Liveblog: „Prinsjesdag vlekkeloos verlopen”
DEN HAAG – Prinsjesdag 2012 bood net als andere jaren de gouden koets, de troonrede, de hoedjes, het koffertje van de minister van Financiën met daarin –niet onbelangrijk– ’s lands begroting. Toch was het allemaal wat minder spannend dan andere jaren. De plannen voor volgend jaar zijn eind april al door de zogeheten Kunduzcoalitie openbaar gemaakt. Volg in dit liveblog de ontwikkelingen van Prinsjesdag 2012 op de voet.
19.00 uur: Liveblog gesloten – Het liveblog over Prinsjesdag 2012 wordt gesloten.
18.57 uur: Economen: Te weinig aandacht voor groei – De overheid slaagt er met bezuinigingen en hogere belastingen in haar tekort volgend jaar aan de Europese regels te laten voldoen. Ondertussen is er echter te weinig aandacht voor het stimuleren van de economische groei. Dat stellen economen in reactie op de miljoenennota die dinsdag werd gepresenteerd.
18.34 uur: Meer aandacht export naar opkomende landen – Nederland doet het minder goed in de export naar landen met de snelstgroeiende economieën dan omringende landen als België, Groot-Brittannië en Frankrijk. Procentueel exporteren zij 1,5 keer zo veel naar deze landen dan Nederland. Duitsland voert procentueel drie keer meer uit naar onder meer Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Daarom gaat het kabinet meer aansluiting zoeken met deze groeiende economieën op zowel economisch als cultureel terrein. Dat blijkt uit de dinsdag gepresenteerde begroting van minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken voor het jaar 2013.
17.00 uur: Overzicht begroting – In totaal is er een bezuiniging van 12,4 miljard euro in de begroting opgenomen. Een overzicht van de belangrijkste punten.
16.53 uur: Privévluchten Oranjes niet meer vergoed – De kosten voor privévluchten voor leden van het Koninklijk Huis worden na 2015 niet meer vergoed. Dat blijkt dinsdag uit de begroting voor het koningshuis voor volgend jaar. Het budget wordt vanaf 2013 in 3 jaar afgebouwd. De versobering van de vliegregeling levert uiteindelijk in 2016 een besparing op van 292.000 euro.
16.45 uur: Miljoenennota: zware tijd voor Nederland – Nederland beleeft een economisch zware tijd, al is de welvaart vergeleken met andere landen nog steeds hoog. De overheidsfinanciën moeten op orde worden gebracht om voorbereid te zijn op nieuwe tegenslag. Financiële buffers zijn cruciaal. Twee recessies hebben de Nederlandse economie een flinke klap bezorgd, maar de komende jaren is er naar verwachting weer groei. De schatkist komt volgend jaar 17 miljard euro tekort, 2,7 procent. Daarmee is het tekort gehalveerd in vergelijking met 2009. Dat het tekort in 2013 daalt onder de EU-limiet van 3 procent is volgens het kabinet te danken aan het Lenteakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie dit voorjaar hebben gesloten.
16.40 uur: „Zieken en gehandicapten hardst getroffen” – De verhoging van het eigen risico in 2013 treft chronisch zieken en gehandicapten het hardst. Dat concludeert de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) uit een koopkrachtberekening dat het Nibud in opdracht van de organisatie heeft uitgevoerd. „De stijging van het eigen risico leidt bij chronisch zieken en gehandicapten tot een koopkrachtverlies van gemiddeld 10 euro per maand, tegen 5 euro per maand voor de gemiddelde Nederlander”, zo meldt de CG-Raad.
16.37 uur: Raad van State: publieke zorgkosten bevriezen – De overheid mag de komende jaren niet meer geld aan zorg kwijt zijn. De Raad van State pleit voor een nullijn in de zorguitgaven van de overheid. Dat staat in het advies van de Raad van State over de Miljoenennota voor volgend jaar. De zorgkosten slokken nu al een kwart van de overheidsuitgaven op. Als er niets gebeurt, gaat in 2040 de helft van de publieke uitgaven naar de zorg. Ook met een stabilisatie van de uitgaven, neemt de zorg een forse hap uit de overheidsuitgaven. Wel wijst de Raad van State erop dat basisvoorzieningen in de zorg voor iedereen toegankelijk moeten blijven.
16.23 uur: Verslag vanuit Den Haag – RD-journalist Rens Vogelaar was vandaag in Den Haag. Lees hier zijn verslag.
16.00 uur: Vlekkeloze Prinsjesdag – De politie Haaglanden kijkt tevreden terug op Prinsjesdag. „Alles verliep vlekkeloos en feestelijk”, aldus een woordvoerder. Door het regenachtige weer leek het evenement in eerste instantie minder bezoekers te trekken dan vorig jaar. Toen de zon eenmaal doorbrak, kwam de stroom fans alsnog op gang. „Uiteindelijk waren er toch zo’n 40.000 bezoekers, net zoveel als in 2011.” De honderden agenten die op de been waren, hadden het dit jaar opvallend rustig. „Er deden zich helemaal geen ongeregeldheden voor. We hebben alleen iemand gearresteerd voor openbare dronkenschap en twee zakkenrollers in het publiek op heterdaad betrapt”, aldus de zegsman.
15.40 uur: Begrip Rutte voor ‘knikkebolmoment’ Samsom – Mark Rutte heeft er begrip voor dat Diederik Samsom dinsdag tijdens het voorlezen van de troonrede door koningin Beatrix even indutte. Na tweeëneenhalve week dag en nacht knokken, kan ik me heel goed voorstellen dat je af en toe even een knikkebolmoment hebt, dat heb ik ook wel eens. Dat vind ik heel menselijk”.
15.38 uur: Gepresenteerde plannen – Economische groei versterken - Natuurbeleid naar provincies - Verhoging AOW leeftijd - Meer lerarenbeurzen - Bezuinigen op Defensie - Nationale Politie - Investeren in rijkswegen - Woningmarkt op orde
15.32 uur: Koopkrachtdaling in vier jaar 4 procent – De gemiddelde koopkracht in Nederland daalt in de periode 2010 tot tot en met 2013 met 4 procent. Dat blijkt uit de Macro-Economische Verkenning van het Centraal Planbureau (CPB). Dit jaar gaat de koopkracht met 1,75 procent omlaag, volgend jaar is dat 0,75 procent. Ook de afgelopen twee jaar moesten Nederlandse burgers al inleveren. De economie krimpt dit jaar met 0,5 procent. Volgend jaar voorziet het CPB een licht herstel van 0,75 procent. De werkloosheid stijgt naar gemiddeld 5,75 procent in 2013. Dat niveau is sinds het midden van de jaren 90 niet meer voorgekomen.
15.20 uur: De Jager: veranderingen onontkoombaar – Gezien de aanhoudende crisis zijn veranderingen onontkoombaar. Nederland heeft minder inkomsten en te hoge uitgaven. „Het tekort moet omlaag en er moet worden hervormd”, aldus minister Jan Kees de Jager. „We gaan het allemaal voelen”, zei De Jager. Hij wees erop dat het in Nederland nog altijd beter gaat dan op andere plekken in de wereld. „Maar de gevoelstemperatuur ligt lager.” Hij zei te beseffen dat mensen zich zorgen maken, onder meer over hun baan.
15.15 uur: Miljoenennota in app – De Jager zet met een druk op de knop van zijn speciale tablet de Miljoenennota in de Prinsjesdagapp. „Dit scheelt 10.000 kilo papierwerk.”
15.00 uur: De Jager met koffertje – Jan-Kees de Jager komt met zijn koffertje aan bij de Tweede Kamer. Hij zegt dat het waarschijnlijk de laatste keer zal zijn dat hij het koffertje mag aanbieden.
14.43 uur: Hoedjesparade – Een fotoserie van een aantal opvallende hoofddeksels, te zien rond de Ridderzaal. Vooral Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren was opvallend gekleed.
14.40 uur: Buma wil bulk Lenteakkoord in stand houden – De grote afspraken die zijn gemaakt in het Lenteakkoord moeten volgens CDA-leider Sybrand van Haersma Buma in stand blijven. Dat zei hij dinsdag in reactie op de troonrede. Het tekort mag wat hem betreft volgend jaar niet boven de 2,7 procent komen.
14.28 uur: Samsom geeft toe te zijn ingedut – Tijdens de troonrede was een knikkebollende PvdA-leider Samsom te zien. Tegenover de NOS gaf hij het toe. Op de vraag van de verslaggever of hij even was ingedut zei Samsom: „Volgens mij wel, ja.” Het is niet netjes tegenover de koningin, gaf Samsom toe. Het lag volgens hem niet aan de koningin, maar „aan mijn slaaptekort”. Samsom zei het meeste van de troonrede te hebben kunnen volgen.
14.25 uur: Wilders vind troonrede pro euro – Geert Wilders vind de troonrede was erg pro euro. „Maar welk verhaal de koningin ook houdt, het kan morgen weer anders zijn. Dit is een heel surrealistische dag. We weten niet waar we aan toe zijn. De koningin heeft niet veel nieuws verteld. Maar wat ze heeft verteld kan misschien morgen of overmorgen in de prullenbak nu VVD en PvdA praten over de vorming van een kabinet.”
14.15 uur: Einde koninklijke deel – Het koninklijke deel van de Prinsjesdag zit erop. De familie is weer verdwenen achter de deuren van het paleis. Om 15.00 uur biedt minster De Jager zijn koffertje aan, met daarin de rijksbegroting en de Miljoenennota.
14.13 uur: Koninklijke familie op het balkon – De koninklijke familie verschijnt op het balkon. De menigte reageert uitgelaten. De hekken gaan opzij, het publiek holt richting paleis.
14.05 uur: Balkonscène – De koningin is gearriveerd bij Paleis Noordeinde, waar nu het Wilhelmus klinkt. Over een paar minuten zal de koninklijke familie de menigte begroeten vanaf het balkon van het paleis. Dit is voor veel Oranjefans het hoogtepunt van Prinsjesdag.
13.46 uur: Koning vertrekt naar Paleis Noordeinde – De gouden koets is weer onderweg, nu naar Paleis Noordeinde. Daar zal de traditionele balkonscène plaatshebben.
13.45 uur: Integrale tekst Troonrede – Lees hier de integrale tekst van de Troonrede.
13.34 uur: Korte troonrede – De koningin beëindigt het voorlezen van de korte Troonrede. Zoals verwacht bevatte de Troonrede weinig opvallende zaken. De economische toestand van het land is ernstig, aan oplossingen moet gezamenlijk worden gewerkt. Lichtpunt: Het begrotingstekort komt volgend jaar onder de norm van 3 procent.
13.32 uur: Ontwikkelingssamenwerking – Richten op terreinen waar Nederland sterk in is: waterbeheer, landbouw en versterking rechtsorde.
13.31 uur: Economische diplomatie – Economische diplomatie is noodzakelijk om de crisis het hoofd te bieden.
13.24 uur: Kunduz-akkoord – Koningin Beatrix roemt het Kunduz-akkoord. Het op orde brengen van de overheidsfinanciën en het instandhouden van de welvaart vraagt „belangrijke offers van alle Nederlanders”, zei de koningin.
13.20 uur: Veerkracht gevraagd – Financiële en economische crisis vraagt veel veerkracht van Nederland. Crisis is dieper en hardnekkiger dan voorzien. Nederland wordt hierdoor bijzonder getroffen. Werkloosheid stijgt ook hier. Het is begrijpelijk dat mensen zich zorgen maken, zegt Koningin Beatrix.
13.17 uur: Op de troon – Koningin Beatrix neemt plaats op de troon, en zal de Troonrede voorlezen.
13.15 uur: De kleren van de koningin: Zwart met bloemen – Koningin Beatrix draagt deze Prinsjesdag een japon van zwarte kant, aangevuld met losse kanten bloemen aan de hals en mouw op een ondergrond van champagnekleurige zijde. Op haar hoofd draagt ze een bijpassende zwart-/champagnekleurige toque met veren. Prinses Máxima draagt dinsdag een violineroze japon van zijden stof en heeft een asymmetrische plooi in de taille. Ze draagt een grote fluwelen hoed in dezelfde kleur. Prins Willem-Alexander draagt het bijzonder ceremonieel tenue van de Koninklijke Landmacht van het Garderegiment Grenadiers en Jagers. Prinses Laurentien heeft een pruimkleurige omkeerbare stretch-zijden japon aan. In haar haar draagt ze een handgemaakte bloem met borduurwerk erop. Prins Constantijn en Pieter van Vollenhoven dragen beiden een jacquet met grijs vest. Prinses Margriet draagt een lange jurk van grijze zijde met wol met bijpassende haardecoratie.
13.14 uur: Gouden koets op het Binnenhof – De gouden koets arriveert op het Binnenhof. Het nauwe poortje (de Grenadierspoort) blijkt ook dit jaar geen problemen te geven voor de koetsier. Vanaf het Malieveld klinken saluutschoten.
13.07 uur: Geen regen – Het is droog, en de statistieken wijzen uit dat het eigenlijk zelden regent tijdens de rijtoer van de gouden koets.
13.05 uur: Bewaking gouden koets – De gouden koets wordt bewaakt door een heel aantal beveiligers die opzichtig met het rijtuig oplopen. Na de aanslag in Apeldoorn zijn de beveiligingsmaatregelen alleen maar aangescherpt.
13.04 uur: Voor de 33e keer – Koningin Beatrix hoopt zometeen voor de 33e keer een Troonrede uit te spreken.
13.01 uur: Fraai weer – De liefhebbers van alle folklore op Prinsjesdag treffen het. Er schijnt een zonnetje, het weer is op dit moment fraai.
13.00 uur: Koningin Beatrix stapt in – Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima stappen in de gouden koets. De koets (een geschenk van de inwoners van Amsterdam voor koningin Wilhelmina, in 1898) wordt getrokken door Frieze paarden. De hele stoet is nu onderweg.
12.54 uur: Stoet is onderweg – Een deel van de stoet is onderweg. De gouden koets moet nog aansluiten.
12.50 uur: Bosgroene jurk, sjerp van wortels – RD-verslaggever Rens Vogelaar zit in de Ridderzaal: „De zaal stroomt langzaam vol. Kamerleden en hun vrouwen zetten elkaar op de foto voor de troon. Weinig extravagante hoeden dit jaar. Thieme (PvdD) maakt, als gewoonlijk, een statement met haar kleding: zwarte baret, bosgroene jurk, een sjerp van wortels die een konijn zou doen likkebaarden.
12.46 uur: Laatste Prinsjesdag – Voor tientallen Kamerleden is het de laatste keer dat ze op Prinsjesdag in de Ridderzaal mogen zitten. Donderdag treedt de nieuwe Tweede Kamer aan, woensdag nemen de vertrekkende Kamerleden afscheid.
12.45 uur: Gouden koets gaat over kwartier rijden – De gouden koets vertrekt over een kwartier vanaf Paleis Noordeinde. De tocht naar het Binnenhof duurt precies een kwartier.
12.19 uur: Niet megadruk in Den Haag – Het is druk in Den Haag, meldt de NOS, maar bepaald niet megadruk. „De mensen staan niet rijendik.” De politie verwacht dat er dit jaar zo’n 40.000 bezoekers naar Den Haag komen om een glimp op te vangen van koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima in de gouden koets. Dat is net zoveel als voorgaande jaren.
12.10 uur: Fotoblog NRC.nl – NRC.nl volgt Prinsjesdag door middel van een fotoblog, dat telkens wordt aangevuld met nieuwe beelden.
12.02 uur: De pijnpunten – De Volkskrant zet de pijnpunten uit de Miljoenennota 2012 op een rijtje: forensentaks, verhoging BTW, hoger eigen risico op zorgkosten, een hogere AOW-leeftijd.
11.33 uur: Staphorst langs de route – Ze beloofden al te komen, en ze staan er weer, de dames uit Staphorst. Gespot door twitteraar @vanderzande.
11.29 uur: Prinsjesdag op het verlanglijstje – Lees hier hier het sfeerartikel van RD-verslaggever Rens Vogelaar: ”De dames Steenbergen en Vellekoop uit Hendrik-Ido-Ambacht zijn er al bijtijds. Mevrouw Steenbergen voor het eerst: „Het staat mijn hele leven al op m’n verlanglijstje, want we zijn heel Oranjegezind. Maar wij zaten op de beroepsvaart, dus ik had nooit gelegenheid om naar Den Haag te gaan.””
11.09 uur: Webcam op Binnenhof –De NOS toont –via Politiek24– beelden vanaf het Binnenhof, waar een webcam is opgehangen. Rond 12.15 uur volgt live-verslaggeving.
11.05 uur: Verkenner Kamp verkent verder – Verkenner Henk Kamp verkent ondertussen rustig verder. De voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf (VVD) sprak zojuist met Kamp. Een kabinet kan ook regeren zonder dat het een meerderheid in de Eerste Kamer heeft, was zijn boodschap aan de verkenner. Alles wijst erop dat VVD en PvdA op korte termijn de onderhandelingen over een nieuw kabinet kunnen beginnen. Beide partijen hebben echter geen meerderheid in de Senaat. Volgens De Graaf hoeft dat geen probleem te zijn.
10.54 uur: Kindertroonrede – Kinderen vragen in een alternatieve Troonrede aandacht voor (de gevolgen van) kindermishandeling: „Wij hebben de troon even overgenomen. Als kinderen roepen wij jullie op om kindermishandeling nu echt goed aan te pakken. Want nog steeds worden in ons land per jaar 118.000 van onze vriendjes en vriendinnetjes mishandeld, misbruikt of verwaarloosd. Dat zijn er 118.000 te veel.”
10.42 uur: Wie zit waar? – Elk jaar mag een beperkt aantal burgers de Troonrede bijwonen en worden er plekken gereserveerd voor de pers. Zij zitten op de tribune boven de ingang van de Ridderzaal. Lees hier meer over wie waar zit in de Ridderzaal tijdens het voorlezen van de Troonrede.
10.29 uur: RD-verslaggever bij de Ridderzaal – RD-verslaggever Rens Vogelaar is in Den Haag, en sprak verschillende vroege vogels langs de route. Het is volgens hem nog vrij rustig qua publiek. Dat kan aan het weer liggen: na een flinke bui breekt nu wel de zon door. Er zijn opvallend veel schoolklassen, onder meer groepen 8 uit Apeldoorn, Alphen aan den Rijn, Gorinchem, Middelburg (Herman Faukeliusschool) en Zoetermeer. De kinderen van de Rehobothschool uit Alphen zagen de koningin al eens eerder, toen ze Alphen bezocht naar aanleiding van de vreselijke schietpartij in een winkelcentrum. Bij de ingang Spui staat in twee talen te lezen dat de gouden koets hier niet te zien zal zijn. Dit in verband met de gewijzigde rijroute. Het donkerrode kleed boven de trappen naar de Ridderzaal vertonen grote vochtplekken van de regen.
10.09 uur: Fris, zo nu en dan een bui en wat zon – Het wordt geen zonovergoten Prinsjesdag. Weervorsers voorspellen een frisse dag, met zo nu en dan een bui en wat zon.
10.00 uur: „Koningin opgelucht” – Van Schendelen, hoogleraar politicologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, stelt tegenover De Telegraaf dat de koningin „een beetje opgelucht” zal zijn dat ze nu niet meer het voortouw hoeft te nemen bij de kabinetsformatie. „En anders wel haar opvolger. Beatrix heeft zich er altijd goed doorheen geslagen. Maar Willem-Alexander is toch wat grilliger. Hij kan in ieder geval niet meer over een formatie struikelen. De koningin zal misschien even hebben gemord om daarna weer gauw tot de orde van de dag over te gaan.”
9.54 uur: Oog in oog met Kamerleden die rol Koningin inperkten – Koningin Beatrix zit vandaag in de Ridderzaal oog in oog met de Kamerleden die haar rol in de formatie danig hebben ingeperkt. Tot dat gezelschap behoort ook D66’er Schouw, die het initiatief nam om de spelregels rond de formatie te veranderen. Hij is niet bang voor boze blikken van de koningin, zegt hij in dagblad De Telegraaf: „Ik durf de majesteit best onder ogen komen. De procedure is onder meer veranderd om het staatshoofd tegen politieke discussies te beschermen. Alles wat zij deed, het benoemen van een informateur of het laten onderzoeken van een combinatie, werd politiek geduid. Iedereen wil uiteindelijk een onafhankelijk staatshoofd.”
9.32 uur: Prinsjesdag, Verantwoordingsdag, BBP, Startnota – Prinsjesdag is meer dan hoedjes en jurken en koetsen, ’s lands financiën staan in de schijnwerpers. Geen gemakkelijke kost voor de meeste Nederlanders. Want wat is eigenlijk Verantwoordingsdag, BBP of Startnota? Lees hier de uitleg van alles wat u nog niet (precies) wist.
9.22 uur: Folklore – Als Prinsjesdag dan niet zoveel nieuws zal brengen, is er altijd nog de folklore waar de dag om bekend staat. Volgens Onze Taal is het woord folklore in de 19e eeuw in Engeland bedacht en al snel overgewaaid naar Nederland.
9.03 uur: Geschiedenis Prinsjesdag – Vanaf 1953 bestaat er voor het aanbieden van de rijksbegroting een standaard formulering. De voorzitter van de Tweede Kamer geeft het woord aan de minister van Financiën en deze zegt dan aan het einde van zijn aanbiedingsspeech: „Meneer/mevrouw de voorzitter! Ik heb de eer, daartoe gemachtigd door de Koningin, u de ontwerpbegroting voor het jaar … te mogen aanbieden.”
8.41 uur: Kunduz-akkoord – Hoe zat het ook alweer? Na de val van het kabinet-Rutte gingen twee coalitie- en drie oppositiepartijen (VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie) bij elkaar zitten, en smeedden een begroting. Die begroting zal naar verwachting onder druk van de lopende kabinetsformatie weer worden bijgesteld. Lees hier de belangrijkste punten uit het Kunduz-akkoord.
8.12 uur: Staphorst weer present – Uit Staphorst komen dit jaar 55 vrouwen in klederdracht. Ook reizen 150 leerlingen uit groep 8 van de vijf Scholen met de Bijbel uit het Overijsselse dorp af naar de Hofstad. Een jaarlijkse traditie.
8.10 uur: Eerste Oranjesfans in Den Haag – De eerste Oranjefans zijn al voor dag en dauw in Den Haag gearriveerd, om zo verzekerd te zijn van een mooie plaats langs de route die de gouden koets zal rijden.
8.08 uur: „Troonrede is een weeskind” – Het grootste publieke optreden van de koningin valt dit jaar tussen wal en schip, schrijft de Volkskrant. „Want de Troonrede die ze voorleest, is een weeskind, net als de begroting die minister De Jager van Financiën even later uit zijn gele koffertje haalt.” De krant doelt op het Kunduz-akkoord dat in de lente inderhaast in elkaar werd gezet door vijf politiek partijen. „Maar de politieke coalitie eronder is allang uiteengevallen.”
7.50 uur: Koopkracht daalt – Uit de Prinsjesdagstukken zou blijken dat de koopkracht het komende jaar met gemiddeld 0,75 procent zal dalen. Dat meldt de NOS. Hogere zorg- en pensioenpremies, hogere btw en hogere accijnzen op alcohol en tabak zijn de boosdoeners. Ook wordt de basisverzekering in de zorg wordt bijna 10 procent duurder, en het eigen risico stijgt met 10 procent: van 220 naar 350 euro per jaar.
7.47 uur: Route rijtour iets gewijzigd – De rijroute van de Gouden Koets is iets anders dan voorgaande jaren, omdat de Korte Vijverberg vanwege de verbouwing van het Mauritshuis is afgesloten. De route is ditmaal: Noordeinde – Heulstraat – Kneuterdijk – Lange Voorhout – Lange Houtstraat – Plein – Binnenhof.
7.26 uur: Verkiezingen – Nog even snel teruglezen hoe het ook alweer zat met de verkiezingen van vorige week? In ons dossier Verkiezingen 2012 staan de zaken keurig op een rijtje. De VVD won, de PvdA deed het goed, het CDA zakte dieper weg dan ooit, de ChristenUnie bleef stabiel en de SGP won er een derde zetel bij.
7.10 uur: Kamerleden in herbruikbare kleding – De Tweede Kamerleden Stientje van Veldhoven (D66) en Marieke van der Werf (CDA) verschijnen dinsdag op Prinsjesdag in volledig herbruikbare kleding in de Ridderzaal. Hun jurk, hoed en tas zijn tot op de laatste vezel opnieuw te gebruiken, zo liet D66 maandag weten. De stof kan worden omgesmolten tot een nieuwe draad en leiden tot nieuw textiel. „Deze kleding bewijst dat afval niet hoeft te bestaan”, zei Van Veldhoven. „Deze kleding heeft nog meerdere levens voor de boeg.”
7.05 uur: Lopende kabinetsformatie – Prinsjesdag overschaduwd door de lopende kabinetsformatie. Feestdag of niet, verkenner Henk Kamp (VVD) gaat ook op Prinsjesdag door met zijn werkzaamheden. Hij ontvangt in de ochtenduren de voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, voor overleg. VVD en PvdA willen hun onderhandelingen starten maar zij kunnen in de Senaat niet rekenen op de steun van een meerderheid.
7.00 uur: Geen verrassingen – In de loop van de middag presenteert minister Jan Kees de Jager (Financiën) de rijksbegroting en de miljoenennota aan de Tweede Kamer. Voor veel verrassingen zal dat niet zorgen. Na de val van het kabinet in april timmerden VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie de begroting voor volgend jaar al helemaal in elkaar. Vorige maand moest het kabinet alleen nog wat kleine financiële tegenvallers wegpoetsen.