Reddingsfonds voor euro is gered
KARLSRUHE (ANP) – In heel Europa is opgelucht gereageerd nu het Europese euronoodfonds ESM eindelijk van start kan. Het Duitse Constitutionele Hof heeft woensdag het licht op groen gezet voor het fonds dat armlastige eurolanden voorziet van goedkope leningen.
De aandelen van Europese banken en verzekeraars gingen flink omhoog. Verzekeraar Delta Lloyd steeg 2,1 procent. ING en SNS Reaal sloten met 2 procent winst. Aegon kreeg er 1,3 procent bij.
De eerste bestuursvergadering van het permanente noodfonds ESM is nu gepland op 8 oktober. Algemeen wordt aangenomen dat het noodlijdende Spanje als eerste geld zal aanvragen, maar het land heeft daar momenteel geen haast mee. De rente op Spaanse staatsleningen is de laatste tijd al iets gezakt. De relatieve rust op de financiële markten geeft ruimte om rustig opties op een rijtje te zetten, zei staatssecretaris Fernando Jimenez Latorre van Economische Zaken woensdag.
Het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) kan maximaal 500 miljard euro uitlenen. Nederland staat daarbij voor circa 35 miljard euro garant, terwijl bijna 5 miljard echt in het fonds wordt gestort.
Het fonds kon niet van start, zolang het Constitutionele Hof niet akkoord was gegaan. De rechters moesten beslissen of de overdracht van bevoegdheden aan het fonds in strijd was met de Duitse grondwet. Als het fonds niet van start zou kunnen gaan, zou dat een enorme klap voor de euro zijn. Volgens sommigen zelfs het einde van de eenheidsmunt.
Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg, vindt de goedkeuring zeker niet iets om bij te juichen. Volgens hem is het ESM niet groot genoeg als Griekenland failliet gaat. Hoogleraar Lex Hoogduin deelt die mening: „We kunnen weer even vooruit. Maar we kunnen nog niet achterover leunen, het lek is nog niet boven water. De vraag zal blijven of het noodfonds groot genoeg is om je comfortabel bij te voelen.”
Om de financiële markten verder te ondersteunen, stelde de Europese Commissie woensdag voor het toezicht op alle 6000 banken in de eurolanden te verscherpen. Een machtige instantie binnen de Europese Centrale Bank (ECB) moet vanaf 1 januari als waakhond dienen.
Het centrale toezicht is de eerste stap op weg naar een zogenoemde bankenunie, een gezamenlijk Europees beleid voor banken. Doel is dat de bankensector voortaan zelf opdraait voor problemen en niet langer de rekening doorschuift naar de belastingbetaler.