Economie

Berlijn heeft ‘goed gevoel’ over vonnis ESM

KARLSRUHE(ANP/RTR) - De Duitse regering heeft er alle vertrouwen in dat de hoogste Duitse rechtbank het Europees noodfonds ESM niet in strijd acht met de Duitse grondwet. Het Duitse Constitutionele Hof in Karlsruhe doet woensdag uitspraak over de grondwettelijkheid van het noodfonds.

11 September 2012 18:53Gewijzigd op 14 November 2020 23:07

De regering „is ervan overtuigd dat het ESM in overeenstemming is met de grondwet. We gaan woensdag in met een goed gevoel in de hoop dat de rechter het op dezelfde manier ziet”, zei regeringswoordvoerder Steffen Seibert.

Berlijn herhaalde het standpunt deze week nog eens nadat het eurosceptische parlementslid Peter Gauweiler (CSU) afgelopen weekeinde een kort geding had aangekondigd tegen het plan van de Europese Centrale Bank (ECB) om onbegrensd staatsobligaties van zwakke eurolanden op te kopen.

Gauweiler meende dat de situatie grondig was veranderd door het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB). De politicus vroeg het Constitutionele Hof om de uitspraak over de grondwettelijkheid van het noodfonds daarom uit te stellen. Maar het hof wees het verzoek af en bepaalde dat het woensdag toch vonnis wijst.

In Europa wordt met spanning uitgekeken naar het oordeel, dat invoering van het fonds al maanden heeft vertraagd. Als het vonnis de oprichting toestaat, kan het fonds volgens diplomaten in oktober beginnen. Juridische experts hebben eerder gezegd te verwachten dat de rechters de oprichting niet verbieden, maar nog wel enkele randvoorwaarden eraan zullen stellen.

Het Duitse parlement en de Bondsraad, waarin vertegenwoordigers van de 16 deelstaatregeringen zitten, stemden in juni al in met het ESM. In de aanloop naar de uitspraak van het Constitutionele Hof is er echter een storm van protesten opgelaaid. De klagers zijn van mening dat het ESM de soevereiniteit van Duitsland aantast en de Duitse grondwet schendt.

ESM staat voor Europees Stabiliteitsmechanisme en is een noodfonds voor in financiële moeilijkheden geraakte eurolanden. Het fonds moet het tijdelijke vangnet EFSF (Europees Financieel Stabiliteitsfaciliteit) vervangen.

Het EFSF heeft een maximale leencapaciteit van 440 miljard euro. Inmiddels werd daaruit voor circa 300 miljard euro aan leningen toegezegd aan Griekenland, Spanje, Ierland en Portugal. De leencapaciteit van het ESM is 500 miljard euro.

Nederland staat onder het EFSF in totaal voor 45 miljard euro garant. Voor het ESM draagt Nederland bij volgens een verdeelsleutel van 5,7 procent, dat komt neer op 40 miljard euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer