Cultuur & boeken

Lichte en zware kost op Lees- en Luisterbeurs

„Het is stevige kost, maar daar heeft u voor gekozen”, zegt dr. Rob van Houwelingen. De nieuwtestamenticus uit Kampen geeft zaterdagochtend op de Lees & Luisterbeurs in Ede een interacief college over moeilijke teksten van de apostel Paulus. Geen slecht begin van de dag.

22 September 2012 18:46Gewijzigd op 14 November 2020 23:20
Snuffelen op de Lees- en Luisterbeurs in Ede. Foto RD, Anton Dommerholt
Snuffelen op de Lees- en Luisterbeurs in Ede. Foto RD, Anton Dommerholt

Het is voor de vierde keer dat de Lees & Luisterbeurs, georganiseerd door Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak (BCB), in de Reehorst in Ede wordt gehouden. Sommige bezoekers hebben nog steeds moeite hun weg te vinden in het complex met zijn doolhof van gangen en zalen. Maar het gebouw biedt voldoende voordelen voor de beursformule die vier jaar geleden is gekozen: een beperkt aantal standhouders (uitgevers, boekhandel Riemer die de boekenverkoop voor zijn rekening neemt, handelaren in tweedehands boeken) en, in de verschillende ruimtes, een programma van lezingen, schrijversinterviews, presentaties en workshops.

Het muziekprogramma is grotendeels geschrapt. De nadruk ligt dit keer op boeken, omdat in november voor het eerst ook de Week van de Christelijke Muziek plaatsheeft. In Studio 1 is alleen een concert van Remco Hakkert en zijn Centre Gospel Choir & Band te beluisteren. De gospelzanger presenteert er zijn nieuwe cd ”This is my song”. Wie alleen in boeken geïnteresseerd is, hoeft zijn oren niet dicht te stoppen: de muziek blijft beperkt tot Studio 1.

Vrouwen

De boekenlezer is een vrouw, concludeerde het Sociaal en Cultureel Planbureau een paar jaar geleden. Dat lijkt ook van toepassing op de christelijke lezer. Vrouwen zijn op de Lees & Luisterbeurs in de meerderheid. Uitgevers spelen daar ook handig op in. Het programma dat zij in de verschillende zalen aanbieden is vooral op de vrouwelijk bezoeker gericht. Zelfs de workshop ”Een spannend verhaal in vijf minuten” trekt bijna uitsluitend dames. Terwijl schrijfdocent Mieke van Wieringen toch de deelnemers toch de kneepjes van het schrijven van een thrillerverhaal bijbrengt –typisch iets voor mannen zou je zeggen.

In zaal Erica kunnen lezeressen de Amerikaanse schrijfster Julie Klassen ontmoeten. Zij maakt op uitnodiging van uitgeverij Kok een toer door Nederland. Klassen schrijft bij voorkeur historische romans die zich afspelen in het England van de vroege 19e eeuw, de zogenoemde Regency-periode. Nederlandse titels van haar zijn: ”Onvoorwaardelijk, ”De apothekersdochter”, ”De stille gouvernante”. Drie keer won Klassen de Christy Award, de prijs voor het beste christelijke boek in Amerika. Vooral van de Engelse auteur Jane Austen geniet de Amerikaanse ze erg. „Ik ben verliefd op romanpersonage mr. Darcy”, bekent ze. Als de een fragment voorleest uit haar roman ”De dienstmeid van Fairbourne Hall” verontschuldigt ze zich voor het slechte Engelse accent. Na afloop van de sessie ”Meet & Greet” wordt Klassen verrast met een optreden van de Jane Austen Society, een organisatie die de waardering en de bestudering van het werk van Jane Austen wil bevorderen. De in klederdracht gestoken groep valt zichtbaar in de smaak bij Klassen.

Ark des verbonds

Jennifer Peersmann combineert haar werk als archeologe met het schrijven van kinderboeken. „Het is heel hard werken”, houdt ze de kinderen die haar workshop ”Hallo wereld, hallo Jeruzalem” bijwonen voor. „Maar als je het echt wilt, kun je het. Dat geldt ook voor jullie” Peersmann publiceert volgende maand ”Het mysterie van de leeuwentroon”. Daarin ‘onthult’ ze de plek waar de Ark des verbonds al eeuwen verborgen is. Niet in Afrika, niet in Egypte, niet in Engeland, maar in Jeruzalem, in een geheime gang die koning Salomo diep onder de tempel heeft laten maken. Fictie? „Ik schrijf in mijn kinderboeken niet zo maar iets. Alles houdt verband met de archeologische opgravingen die ik in Jeruzalem heb gedaan.”

De populaire jeugdboekenschrijfster Corien Oranje verzorgt de workshop ”Schrijf een kort verhaal”. Ze woont in Haren en kan, gelet op de rellen die de afgelopen nacht daar plaatshadden, voldoende inspiratie ontlenen aan de praktijk.

Ook christentherapeut en personal coach Carianne Ros-van Dok, auteur van ”Rust - in drie maanden minder stress in je leven”, lijkt vooral een vrouwelijk publiek te interesseren. Terwijl mannen er toch ook hun winst mee kunnen doen. Ze geeft „een luchtige en vrolijke, maar ook serieuze workshop” om mensen met stress -een gegeven na de zondeval- te leren omgaan.

Première

Op de beurs gaat ook de voorstelling ”Ik stuur je de zon” in première, die hoort bij het gelijknamige prentenboek dat Willemijn de Weerd en Esther Leeuwrik in het kader van de christelijke kinderboekenmaand maakten. Ongeveer honderd mensen –vooral veel kinderen- luisteren naar het verhaal over Anne uit Nederland en de financieel geadopteerde Abel uit Kenia. Auteur Willemijn de Weerd vertelt het verhaal samen met Marieke Booy, die onder meer de rol van pop Anne speelt. Viool, piano- en accordeonmuziek luisteren de voorstelling op. Aanwezigen krijgen diverse liedjes aangeleerd, mogen meeklappen en worden uitgedaagd mee te doen met een zogenaamde klompendans, wat niet meer en niet minder is dan op de maat stampen met klompen aan.

De voorstelling, die voor scholen en bibliotheken te boeken is, slaat erg aan, vertelt de auteur van het prentenboek na afloop. De 200 aanvragen gaan de capaciteit van het creatieve duo Booy en De Weerd te boven. „We spelen het stuk de komende drie weken bijna zestig keer”, zegt De Weerd. „Mijn man heeft drie weken vrijgenomen om de kinderen op te vangen. Daarna zijn de dagen op.” Overigens is het de bedoeling dat ”Ik stuur je zon” ook na de kinderboekenmaand te boeken blijft.

In een andere zaal krijgt Helga Warmels de christelijke kinderboekenprijs Het Hoogste Woord uitgereikt, in aanwezigheid van zo’n 25 belangstellenden. „Warmels zet een eigen, nieuwe, boeiende stijl neer”, prijst de jury haar prijswinnende boek ”De boot”. Naast een bronzen beeldje, een bedrag van 500 euro en bloemen krijgt Warmels een set roeispanen. „Om het schrijversbootje recht te houden en de juiste koers uit te stippelen.”

Even later neemt Hans Mijnders neemt de EigenWijsPrijs in ontvangst voor ”Chantage”. Het is de vijfde keer in zijn schrijfcarrière dat Mijnders de prijs wint. Voor die gelegenheid mag ook zijn vrouw naar voren komen. „Schrijft u wel eens mee?” vragen twee jeugdige fans. „Nee”, lacht Mijnders’ vrouw. „Ik mag het boek wel aan het eind controleren op fouten.” Een passage uitkiezen om voor lezen valt Mijnders zwaar. „Ik ben al lang weer met andere boeken bezig”, verklaart hij. Omwille van de tijd begint hij te lezen op een willekeurige bladzijde.

Fotograaf Jaco Klamer is aanwezig met de tentoonstelling ”Qoxoti”. Hij portretteerde mensen uit de Hoorn van Afrika die vanwege de droogte op de vlucht waren geslagen. Hun verhalen liet hij inspreken door zes (bekende) Nederlanders.

Minder bezoekers

Of het nu aan het mooie weer lag of aan de luchtlandingen die op de Ginkselse Hei werden uitgevoerd om de Slag om Arnhem te herdenken, de Lees & Luisterbeurs trok wat minder bezoekers dan vorig jaar, toen zo’n 3000 boekenliefhebbers op het festijn afkwamen.

Exacte aantallen kon Els de Jong-van Gurp, directeur van de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak, zaterdag aan het eind van de middag nog niet geven, maar haar indruk was dat het wat rustiger op de beurs was dan vorig jaar. „De sfeer was wel heel goed.”

Harmen Riemer van boekhandel Riemer zei dat de omzet „zeker wat minder” was dan in 2011. „Toen draaiden we een leuke omzet, nu komen we misschien net uit de kosten.” De verkopers van tweedehands boeken waren tevreden over de verkoop. Antiquariaat Goedhart verkocht zelfs meer dan vorig jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer