Economie

Drie nieuwkomers langs de weg

De tweede veiling van benzinestations langs de Nederlandse snelwegen heeft woensdag drie nieuwkomers opgeleverd. Deze nieuwe partijen zijn echter wel afkomstig uit de oliebranche. De bedoeling van de veilingen is om de benzinemarkt open te breken.

ANP
11 September 2003 08:41Gewijzigd op 14 November 2020 00:33
WOERDEN - Een van de tien benzinestations die woensdag werden geveild. Deze toplocatie -Bijleveld aan de A12 bij Woerden- werd door BP gekocht voor het bedrag van 12,5 miljoen euro. - Foto
WOERDEN - Een van de tien benzinestations die woensdag werden geveild. Deze toplocatie -Bijleveld aan de A12 bij Woerden- werd door BP gekocht voor het bedrag van 12,5 miljoen euro. - Foto

In totaal kwamen woensdag tien benzinestations onder de hamer. De opbrengst daarvan was 23,6 miljoen euro. Vorig jaar vond de eerste veiling plaats, die ruim 29 miljoen euro opleverde. Echte nieuwkomers kwamen echter niet aan bod. De overheid wil de komende 21 jaar alle 250 tankstations langs de Nederlandse snelwegen veilen.

Partijen die niet in de oliebranche actief zijn, speelden woensdag geen rol. Zo liet de ANWB eerder al weten niet geïnteresseerd te zijn in de geveilde locaties, omdat ze te duur waren. Ook bijvoorbeeld wegrestaurants bleven weg.

Het ministerie van Financiën sprak van een erg succesvolle veiling. „Van de tien geveilde benzinestations zijn er zeven in andere handen gekomen. Bovendien is er een aantal nieuwelingen bijgekomen”, zei een woordvoerster.

Zo heeft het onlangs opgerichte Samba Oil voor 817.000 euro een BP-station langs de A2 in Limburg gekocht. Dit bedrijf wil een netwerk van onbemande en bemande locaties opbouwen. Brand Oil Servicestations heeft voor ruim 300.000 euro een Esso-station aan de N34 bij Emmen overgenomen. De derde nieuwkomer, Weghorst-Oliko, betaalde 361.000 euro voor een station van Texaco aan de A28 bij Assen.

Het hoogste bod werd gedaan op het Shell-station aan de zuidzijde van de A12 in de gemeente Woerden. BP heeft maar liefst 12,5 miljoen euro voor deze locatie neergelegd. Bij de vorige veiling was het hoogste bod 11,5 miljoen euro.

De betrekkelijk kleine partij Oliehandel Nederland is twee benzinestations rijker. Daarvoor moest het bedrijf wel een bedrag van ongeveer 1,1 miljoen euro uit de portemonnee trekken. Total nam voor 1,5 miljoen euro de Shell-locatie bij Goes aan de A28 over.

Esso legde 3 miljoen euro neer voor zijn eigen station aan de A7. Total betaalde hetzelfde bedrag voor de eigen locatie aan de A59. Shell behield het eigen tankstation aan de A7 in Friesland voor 1 miljoen euro.

Deze maatschappijen moeten een ’boete’ betalen aan de staat, namelijk maximaal 15 procent over het verschil tussen het winnende en het volgende bod. De regeling is in het leven geroepen om te voorkomen dat een eigenaar zonder kosten zijn station behoudt door een onrealistisch hoog bod uit te brengen.

De nieuwe eigenaren krijgen vijftien jaar het recht om op de binnengehaalde locaties een benzinestation te exploiteren. Daarna wordt de locatie opnieuw geveild. De opbrengst daarvan is voor de staat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer