Economie

China en Spanje baren beleggers zorgen

AMSTERDAM (ANP) – Beleggers op de Europese aandelenmarkten maakten zich zorgen over de staat van de Chinese economie en over de vraag of en wanneer Spanje om noodsteun zal vragen. Een tegenvallend cijfer over de Chinese industrie zette grondstofgerelateerde fondsen lager, banken daalden door de onzekerheid omtrent Spanje.

20 September 2012 18:12Gewijzigd op 14 November 2020 23:17

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,4 procent lager op 334,24 punten en de MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 0,3 procent tot 523,73 punten. De graadmeters in Londen en Parijs verloren beide 0,6 procent, terwijl de DAX in Frankfurt onveranderd sloot ondanks een verlies van ruim 4 procent bij Commerzbank.

In Madrid daalde de beurs 1 procent. Spanje haalde 4,8 miljard euro op met de veiling van leningen met looptijden van 10 en 3 jaar. Vooraf werd gemikt op een bedrag van maximaal 4,5 miljard euro. De succesvolle veiling zou een reden voor Spanje kunnen zijn om nog even te wachten met een formele steunaanvraag bij Europa.

Op macro-economisch vlak bleek dat de industriële activiteit in China, grootverbruiker van diverse grondstoffen, in september voor de elfde maand op rij is gekrompen. In de eurozone lieten zowel de dienstensector als de industriesector in september opnieuw een krimp zien.

Roestvrijstaalproducent Aperam (min 3,3 procent) was een van de sterkste dalers in de AEX, die werd aangevoerd door Air France-KLM (plus 3,9 procent). De luchtvaartcombinatie en diens Arabische concurrent Etihad lijken dichter tot elkaar te komen in besprekingen over een mogelijke samenwerking.

De aanhoudende onzekerheid of Spanje een steunaanvraag zal indienen woog op de financiële aandelen. ING en Aegon zakten respectievelijk 1 en 1,3 procent en MidKap-fonds SNS Reaal verloor 2,2 procent. Oliebedrijven stonden onder druk door de recente scherpe daling van de olieprijs. Shell leverde 1,2 procent in. Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore deed het nog slechter met een min van 3,1 procent.

De euro was 1,2947 dollar waard, tegen 1,3065 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde lange tijd, maar begon bij het eind van de handel aan een opmars. Een vat Ruwe Amerikaanse olie kostte 92,25 dollar (plus 0,3 procent). Brentolie werd 1,5 procent duurder en werd voor 109,75 dollar per vat verhandeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer