatste staalfabriek van de regio. Het is met de voorgenomen sluiting van een Peugeotautofabriek bij Parijs weer een somber teken voor de Franse industrie.
De in Bourgogne geboren Montebourg heeft naam gemaakt als bestrijder van de globalisering die zoveel Franse banen lijkt te kosten. Vorig jaar publiceerde hij in de aanloop naar de verkiezingen zijn manifest ‘stem voor de deglobalisering’. Hij hekelde ontslagen bij bedrijven die geld verdienen en voer onder meer uit tegen Zuid-Koreaanse autobedrijven.
In het Franse blad Le Point werd Montebourg donderdag een koorddanser genoemd die elke dag naar bedrijven in ernstige moeilijkheden moet om te kijken wat er nog te redden valt. „Montebourg doet wat hij kan, maar hij kan weinig doen”, concludeerde Le Point, dat vreest dat Montebourgs strijd verloren is zonder daadwerkelijk economisch herstel.
Toch boekt Montebourg soms succes. Dinsdag zwichtte de farmaceutische onderneming Sanofi en veranderde een reorganisatie ingrijpend. Er vallen nu 900 ontslagen door natuurlijk verloop in plaats van de eerder aangekondigde 2500 ontslagen.