Cultuur & boeken

Boekestijn: In Amerika geloven ze nog in het kwaad

In Amerika geloven ze nog in het kwaad. In Europa daarentegen meent men dat de mens van nature goed is. En mocht er toch iets scheefgegroeid zijn, dan valt dat met (financiële) hulp­verlening wel weer goed te krijgen.

10 September 2012 14:36Gewijzigd op 14 November 2020 23:06

Dit is volgens Elseviercolumnist Arend Jan Boekestijn in zijn boek ”Mijmeren overzee” het fundamentele verschil in de westerse wereld. Het gaat terug op een verschillend religieus inzicht. Maar het uit zich in de praktische politiek.

Over weinig zaken in de wereld zijn de Europeanen en de Amerikanen het immers echt eens. Europeanen bijvoorbeeld verwijten Israël dat het zich niet houdt aan het internationaal recht, maar (Palestijnse) terreurgroepen horen daarover niets. In Amerika ziet men dat anders. Daar noemt men terroristen ook boeven, en bovendien is er daar voor Israëliërs meer erkenning van het recht op zelfverdediging.

Boekestijn maakt zich er zorgen over dat de westerse wereld steeds verder uit elkaar groeit. In 2008 koos links Nederland massaal voor Obama. Maar als het over beleid gaat, blijkt Obama grotendeels in de voetsporen van Bush te gaan. Obama heeft niet geaarzeld of het doden van Bin Laden rechtmatig was of niet. In Europa roept dat echter grote vragen op. Hetzelfde geldt voor de omgang met schurkenstaten.

In deze bundel –waarschijnlijk alleen interessant voor liefhebbers– heeft Boekestijn columns en artikelen van de afgelopen jaren gebundeld. Enkele stukken stammen zelfs uit de tijd van het Verdrag van Maastricht (1992), en die blijken met het oog op de Europese crisis verrassend actueel.


Boekgegevens

”Mijmeren overzee”, Arend Jan Boekestijn; 
uitg. Eburon, Delft, 2011; ISBN 978 90 597 2594 2; 254 blz.; € 17,-.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer