Collega die ruikt? Laat leidinggevende het met hem of haar bespreken
Op het schoolplein speelt het al: sommige kinderen krijgen een etiket omdat ze niet fris ruiken. Ook op de werkvloer komt het voor. Hoe ga je om met collega’s met een luchtje?
Het is een probleem van alle tijden en het duikt telkens weer op in de adviesrubrieken van tijdschriften. Stel: je collega (m/v) ruikt buitensporig uit de mond. Of hij of zij verspreidt wolken van transpiratie om zich heen of hult de afdeling in penetrante dampen van een extreem doordringend parfum (dat laatste kan ook).
Jij vindt het daardoor vervelend om met die collega samen te werken. Je wordt er haast allergisch van, je slijmvliezen raken geprikkeld en je krijgt last van hevige niesbuien. De situatie wordt af en toe onhoudbaar en dreigt uit de hand te lopen. Wat kan de manier zijn om hier werk van te maken?
Niet anoniem
Allereerst: meestal heeft de desbetreffende persoon er absoluut geen weet van dat hij of zij niet lekker ruikt. Vanuit dat perspectief heeft het dus ook geen zin je collega anoniem te benaderen of hem te wijzen op een ludiek filmpje op YouTube over okselproblemen, want hij of zij zal de hint niet begrijpen.
Laat hem ook vooral in zijn waarde en ga niet met de botte bijl aan de slag.
Probeer dus te vermijden de persoon in kwestie ronduit te vragen of hij zich vaker wil douchen. Een dergelijke mededeling valt altijd verkeerd en levert jouw collega een enorme deuk in het zelfvertrouwen mee op.
Wees je ervan bewust dat een vervelend luchtje best een medische oorzaak kan hebben: dan kan je collega er niets aan doen dat hij ruikt.
Leidinggevende
Het is dus alle gevallen raadzaam om de zaak tactvol en op een sympathieke manier te spelen. Hiervoor kun je niet heen om je chef of leidinggevende. Het hoort bij de plichten van de chef om ervoor te zorgen dat het goed loopt op zijn afdeling. Daarom is hij de aangewezen persoon om je collega over deze delicate materie aan te spreken.
Het is wel van groot belang dat iemand de ‘stinkerd’ onder vier ogen aanspreekt, simpelweg vanwege het feit dat de meeste mensen zich er niet van bewust zijn dat ze ruiken. Het zijn immers altijd de anderen die stinken. Maar wordt het euvel benoemd, dan weten ze misschien opeens waarom iemand altijd terugdeinsde of met een boogje om hem heenliep.
Met het benoemen kan er opeens heel veel duidelijk worden en van dat moment af aan kan de situatie alleen maar verbeteren.
Het is altijd zinvol je te verdiepen in de context van vervelende luchtjes.
Veruit de meest voorkomende oorzaken van stank zijn volstrekt onschuldig: een overmatige consumptie van knoflook, alcohol, tabak en te veel koolhydraten en eiwitten. Bij de afbraak van dit overschot aan koolhydraten en vetten komt een zure lucht vrij, wat erin kan resulteren dat iemand zuur kan ruiken. Het lichaam breekt dan vetten af om aan energie te komen.
Ook mensen met suikerziekte kunnen, als zij onregelmatig eten of hun medicijnen niet tijdig innemen, een zurig luchtje verspreiden. Overmatig transpireren is een medisch probleem dat kan worden aangepakt door af en toe vaker te douchen.
Het beste advies om deze situaties voor te zijn, staat overigens in de Bijbel: Draag altijd vrolijke kleren, kies een feestelijke geur (Prediker 9:8).
De auteur is hoofdredacteur en netwerkcoördinator bij christennetwerk|gmv.