Lichte plussen op Europese beurzen
AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn woensdag overwegend hoger gesloten, maar de AEX bleef achter met een vlak slot. Na een duidelijk positieve reactie in de ochtend op de Duitse goedkeuring van het Europese noodfonds ESM, zakte het enthousiasme aan het einde van de handel wat in.
„We kunnen dit punt nu wegstrepen en gaan weer door naar het volgende op de lijst en dat is het Fed-besluit morgen”, zei fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management woensdagmiddag. De Nederlandse verkiezingen hadden volgens hem geen effect op de handel. „Als de SP in de regering zou komen, zou er misschien wel een effect zijn, maar Nederland is voor de meeste grote Nederlandse bedrijven maar van beperkt belang”, lichtte Van Zeijl toe.
De AEX-index in Amsterdam sloot vlak (0,01 punt lager) op 336,10 punten. Andere Europese beurzen sloten wel overwegend hoger. De MidKap-index klom 1,5 procent (7,84 punten) tot 525,23 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,2 en 0,5 procent. Londen bleef achter met een min van 0,2 procent.
De rechters van het constitutionele hof in Karlsruhe besloten dat Duitsland onder voorwaarden mag deelnemen aan het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), het permanente vangnet voor zwakke eurolanden. Het hof bepaalde wel dat de aansprakelijkheid van Duitsland niet boven de afgesproken 190 miljard euro mag komen zonder instemming van de Bondsdag.
De Europese bankaandelen profiteerden vooral van de uitspraak van het Duitse hof. ING won in Amsterdam 2 procent. In Frankfurt won Commerzbank ruim 7 procent en in Parijs kreeg Crédit Agricole er 5,8 procent bij.
In de AEX behoorden de cyclische fondsen tot de sterkste stijgers. Het cyclische PostNL stond bovenaan de AEX-index met een plus van 3,4 procent. „Ze profiteren ervan dat de rente in Nederland stijgt, omdat ze een groot pensioengat hebben”, zei Van Zeijl.
Philips was de grootste daler van de AEX met een min van 1,2 procent. In de MidKap won bank en verzekeraar SNS Reaal 2 procent en verzekeraar Delta Lloyd steeg 2,1 procent.
De Europese Commissie ontvouwde woensdag ook de plannen voor een zogenoemde bankenunie. Volgens de commissie moeten alle banken van de eurolanden onder strikter toezicht worden gesteld van de Europese Centrale Bank (ECB). Duitsland wil echter dat de ECB alleen voor het toezicht op de grootste en belangrijkste banken verantwoordelijk wordt.
De euro zat in de lift door de goedkeuring van het noodfonds en was 1,2895 dollar waard, tegen 1,2865 dollar aan het eind van de Europese handel dinsdag. De eenheidsmunt bereikte daarmee de hoogste stand in 4 maanden.
De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 97,10 dollar per vat en Brentolie werd 0,4 procent duurder tot 115,83 dollar per vat. De rente op Spaanse 10-jaarsleningen daalde van 5,7 tot 5,5 procent. Ook de Italiaanse rente liet een lichte daling zien, van 5,2 procent tot 5 procent.