Politiek

ChristenUnie krijgt restzetel dankzij lijstverbinding met SGP

De Kiesraad heeft maandagmiddag de definitieve uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat de zetelverdeling hetzelfde als die van de definitieve prognose. De ChristenUnie dankt zijn vijfde zetel aan de lijstverbinding met de SGP.

Redactie digitale media
17 September 2012 15:46Gewijzigd op 14 November 2020 23:13
Foto ANP
Foto ANP

De VVD is de grootste partij met 41 zetels, voor de PvdA met 38. PVV en SP hebben beide 15 zetels, het CDA heeft er 13. D66 komt uit op 12 zetels, de ChristenUnie op 5, GroenLinks op 4, de SGP op 3, de Partij voor de Dieren op 2 en nieuwkomer 50PLUS ook op 2. De gekozen Tweede Kamerleden worden donderdag geïnstalleerd.

Voorkeurstemmen

Uit de uitslag blijkt dat CDA’er Pieter Omtzigt het enige Kamerlid is dat met voorkeurstemmen in de Kamer is gekomen.

Vorige week claimde Omtzigt al een zetel omdat uit eigen tellingen bleek dat hij aanspraak mocht maken op een zetel. Omtzigt was door de kandidatencommissie van het CDA na negen jaar Kamerlidmaatschap niet opnieuw op de kandidatenlijst gezet. Na kritiek vanuit verschillende afdelingen kwam hij toch op de lijst, maar op een onverkiesbare 39e plek. Hij begon daarna met succes een voorkeurscampagne.

Ook lijsttrekker Dirk Poot van de Piratenpartij kreeg meer dan een kwart van de kiesdeler aan stemmen, maar hij komt niet in de Kamer omdat zijn partij onvoldoende stemmen heeft gekregen voor een zetel.

Tofik Dibi van GroenLinks keert niet terug in de Kamer. Hij stond op eigen verzoek op plek 10 en komt nu niet in de buurt van een zetel voor GroenLinks. Dibi die nog de strijd aanging om het lijsttrekkerschap van GroenLinks, kreeg te weinig voorkeurstemmen om op eigen kracht een zetel te bemachtigen.

Lijstverbindingen

Een aantal partijen gingen een lijstcombinatie aan: PvdA, SP en GroenLinks en de ChristenUnie en de SGP.

Op basis van de kiesdeler zijn 144 zetels rechtstreeks toegewezen. Daarnaast zijn er zes restzetels te verdelen. De SP en GroenLinks kregen beide één restzetel. Ook de ChristenUnie kreeg een restzetel, dankzij de lijstverbinding met de SGP. Twee restzetels zijn toebedeeld aan de VVD en één aan het CDA.

De Kiesraad maakte bekend dat als er geen lijstverbindingen waren aangegaan, GroenLinks en de ChristenUnie een zetel minder zouden hebben gekregen en de Partij voor de Dieren en de PvdA één meer.

Stemverdeling

Er stemden woensdag 182.189 mensen op SGP-voorman Kees van der Staaij. De nummer twee van de lijst, Elbert Dijkgraaf kreeg er 5.436. Nieuwkomer Roelof Bisschop gaat met 2.234 stemmen de Kamer in.

Bij de ChristenUnie kreeg lijsttrekker Arie Slob 229.664 stemmen. Nummer twee Carola Schouten kreeg 16.507 stemmen, Joël Voordewind 13.878, Gert-Jan Segers 2.992 en Carla Dik-Faber 2.604 stemmen.

Vrouwen

De nieuwe Tweede Kamer wordt iets minder vrouwelijk dan de vorige. Bij de verkiezingen van vorige week sleepten 58 vrouwen een Kamerzetel in de wacht, een percentage van 39 procent. Dat maakte de Kiesraad maandag bekend.

De afgelopen twee jaar bedroeg het aantal vrouwelijke Kamerleden 41 procent.

Betrouwbaar

De Kiesraad oordeelde dat er geen redenen zijn om de betrouwbaarheid van de uitslag in twijfel te trekken. Er waren op woensdag circa 10.000 stembureau’s geopend. Tot diep in de nacht waren duizenden vrijwilligers bezig met stemmen tellen. De uitslag wijkt alleen op enkele detailpunten af van de voorlopige definitieve prognose van het ANP.

Er deden 21 partijen mee aan de verkiezingen. In totaal brachten 9.463.223 personen hun stem uit, 74,6 procent van het electoraat. De kiesdeler dit jaar bedraagt 62.828.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer