Onderwijs & opvoeding

Scholen schrappen duizenden banen

AMSTERDAM – In het primair onderwijs zijn vorig jaar 6000 voltijdsbanen geschrapt. Desondanks maken veel scholen nog verlies, zodat ze de komende jaren verder moeten bezuinigen.

Onderwijsredactie
17 September 2012 09:04Gewijzigd op 14 November 2020 23:12
Foto ANP
Foto ANP

Dat blijkt uit onderzoek van financieel bureau Deloitte waarvan de resultaten vandaag zijn gepubliceerd. Volgens de onderzoekers, die de jaarrekeningen van ruim 300 scholen bekeken, zullen vooral in plattelandsgebieden scholen verdwijnen.

De cijfers wijken iets af van een onderzoek dat het Onderwijsblad vanmorgen publiceerde. Het blad becijferde dat tussen oktober 2010 en maart 2012 in het basisonderwijs 5587 banen verdwenen. Verder gingen in het speciaal onderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs 10.498 arbeidsplaatsen teloor. Deze banen werden geschrapt vanwege een daling van het leerlingenaantal, maar ook vanwege de bezuinigingen die nodig bleken doordat de prijzen van energie, materiaal en onderhoud stijgen. Scholen krijgen verder minder geld voor onder meer bestuur en management. De btw-verhoging zet scholen verder in de min. Daarnaast zijn er scholen waar de bedrijfsvoering rammelt en zelf veroorzaakte verliezen afgedekt moeten worden.

Het banenverlies is ook opgemerkt door schoolverlaters, met als gevolg dat het aantal aanmeldingen voor lerarenopleidingen afneemt. Dat veroorzaakt over vier jaar een tekort aan leraren, als veel ouderen met pensioen gaan, verwacht de Algemene Onderwijsbond. Omdat het leerlingenaantal veel minder daalt dan het aantal leraren, worden de klassen voller. Die trend zet zich door, aldus beide onderzoeken.

S. Huizinga, onderwijspartner bij Deloitte, vindt dat de scholen wel steeds beter anticiperen op de bezuinigingen. „Er wordt minder verlies gemaakt dan we hadden verwacht.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer