Economie

Lichtpuntjes bij besluitloze EU-vergadering

NICOSIA (ANP) – De eerste dag van overleg tussen de Europese ministers van Financiën in Nicosia is zonder grote beslissingen afgerond. De toon in de zonovergoten hoofdstad van Cyprus was ontspannen en opgewekt. „Dit was een heel goede week voor Europa”, aldus eurocommissaris Olli Rehn. Minister Jan Kees de Jager sprak over lichtpuntjes.

14 September 2012 19:32Gewijzigd op 14 November 2020 23:11
De Europese ministers van Financiën in Nicosia. Foto EPA
De Europese ministers van Financiën in Nicosia. Foto EPA

Niet dat de crisis voorbij is. Integendeel. Maar „de stappen vooruit zijn groter dan de stappen achteruit”, aldus De Jager. Ook hij bevestigde positieve geluiden te horen van de Europese Commissie en van de onafhankelijke Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De Jager wilde echter nog niet zo ver gaan, dat het einde van de crisis in zicht is. „Dat durf ik nog niet te zeggen. Ik ben gepokt en gemazeld genoeg om te weten dat één zwaluw nog geen zomer maakt.”

Voorafgaand aan de ontmoeting gingen geruchten dat Spanje een officiële steunaanvraag zou doen en dat Griekenland zo achterligt met hervormen en bezuinigen, dat extra tijd dan wel een nieuw reddingspakket noodzakelijk zou zijn. Vuurwerk hierover bleef echter uit. Spanje wist de andere landen ervan te overtuigen nu niet direct geld nodig te hebben en de problemen hard aan te pakken. Aangezien de onderhandelingen tussen de geldschieters en Athene nog lopen, werd ook hier niets over beslist.

De Jager benadrukte dat Spanje zelf om steun moet vragen. „Daar gaan wij niet over. Het initiatief ligt echt bij hen.”

Wat Griekenland betreft, moet het eindresultaat van de onderhandelingen tussen Athene en de zogeheten trojka afgewacht worden. Extra tijd is alleen mogelijk, volgens De Jager, als dit geen extra geld kost. Erkenning dat Athene hard trekt aan het terugdringen van het begrotingstekort en het verminderen van de staatsschuld kwam er ook uit verschillende hoeken.

Dat de strenge eisen van de geldschieters gehaald kunnen worden, bewijzen bovendien Ierland en Portugal. IMF-topvoorzitter Christine Lagarde had het over „dé succesverhalen” binnen de eurozone.

Goed nieuws was er ook over het Europees Stabiliteitsmechanisme, het permanente noodfonds voor de eurozone. Na het vonnis van het Duitse constitutionele hof van woensdag over het fonds, kan het opgetuigd worden. Als alle landen in oktober hun twee termijnen storten in het ESM, zal het fonds aan het einde van die maand operationeel zijn.

Zaterdagochtend treffen de ministers elkaar weer in Nicosia. Dan praten ze verder over de vorming van een Europese bankenunie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer