Eijsbouts stookt oven voor bijzondere klus (fotoserie)
ASTEN (ANP) – Klokkengieter Eijsbouts in Asten stookt de oven sinds vrijdagochtend vroeg heet voor een bijzondere klus. Vrijdagmiddag giet Eijsbouts een nieuwe klok van 6500 kilo voor de Notre Dame in Parijs.
Adjunt-directeur Joep van Brussel legt uit: „Om 3.00 uur vannacht is de oven aangezet. Met olie worden 850 broodjes brons à 10 kilo gesmolten en opgestookt tot een temperatuur van meer dan 1100 graden. We verwachten dat we die temperatuur om 15.00 uur bereiken.
Volgens eeuwenoude methode stoten we met hout de lemen prop uit de bodem van de oven. Het vloeibare brons stort in een pan onder de ovenmond. De prop scheppen we uit de pan. De pan met brons wordt boven de mal van de klok getakeld.
Met was is de vorm van de klok gemaakt. De zogenoemde valse klok is in een grote stalen kast met zand geplaatst. Het brons valt tijdens het gieten in plaats van de was. Het zand is gemengd met hars en blijft zo op zijn plek.
Het gieten duurt ongeveer een kwartier. De klok moet vervolgens langzaam afkoelen tot minder dan 150 graden. Door de isolatie van de kast en het zand duurt dat ongeveer 10 dagen. Als de klok uit de kast komt weten we zeker dat de operatie is geslaagd.”