Gezondheid

Stress zwangere niet erg voor gezondheid kind

AMSTERDAM (ANP) – Stress van moeders tijdens de zwangerschap heeft geen nadelige gevolgen op de lichamelijke gezondheid van hun kind. Dat blijkt uit gegevens van de ABCD-studie. Daarin werden 8000 zwangere vrouwen gevolgd tijdens hun zwangerschap en een deel van hun kinderen na de geboorte. Uit onderzoek op 5-jarige leeftijd blijkt dat de kinderen geen hoger risico lopen op hart- en vaatziekten. De onderzoekers hadden verwacht dat dat wel zo was.

27 September 2012 06:51Gewijzigd op 14 November 2020 23:24
Foto ANP
Foto ANP

„Angst bij de zwangere vrouw leidt wel tot gedragsproblemen bij het kind op 5-jarige leeftijd”, aldus Van Dijk. „En stress in de zwangerschap hangt samen met een kortere zwangerschap en een lager geboortegewicht, maar dat wisten we al”, zei onderzoekster Aimee van Dijk van het AMC. Uit de ABCD-studie komt naar voren dat bijna 30 procent van de zwangere vrouwen last heeft van depressieve en angstklachten.

In de ABCD-studie worden duizenden Amsterdamse kinderen met verschillende etnische achtergronden gevolgd. De vraag is wat de relatie is tussen leefgewoonten tijdens de zwangerschap en de gezondheid van de kinderen.

Niet-Nederlandse kinderen blijken veel meer overgewicht te hebben dan Nederlandse kinderen. Bij Turkse en Marrokaanse kinderen manifesteert zich dat al op heel jonge leeftijd. „Hoe dat komt, weten we niet. Er bestaat een vermoeden dat dat komt omdat Turkse en Marokkaanse baby’s met 4 á 5 maanden al calorierijke hapjes krijgen, maar dat moeten we nog verder uitzoeken. Ook lijkt het erop dat als je op jonge leeftijd al leert om veel te eten, je op latere leeftijd ook minder snel verzadigd bent en dus meer eten nodig hebt”, legt ABCD-projectleider Tanja Prijkotte van het AMC in Amsterdam uit.

„Daarnaast blijkt uit onze studie dat bijna alle moeders van een kind met overgewicht of obesitas het gewicht van hun kind onderschatten. Dat is zorgelijk, zeker omdat overgewicht een steeds groter probleem wordt in de samenleving. Als we daar wat aan willen doen, moeten we dus echt bewustzijn kweken bij ouders. Pas als ze beseffen dat hun kind te zwaar is, kunnen ze er wat aan gaan doen”, aldus Prijkotte.

De nieuwste resultaten van de ABCD-studie worden donderdag gepresenteerd in Amsterdam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer